Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Susan Kroon
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Susan Kroon

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Susan Kroon runt samen met haar man de salon Lex Hair & Beauty in Anna Paulowna en werkt daarnaast vaak mee aan shows.

Haarkunstenaar-susan-kroonWaarom kapper

Mijn man was al kapper en toen hij zijn eigen zaak wilde starten, heb ik besloten ook een kappersopleiding te doen. Ik had mijn ondernemersdiploma al en werkte al voor mezelf. Maar we wilden dit samen gaan doen en daar heb ik nooit spijt van gehad. Inmiddels werk ik al 17 jaar als kapster.

Wat vind je leuk aan dit vak?

Het is een heel leuk, divers vak en je bent nooit uitgeleerd. Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt. Een aantal jaar geleden ben ik de Hairschool in Amsterdam gaan doen omdat ik meer wilde leren over stylen en die richting past mij echt als een jas. Ik vind out of the box denken heerlijk en krijg er zoveel energie van!

`Susan Kroon">Doe mij maar een gewoon joch in de stoel, daar kan geen BN'er tegenop!`

Susan-kroon1

 

Werkweek

Ik sta 5 dagen per week in de salon. Daarnaast doe ik soms shows en gaan we naar beurzen. Ik heb 11 seizoenen Fashionweek  Amsterdam gewerkt. Verder hebben we nog backstage L'Oréal shows gedaan, o.a. Creative Crash. Ook hebben we de eer gehad om in Dublin op het podium te werken voor 150 collega's, dat was een Creative Exchange. Fantastisch om mee te maken. Het geeft een enorme voldoening als je na een presentatie van het podium stapt en alles verliep zoals gepland, maar het liefst werk ik backstage.

Hoogtepunt uit je carrière?

Dat is mijn nominatie in de Avant Garde categorie voor de Coiffure Award in 2012. Mijn collega deed de visagie dus dat was extra leuk. De norm in deze categorie ligt erg hoog en het was helemaal mijn ding want ik werk graag met haarwerken.

Lees ook: INTERVIEW OLAF VAN DEN WILDENBERG

 

 

Susan-kroon2

Aanpak bij een nieuwe klant

Eerst natuurlijk kennismaken en dan wil ik weten wat de wensen zijn, wat de klant juist niet of wel mooi vindt. En ik wil weten hoe ze het haar thuis verzorgen. Dan pas kan ik een plan van aanpak maken en een kosteninschatting geven. Soms kan ik de wensen in een keer vervullen, soms duurt dat langer. Maar we komen er altijd wel uit en als dat niet zo is dan scheiden onze wegen. Je moet wel trouw blijven aan jezelf.

Waarom komen klanten terug?

We hebben een enthousiast en gedreven team die het samen heel gezellig heeft. Klanten voelen die sfeer en vinden het gezellig. Wij zijn met z’n achten, waaronder ook een huidexpert en visagiste. Als de visagiste tijd heeft, geeft ze de kappersklanten een touch-up. Zo bieden we een compleet beauty concept.

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Tja, we zijn natuurlijk wel kappers en die houden van knippen. Een edgy korte coupe vind ik altijd leuk, maar belangrijker is dat een kapsel bij de klant past. Dat je klant blij de deur uitloopt is het mooiste wat er is. En ik zie dat meteen al in de spiegel, zo’n blik is goud waard! En opsteken doe ik erg graag, wij hebben gelukkig een leuke klantenkring die daar ook regelmatig naar vragen.

Susan-kroon3

Voor welke fashionshow zou je het haar willen doen?

Als ik mag kiezen Alexander McQueen, John Galiano en Vivienne Westwood.

Favoriet haarproduct

Ik vind Fibreplex van Schwarzkopf echt een fantastische uitvinding en ik doe gene kleur meer zonder dit. Daarnaast zijn de BlondMe kleuringen erg fijn. Al met 2% kun je heel mooi blonderen, dat was vroeger onmogelijk geweest.

Van wie zou je het haar willen doen?

Donald Trump kan wel een nieuwe coupe gebruiken maar ik zou hem niet in mijn stoel willen hebben. Doe mij maar een gewoon joch zoals ik laatst had. Hij ging naar de brugklas en mocht van z’n moeder naar een goede kapper. Het gezicht dat je dan ziet na zijn knipbeurt … hij blaakte weer van zelfvertrouwen. Prachtig is dat, daar kan geen BN’er tegenop!

Nederlandse vrouwen ...

De Nederlandse vrouw besteedt niet zoveel tijd aan haar haar. Zo gaan vrouwen uit andere culturen de straat niet eens op, maar de vrouw hier kiest liever voor gemak. Gelukkig wordt het wel steeds beter en dat komt ook door nieuwe handige stylingtools waarmee vrouwen zelf hun haar makkelijker in model kunnen brengen.

Nog een keer werken met …

Eugene Souleiman of Trevor Sorbie, dat zijn echte iconen.

Inspirerende stad …

Voor mij hoef je niet de grens over voor inspiratie. Laatst was ik in Arnhem en die stad inspireerde me ook. Mooie ontwerpers, leuke straatjes.

Bovenaan je bucket list …

Het belangrijkste is dat ik mijn 4 dochters zie opgroeien. Van de 4 willen er 3 het vak in en het lijkt me heerlijk straks mijn vakkennis te kunnen overdragen. En natuurlijk met het hele gezin een keer naar de Maldiven, dat lijkt me geweldig!

Lees ook: INTERVIEW OLAF VAN DEN WILDENBERG