Home Kaalheid is een keuze
Update

Kaalheid is een keuze

Morgen komt het boek Kaalheid is een keuze van Jaap Huisman* uit, waarin hij op zoek gaat naar de strijd tegen kaalheid. Waarom wordt de mens kaal en grijs? Huisman gaat in op de onvermoede betekenis van het kapsel en op hoe haardracht onze identiteit en sensualiteit bepaalt. Welke verbanden zijn er met religie, politiek en emancipatie?

Flaptekst
Waarom wordt de mens kaal en grijs? Is dat onze prijs voor de evolutie of zit het in ons DNA? En valt er eigenlijk iets tegen het verval te doen? Ja, maar daar moet je wel wat voor overhebben, is de conclusie van dit boek over haar. Haardracht houdt ons meer bezig dan we gewoonlijk denken. Het bepaalt onze manier van presenteren, het speelt een rol bij erotiek en sensualiteit, vandaar dat sommigen het hoofdsieraad bedekken. Leidt ons niet in den boze. Auteur Jaap Huisman voert de lezer in een persoonlijke zoektocht naar de strijd tegen kaalheid langs de onvermoede betekenis van het kapsel, als trofee voor een politicus, als modieus artikel – zowel op het hoofd als op het lichaam – of als medisch vraagstuk. Haar is bovendien een complete cosmetische bedrijfstak geworden, waar een shampoo niet meer volstaat. Kaalheid is een keuze: of wat de haarwortels voor geheimen inhouden.

Gisteren zag ik hem bij Pauw & Witteman. Terecht zei Paul Witteman dat kaalheid niet voor iedereen een keuze is. Ik ergerde me ook aan die titel. Mensen die chemo moeten ondergaan, die alopecia hebben mochten willen dat kaalheid een keuze is! Maar hij verklaarde dat dit boek zich voornamelijk richt op mannen die zonder medische reden kaal worden en wat dat met hun identiteit doet. Hijzelf werd ook kaal en hij merkte dat hij zich afvroeg of hij nog wel dezelfde persoon was. Als mannen kaal worden, worstelen ze behalve met hun identiteit ook met iets anders: het besef dat ze ouder worden, dat het aftakelproces is begonnen. Huisman zegt er meteen bij dat een kaal hoofd sommige mannen niet misstaat maar dan moet je wel een goede schedel hebben. Hij vond van zichzelf dat zijn hoofd te klein was en heeft een haartransplantatie ondergaan die zo te zien (klik op de link in de bron voor de video) goed gelukt is. Als je hem ziet denk je helemaal niet dat dit ooit een kalende man is geweest. Maar je moet er dan wel iets voor over hebben; als je ziet hoe het gaat lijkt het alsof iemand wordt gelynchd. Het haar wordt van je achterhoofd naar je kruin getransplanteerd. De haartjes worden vervolgens een voor een met een pincet op het hoofd 'geponst'.

Het meest opzienbarende feit vond ik wel dat kaalheid door de moeder wordt doorgegeven. Wil je als man weten of je kans maakt om kaal te worden, kijk dan naar de vader of broers van je moeder. Ik ben het in mijn eigen familie- en vriendenkring eens nagegaan en dat klopt inderdaad! Ik dacht altijd dat het door de vader werd doorgegeven maar dat is dus helemaal niet zo.

*Jaap Huisman schrijft of schreef onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer.
Kaalheid is een keuze Uitgeverij Thoth. ISBN: 978 906868 567 1.