Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Olaf van den Wildenberg
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Olaf van den Wildenberg

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Olaf van den Wildenberg is naast eigenaar van All about Hair in Aalsmeer, ook Creative Hair Director bij L'Oréal Professionnel.

Haarkunstenaar-Olaf-van-den-WildenbergWaarom kapper

Ik wilde van kinds af aan al iets met haar doen, er is nog een foto van mij als vierjarige dat ik mijn oma aan het kammen was. Toen ik ouder werd wilde ik pro-tennisspeler worden. Ik kom uit een echte sportfamilie en tot mijn 19e ben ik daar helemaal voor gegaan. Maar ik had toch niet het talent om de absolute top te bereiken. Daarna heb ik me op het kappersvak gericht. Ik heb 3 maanden meegelopen in een salon en toen een open examen gedaan. Meteen daarna ben ik voor mezelf begonnen, eerst alleen en later met medewerkers. Het ondernemerschap heb ik al doende geleerd.

Wat vind je leuk aan dit vak?

Iemand gelukkig maken en te kunnen versterken met hun uiterlijk. De klant voelt zich het lekkerst als ze krijgt wat ze echt wil.

`Olaf van den Wildenberg">Ik vind het belangrijk dat je elke keer weer vraagt wat hij of zij wil en niet uitgaat van ‘hetzelfde als de vorige keer’ `

Creatie-olaf-1

Werkweek

Ik sta meestal 4 dagen per week in de salon. Over een heel jaar bekeken, werk ik ongeveer 1 dag per week voor L’Oréal, maar dat kan per periode verschillen. En momenteel train ik de keten Hizi Hair.

Hoogtepunt uit je carrière?

Zeven jaar geleden was ik betrokken bij het H3 programma van L’Oréal. Dit programma is een soort ‘train de trainer’ . De kniplijnen heb met 5 internationale kappers bedacht; gevolg met kam en schaar  vliegen de wereld over om overal trainingen te geven. Dit was voor mij een soort keerpunt. Ik ben daardoor heel anders over het kappersvak gaan denken. Ik heb geleerd dat ‘less is more’ en dat als je wilt dat iets van je trainingen bijblijft, je maar een of twee dingen per keer kunt doorgeven. Herhalen is heel belangrijk en duidelijkheid en rust in je trainingen.

Lees ook:

INTERVIEW FRANCIS SCHOEMBGES

INTERVIEW RICHARD JORDAN

Creatie-olaf3

Aanpak bij een nieuwe klant

Elke klant krijgt een intakegesprek, ook al komt die klant al jaren bij ons. Dat doen we een op een, zonder kapmantel om. Het is uit den boze als iemand al met natte haren in je stoel zit, dat gesprek moet echt als eerste plaatsvinden. Ik vind het belangrijk dat je een klant elke keer weer vraagt wat hij of zij wil en dat het niet vanzelfsprekend ‘hetzelfde als de vorige keer’ moet zijn. Maar een nieuwe klant krijgt meestal een kwartiertje extra. We doen dan vaak een kleurtest en natuurlijk heb je zo’n eerste keer wat extra vragen.

Waarom komen klanten terug?

Klanten houden van de sfeer in onze salon, we hebben een onwijs leuk team. Maar daarnaast is aandacht voor de klant heel belangrijk en dat geven wij in ruime mate.

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Ik ben een echte knipkapper en hou wel van korte coupes. Mijn voorkeur gaat uit naar de Engelse lijn, zoals die van Vidal Sassoon.

Creatie-olaf2

Voor welke fashionshow zou je het haar willen doen?

Als hij er nog zou zijn, Alexander McQueen, maar ook zijn opvolger vind ik erg goed. En als tweede keus, John Galiano. Ik vind mode erg belangrijk en houd het dan ook goed in de gaten.

Favoriet haarproduct

Ik ben groot fan van de Wild Stylers producten van L’Oréal Professionnel en voor de zomer is de zonnebeschermingsspray van Kérastase ook heel fijn. Ik heb wel gemerkt dat als je enthousiast bent over een product, je er ook meer van verkoopt.

Van wie zou je het haar willen doen?

Ik ben altijd fan van Beatrix geweest en zou graag eens in de stoel hebben. Ook om eens met haar te kunnen kletsen. En ik zou haar graag een makkelijker kapsel geven, iets dat ze zelf ook zou kunnen stylen.

Nederlandse vrouwen ...

Het wordt steeds beter. Voor de Hair Fashion Night van L’Oréal Professionnel waren 10 looks bedacht. Het leuke is dat je die ook daadwerkelijk op straat ziet. Vergeleken met het buitenland lopen wij nog wel achter en in Nederland zelf geldt; hoe zuidelijker je komt, hoe stijlvoller de vrouwen. Maar in Amsterdam zijn de vrouwen misschien niet zo sophisticated, lef hebben ze wel en dat is dan ook wel weer leuk.

Nog een keer werken met …

Als het nog zou kunnen, met Vidal Sassoon. Of Trevor Sorbie. Dat zijn echt mijn twee helden. Maar ik heb de mazzel gehad om in een team te zitten met Allison Dase Van HOB Salons en zij inspireerde mij zo met haar stijl van training geven, dat ik met haar weleens een show zou willen doen.

Inspirerende stad …

Londen en Barcelona. Beide steden hebben iets jongs, het is daar echt een knipmekka en ik kom er altijd met vol inspiratie van terug.

Bovenaan je bucket list …

Ik heb veel van de wereld gezien, maar in Australië had ik voor het eerst het gevoel dat ik daar wel zou willen wonen. Ik vind het echt een geweldig land, de Australiërs hebben zo’n ‘wij’ gevoel. Vooral Melbourne en Sydney spreken me aan.

Het stokje gaat naar …

Suzanne Kroon!

Lees ook:

INTERVIEW FRANCIS SCHOEMBGES

INTERVIEW RICHARD JORDAN