Home Interview HAARkunstenaar JAN FUITE
Stylist

Interview HAARkunstenaar JAN FUITE

HAARkunstenaars-Jan-FuiteInterviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Jan Fuite, kapper bij MOGEEN en free-lance haarstylist voor magazines vertelt over zijn passies en ambities.
Waarom kapper?
Ik wilde dit altijd als kind al. Maar ik kon goed leren en ben na het VWO Creatieve Therapie gaan studeren. Heb 6 jaar bij de psychiatrie gewerkt, maar merkte dat dit niet echt was wat ik wilde. Toen ik naar Amsterdam verhuisde ben ik bij Haarhemel gaan werken als receptionist. Ik vond dat heel leuk en ben in de avonduren hard gaan werken om zelf kapper te worden. Ik ben dus eigenlijk autodidact. Inmiddels ben ik alweer 9 jaar kapper.
Haarkunstenaar-Jan-FuiteWat vind je leuk aan het kappersvak?
Ik ben erg graag met mensen en vind het fijn om goed naar iemand te kijken. Ik heb eigenlijk altijd wel een mening over iemands haar en ben gefascineerd hoe je een kapsel knipt dat bij de vorm van het gezicht en het type mens past.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Een dag per week huur ik een stoel bij MOGEEN, ik knip dan alleen mijn vaste klanten. Daarnaast werk ik als freelance haarstylist voor fotoshoots en modeshows. Ik heb o.a. gewerkt voor Elle en Glamour.
Hoogtepunt uit je carrière?
Afgelopen jaar heb ik 2 covers mogen doen voor Elle (oktober en november nummer).  Dat was m’n 1e magazine cover en voelde voor mij wel als een hoogtepunt.

Ik ben heel erg visueel ingesteld en kijk goed naar welke kleding iemand draagt, hoe hij of zij beweegt en zelfs welk tijdschrift iemand pakt tijdens het wachten

Nieuwe klant
Ik ben heel erg visueel ingesteld en kijk goed naar welke kleding iemand draagt, hoe hij of zij beweegt en zelfs welk tijdschrift iemand pakt tijdens het wachten. Daarna ga ik in gesprek. Ik vraag eerst over de persoon zelf, van welke muziek ze houden, welk werk ze doen. Daarna pas vraag ik wat ze met hun haar willen. Soms strookt dat niet met welk haar – naar mijn mening – bij ze past. Ik luister goed naar de klant en wil ook dat ze tevreden de deur uitlopen. Maar uiteindelijk moet je het wel eens worden. Als dat na een tijdje echt niet lukt, verwijs ik die klant naar een andere kapper.
Welk soort klant heb je het liefst in de stoel?
Allerlei. Ik hou alleen wel van authentiek en vind het leuk als mijn klanten dat zijn. Ik hou niet van klakkeloze trendvolgers, maar juist van mensen die een statement durven te maken of ene kapsel hebben dat echt bij ze past. Zolang het maar echt is en het totaalbeeld klopt. Ook kan mij tegenstaan als iemand alleen maar met zijn uiterlijk bezig is. En wederzijds begrip is een vereiste.
Specialiteit
Knippen, ik ben erg goed in het knippen en stylen van lang haar.
Creaties-van-Jan-Fuite
Kapsels
Ik hou van veel kapsels, zolang er maar niet teveel nephaar aan te pas komt.
Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Zelf zou ik graag veel Dries van Noten in de kast hebben hangen. Maar ik zou het liefst werken voor een show van Vivienne Westwood. Haar concept spreekt me erg aan.
Welk haarproduct zou je uitbrengen als je de kans kreeg?
Meestal heb ik voor het stylen van lang haar minstens 3 producten nodig. Ik zou graag één product maken dat zowel stevigheid en stroefheid in de lengtes geeft en glans en verzorging bij de punten. Met een finish die niet dof is.
Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Tilda Swinton, wat een mooie vrouw is dat!
Ergernis
Vrouwen bij wie je extensions kunt zien. Als ze op de fiets zitten in de wind, en je ziet zo’n mat zitten. Vreselijk. Of van die vrouwen die compleet doorslaan met hun highlights en teveel verschillende kleuren in hun haar hebben. Vrouwen die nergens genoeg van krijgen en alles teveel doen. Ik hou juist van een natuurlijke effordless look.
In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Kaapstad, het heeft een lekker klimaat en er worden veel fotoshoots gedaan. Het lijkt me wel relaxed om daar een jaartje te wonen.
Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik zou heel graag assisteren bij mode shows in Parijs. Bv. Eugene Souleiman, hij kan iets ogenschijnlijk simpels maken waarvan ik weet dat het heel lastig is. Zijn kapsels zijn nooit tuttig. Het lijkt me heel inspirerend om met hem te werken.
Wie wil je zien in het volgende interview?
Radna Berendsen van Mohair in Amsterdam.
ELLE Fotografie: Wendelien Daan, Make up: Siddharta Bekers, Styling: Thomas Vermeer | Grazia NL Fotografie: Klaas Jan Kliphuis, Make up: Liselotte van Saarloos, Styling: Katelijne Verbruggen | Fotografie portret Jan Fuite: Hans van Brakel