Home Zo laat je een echt grote én mooie baard groeien
Wist je dat?

Zo laat je een echt grote én mooie baard groeien

Je zou niet denken dat het ‘kweken’ van een baard tijd en moeite kost. Je wordt niet gewoon wakker en hup daar is hij. Wat is er nodig om een grote baard te laten groeien, één die echt TOP is en respect afdwingt? Zoals je zou kunnen vermoeden vereist het kweken van een echt grote baard een aantal basisstappen, zes om precies te zijn: was hem, conditie, olie hem, balsem hem, borstel hem en trim hem.

1 Was je baard

Maak geen gebruik van gewone gezichtszeep of shampoo die je normaal gebruikt bij het wassen van je hoofdhaar. In tegenstelling tot de shampoos die je gebruikt voor je haar, bevat baard shampoo ingrediënten die jouw baard effectief schoon krijgt zonder strippen van alle natuurlijke oliën. De rol van een baard-specifieke shampoo is het verwijderen van vuil en overtollige oliën. Uiteindelijk zal de baard shampoo je baard oliën en hydrateren zonder hem te beschadigen.

2 Conditioneer je baard

Baardhaar heeft over het algemeen een grovere structuur en is droger dan hoofdhaar. Daardoor heeft hij meer oliën en een diepere conditionering nodig. Bovendien is baard conditioner natuurlijk beter voor jou gezichtshuid en mist het de sulfaten die veel hoofdhaar conditioners wel hebben. Waarom een conditioner?  Shampoos zijn bedoeld om de haarschubben te openen, conditioners zijn bedoeld om de schubben te sluiten, waardoor voedingsstoffen kunnen worden vastgehouden en  verontreinigende invloeden worden zo buiten gesloten.

3 Olie je baard

Baardolie wordt gebruikt om de baardharen en follikels te hydrateren, te verzachten en te temmen. Daarnaast wordt baardolie gebruikt om de huid eronder te voeden en wordt daarom aanbevolen voor alle baarden, maar zeker in een vroeg stadium van de baardgroei. De hydraterende factoren helpen bij de behandeling van baardroos en schilferen. Het kalmeert de huid en gaat jeuk tegen.

4 Balm je baard

De baardbalsem is in feite een leave-in conditioner. De baardbalsem is verantwoordelijk voor het conditioneren, verzachten en hydrateren van jouw baard. De oliën worden gebruikt om een droge huid en jeuk tegen te gaan. De meerderheid van deze baardbalsems bevatten shea boter, waardoor je de mogelijkheid hebt om je baard eenvoudig te stijlen. De balsem heeft een hogere viscositeit dan baardolie en blijft hierdoor langer op je baard en huid zitten, waardoor je baard langer gehydrateerd blijft en meer voeding krijgt.

5 Borstel je baard

Je baard ontwarren en stijlen is erg belangrijk. Daarom heb je een baardkam en -borstel nodig. Het borstelen zorgt er ook voor dat de baardolie of -balm goed verdeeld wordt in je baard en losse haren en eventuele huidschilfertjes worden verwijderd. De styling is belangrijk voor de korte termijn, bijvoorbeeld voordat je op pad gaat. Maar ook op lange termijn is het borstelen van je baard belangrijk. Je kunt namelijk je baardharen trainen om de goede kant op te groeien! 

6 Trim je baard

Let op! De kunst van een succesvolle baard is trimmen. In al je opwinding over het laten groeien van een baard, zou je dit snel kunnen vergeten. Om ervoor te zorgen dat je baard op zijn best is, moet je hem regelmatig trimmen: je verwijderd gespleten en dunnen baardpuntjes en je houdt je baard in de gewenste vorm, want je wilt per slot van rekening een stijlvolle baard, geen warboel. 

Hulpmiddelen voor het trimmen van een baard

  • Kam of borstel: voor ontwarren.
  • Hoogwaardige tondeuses: voor het bijsnijden.
  • Schaar: voor detaillering van de baard.
  • Scheermes: voor detaillering van de contouren.

Cay geeft ook tips : Tips om je geur optimaal te gebruiken.

Zoek je nog fijne mannengeuren? Zie deze vernieuwende Heren geuren!