Home Mooi zijn zonder schuldgevoel
PRO NIEUWS

Mooi zijn zonder schuldgevoel

Bea Watson is Global Educator Hairstyling van AVEDA en heeft meer dan 20 jaar ervaring en al voor vele fashion weeks gewerkt. Zij was als Chef de Cabine verantwoordelijk voor het haar van de modellen voor de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW). Paul Benjamin was Chef de Cabine voor de make-up en is vooral bekend als visagist bij HNTM. Ik sprak beiden backstage voor de openingsshow van Tommy Driessen.

Bea Watson

Bea-Watson

Je haar weerspiegelt wie je bent.

Bea Watson

Sustainable beauty is een heel belangrijk thema voor Bea. Ze vertelt dat ze zojuist het Britse initiatief #secondhandseptember heeft gedaan. Dat houdt in dat je een hele maand geen nieuwe kleren koopt, om zo meer bewustwording te creëren voor alle kleding die op afvalbergen terechtkomt wat slecht is voor het milieu. De DSFW sluit dan ook heel goed aan bij waar Bea zelf ook heilig in gelooft. Bea: "Het is belangrijk dat we onze voetafdruk minimaliseren, maar tegelijkertijd toch kunnen blijven genieten van mooie kleding. Dat geldt ook voor beautyproducten en is een van de redenen dat ik voor AVEDA wilde werken. Hun missie spreekt mij heel erg aan, het is een merk dat niet alleen goede producten maakt, maar ook geeft om de toekomst van deze planeet.

Recycling

Thuis gaat Beo behoorlijk ver om het milieu te sparen. "Ik doe hele gekke dingen. Zo heb ik geloof ik wel 11 afvalemmers om afval te scheiden, we gebruiken geen plastic flessen voor water en ga zo maar door. Ik woon in Schotland en ik vind respect voor de natuur echt heel belangrijk."

Bea-watson-01
Over haar

Ooit wist Bea niet wat ze wilde worden en toen is ze heeft een opleiding voor accountant gevolgd. Maar dat was niet waar haar passie lag en toen ze wilde stoppen zeiden haar ouders dat ze een week kreeg om dan maar een baan te zoeken. Zo is ze bij een kapperszaak beland waar ze kon starten en dat heeft haar leven veranderd. Bea: "Haar is de accessoire die je bij elke outfit en stemming kunt veranderen. Je haar weerspiegelt ook wie je bent. Kijk maar eens naar je haar gedurende je leven, hoe dat verandert zegt veel over hoe je in het leven staat op dat moment. Er is zoveel dat je met haar kunt doen."

Inspiratie

De inspiratie voor het haar van deze show is de textuur van haar uit de 80-er jaren, maar dan met een knipoog. Het haar is heel gestructureerd en glad op het hoofd, een soort wetlook, met enorm veel kroesachtige textuur bij de punten. We hebben echt gekozen voor 'big hair'. We hebben heel veel haarproducten gebruikt en natuurlijk is er ook veel getoupeerd. Het idee was een permanent dat uitgegroeid is, een soort imperfectie die het kapsel juist leuk maakt."

Trends 2020

We gaan straks veel haaraccessoires zien en dan vooral veel strikken in alle soorten en maten. Bea: "Dit geeft het haar iets onschuldigs, maakt de look haast kinderlijk. Ik geloof ook dat haar en mode een afspiegeling zijn van wat er in de wereld speelt. Op dit moment is politiek zoveel gaande dat reden geeft tot zorgen. Daarom grijpen we terug naar kinderlijke elementen in het modebeeld."

Paul Benjamin

Iedereen, in elke maat, kleur, afkomst, lengte of voorkeur, is mooi!

Paul Benjamin

Naast zijn werk als visagist ontwerpt Paul zelf ook kleding. Ik vroeg hem hoe hij het vindt om samen te werken met andere ontwerpers. Paul: "Ondanks dat ik zelf ook kleding ontwerp, vind ik het waanzinnig om met andere ontwerpers aan de slag te gaan en om in hun brein te kijken en samen tot een mooi beeld te komen. Daarnaast is het heel motiverend om een ander zijn passie te zien uitoefenen."

Paul-benjamin-02

Totaalplaatje

Paul vindt dat make-up een heel belangrijk aandeel is van het totaalbeeld. "Met make-up kan je het gevoel van de ontwerper versterken. Want al is een ontwerp nog zo sterk, zonder een goede visie op haar en make-up wordt het toch geen mooi beeld. Tenslotte gaat het om de total look!" De inspiratie voor de make-up van deze show kwam uit de nineties, de tijd van de supermodels. Dat beeld heb werd gecombineerd met een frisse gehydrateerde huid met een mooie glow.

Duurzaamheid

De visie die AVEDA heeft op duurzaamheid, sluit mooi aan bij die van Paul zelf. Paul: "Ik ben tenslotte altijd bezig hoe ik mijn huid en haar op duurzame wijze kan verzorgen met producten die niet alleen mooi zijn, maar je huid en haar ook mooier maken. Bovendien vind ik 'giving back to society' heel belangrijk. Sharing is caring, daar geloof ik echt in!"

Trends 2020

Volgens Paul gaan we straks make-up zien die de individuele persoonlijkheid van iemand naar voren haalt. Want ieder mens is mooi en dat mag je best uitstralen, zegt Paul. "Een bombshell lipstick of bold eyes in paars of roze, het kan allemaal. Zolang je zelf achter je look staat is het jouw trend. Iedereen, in elke maat, kleur, afkomst, lengte of voorkeur, is mooi!"

Beeld: Chantalle