Home Man met baard - wat zegt dat over hem?
Update

Man met baard - wat zegt dat over hem?

Baarden zijn niet alleen nu helemaal dé look voor hipsters, mannen dragen al eeuwen baarden. De oude Grieken waren er ook dol op, totdat Alexander de Grote de trend zette door zich te scheren. Later lieten de Romeinen hun baard weer staan en zo gaan de pieken en dalen van baarden nog even door. Zo zie je dat zelfs vroeger mannen een statement maakten door wel of geen baard te dragen. En denk dan eens aan de religies waarvan vele volgelingen liefhebben van baarden zijn.

De Koran kent zelfs stromingen waar het wordt voorgeschreven en dat laat de mannen dan weer weinig keus. Een man met baard wordt vaak beschouwd als stoer. Het is de 'oerman' die zijn woeste baard laat staan en niet doet aan het verwijderen van natuurlijke lichaamsbeharing. Mannen die scheren zagen dat vroeger daarentegen juist als een uiting van puurheid; de verwijdering van het dierlijke zou de man naar een hoger, meer beschaafd niveau brengen.

beards1

Op zich is het natuurlijk vreemd dat mensen zich afvragen waarom iemand een baard heeft. Je 'hebt' een baard, punt. Dat heeft iedere man en juist de mannen zonder baard kiezen voor 'geen baard'.

beards3

Tegenwoordig wordt het hebben van een baard - strikt religieuze baarden uitgezonderd, want dan is er juist geen keuzevrijheid - gezien als een statement van onafhankelijkheid en vrijheid om te kiezen. Mannen zijn uit het keurslijf geklommen die zo kenmerkend is voor de corporate wereld. Geen pakken en dassen meer en nu ook steeds vaker een baard. Een man in pak met een baard zie je niet zo vaak en de meeste directieleden zullen ook geen baard hebben.

beards2

Wat hoe dan ook vast staat is dat het wel of niet hebben van een baard iets zegt over de persoon en de tijdgeest. Of zoals de schrijver van het boek Of Beards and Men, Christopher Oldstone-Moore zegt: "The history of men is literally written on their faces."

beards4

Wat vind jij van baarden? Wel of niet aantrekkelijk? Lees ook; zo laat je een grote én mooie baard groeien!