Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Joost Mulleman
De barbier

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Joost Mulleman

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Joost Mulleman leidt jonge barbers op bij de Barberschool.

Waarom kapper?

Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik op 14 jarige leeftijd gaan knippen. Het leek mij geweldig om dat te kunnen. Het creatief bezig zijn maar vooral het perfectioneren van haar. Het ontstaat uit nieuwsgierigheid en het uitwillen oefenen van een vak. Door het jezelf aan te leren en te kijken naar andere kappers wil je elke dag oefenen en beter worden. Er ontstaat een hongerig gevoel naar leren en iets graag willen doen. Ik luister altijd naar mijn gevoel en passie, ik heb nooit een overwogen keuze gemaakt en nog steeds voer ik dit vak elke dag met veel blijdschap uit.

Wat vind je leuk aan dit vak?

Het leukste aan dit vak is de diversiteit en de mogelijkheid om elke dag beter te worden. Je kunt het vak op zoveel manieren en overal ter wereld uitvoeren. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Elke keer als ik mijn klanten knip kijk ik altijd net voordat ik bijna klaar ben met knippen even snel in de spiegel, Als ik goed werk heb verricht zie ik een glimlach of twinkeling in de ogen van mijn klant, voor mij het teken van tevredenheid en blijdschap. Die signalen maken mij elke keer opnieuw blij dat ik dit vak kan uitvoeren.

Door het jezelf aan te leren en te kijken naar andere kappers wil je elke dag oefenen en beter worden. Er ontstaat een hongerig gevoel.

Joost02

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Heel divers. Ik heb het geluk dat mijn dagen heel veel van elkaar verschillen, ik wil namelijk elke keer opnieuw getriggerd worden. Vaak is er een enorm tekort aan tijd. Variërend van presentaties geven in zowel binnen als buitenland. Het lesgeven aan de barberschool, knippen van mijn klanten, bezig zijn met eigen ontwikkelingen, trainingen volgen en het willen blijven vernieuwen van technieken en kennis.

Hoogtepunt uit je carrière?

Er zijn zoveel hoogtepunten tot nu toe. Van de eerste knipbeurten die ik gaf aan vrienden in mijn schuurtje tot aan het knippen voor shows en presentaties. Ik vind mijn carrière tot nu toe één groot hoogtepunt

Joost-03

 

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Ik heb niet een speciale coupe, ik denk dat de laatste trends en coupes heel belangrijk zijn om elke keer weer opnieuw inspireren. De laatste jaren hebben we veel verschillende stylen gezien. Zelf vind ik een kapsel dat past bij de persoonlijkheid die in de stoel zit heel belangrijk. Dan maak je de persoon sterker en geef je iets bijzonders.

Voor welke fashionshow zou je het haar willen doen?

Ik zou graag het haar willen doen voor heel veel shows. Een show van G-star lijkt me fantastisch; een Nederlands merk dat het internationaal heel goed doet. En het lijkt mij heel gaaf om het haar te mogen doen voor internationale grote films.

Favoriet haarproduct

Captain Fawcett Sandalwood snorren wax is mijn favo. Een onmisbaar product voor de man met snor.

Van wie zou je het haar willen doen?

Ik zou wel een keer Koning Willem Alexander willen knippen.

Waarom is de Barberschool anders?

De Barberschool onderscheidt zich op heel veel vlakken van andere kappersopleidingen. We geven alleen les in het herenvak: knippen en scheren. Dat doen we op een manier dat de studenten een enorme sterke basis aan herentechnieken meekrijgen. De klassen worden gegeven in kleine groepen zodat we aan kwaliteit kunnen blijven werken en de wensen van iedere individu kunnen vervullen. We zijn als Barberschool echt een team en dat werkt fantastisch.

Nog een keer werken met …

Ik zou graag nog een keer een aantal maanden met m'n schaar in de rugzak op een motor de wereld rond gaan rijden, om zo met allerlei kappers in de uithoeken van de wereld te kunnen werken. Ik denk namelijk dat we allemaal van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.

Inspirerende stad …

Bangkok inspireert mij altijd enorm, elke keer dat ik daar ben geweest is er elke minuut van de dag drukte en leven. Iedereen daar is bezig met vooruitgaan.

Sydney is voor mij ook een enorme inspiratiebron geweest, het idee dat iedereen die ik daar heb ontmoet een leven voor zichzelf uitstippelt waar ze echt blij van werden. Elke dag genieten van wat je doet! En zo niet, heel simpel gewoon nooit meer doen. Geweldig!

Bovenaan je bucket list …

Op de motor door Europa rijden van Scandinavië naar Zuid Spanje. Helemaal langs de kust, heerlijk surfen, eten, drinken, knippen, scheren en genieten!

Het stokje gaat naar …

Maurice den Exter van ME hairdressers. Hij is een van mijn eerste trainers geweest en een echte vakman, ik waardeer hem enorm.