Home 5 VRAGEN AAN Bas Lindeman
Wist je dat?

5 VRAGEN AAN Bas Lindeman

Bas werkt al 21 jaar voor Wahl Nederland en weet als geen ander welke tondeuses er op de markt zijn en hoe je die het beste kunt onderhouden. Wij vroegen hem alles over deze immer populaire barber tools, die ook in de gemengde kapsalon niet mogen ontbreken.

Hoe kies je de juiste tondeuse?

Er zijn veel verschillende tondeuses op de markt, van de taper tot speciale modellen om fades mee te maken. Welke je kiest hangt af van de gebruiker en wat je ermee wilt bereiken. Het snijmes van een tondeuse bepaalt dan meestal die keuze. De meeste kapsalons hebben maar 1 tondeuse met een opzetkam, omdat zij deze tool alleen gebruiken om de nekparty op te scheren. Maar een barbershop kan wel 5 tondeuses hebben. Dat komt omdat zij alleen met de tondeuse hun coupe maken en de schaar meestal laten liggen of minimaal gebruiken. Veel snijmessen kunnen bepaalde fades tot in de perfectie uitvoeren; het gaat dan om de lengte van het snijmes en de vertanding. De prijzen van de tondeuses lopen ook uiteen; van €80,- tot wel €200,-.
 

Wel of geen cordless?

Een cordless tondeuse heeft motortje dat draait op koolborsteltjes. Deze slijten bij gebruik, vooral bij weinig onderhoud. Als zo’n koolborsteltje ingesleten is, gaat het motortje stukken minder lopen. Hierdoor neemt de kracht van zo’n draadloze tondeuse ook af. Bij een snoertondeuse heb je dit probleem niet. Aan de andere kant is een cordless tondeuse veel lichter en als je daar de hele dag mee moet werken, is dat fijner in gebruik. Bovendien ben je niet afhankelijk van stopcontacten en kun je er veel flexibeler mee werken, doordat er geen snoer achteraan sleept. Ook is er meer variatie in de modellen in deze categorie. Je ziet dat de meeste professionals tegenwoordig toch kiezen voor een draadloos model vanwege het gemak.
 

Hoe lang gaat een tondeuse mee?

Dat ligt aan het onderhoud. Ik raad altijd aan om het snijmes regelmatig te oliën, het liefst voor en na een scheerbeurt. Ik kan me voorstellen dat dit soms niet lukt als het erg druk is, maar in ieder geval zeker een keer per dag. Want een snijmes is van dubbel metaal en als dat droog is, creëert dat snel warmte waardoor het gaat inslijten wat het mes bot kan maken. Bovendien zorgt de olie er ook voor dat het snijmes schoon blijft. Dat is eigenlijk het belangrijkste.

Daarnaast is het goed om je tondeuse 1 keer per jaar te laten nakijken door ons. Het voordeel van onze Wahl en MOSER tondeuses is dat je vrijwel alle onderdelen kunt vervangen. Met goed onderhoud kan het snijmes lang meegaan.

Hoe zorg je voor goede hygiëne?

Op het moment dat je iemand gaat knippen, moet een tondeuse schoon zijn. Daar hebben wij speciale sprays voor, waarmee je de tool na gebruik schoonmaakt. Wij verkopen deze onderhoudsproducten zoals een cleaning spray en tondeuse olie. Als je die producten na elke knipbeurt gebruikt, ben je er zeker van dat je tondeuse altijd schoon is en dat de snijmessen langer meegaan.

Wat doet Wahl Nederland om hun klanten in deze tijd te ondersteunen?

Tijdens de lockdown hebben wij onze afnemers aangeboden om hun tools naar ons op te sturen voor gratis onderhoud. Onderdelen die vervangen moesten worden brachten wij wel in rekening, maar de reparatie- en retourkosten namen wij voor onze rekening. Het was natuurlijk de perfecte periode voor kappers en barbiers om hun tools te laten nakijken en wij waren blij dat we onze klanten op deze manier extra tegemoet konden komen.