Home Interview HAARkunstenaar INGE VAN DER PLAS
Stylist

Interview HAARkunstenaar INGE VAN DER PLAS

HAARkunstenaar-Inge-van-derInterviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Haar & make-up kunstenaar Inge van der Plas van Rob Peetoom Hair + Beauty Haarlem vertelt over haar passie voor haar en wenkbrauwen.

Waarom kapper?
Op mijn 4e knipte ik mijn poppen en later werden dat buurmeisjes. Mijn moeder was altijd in de weer met kleding maken, zij is heel creatief. Ik heb het creatief zijn van mijn moeder. Op mijn 17e ben ik kapper geworden en ging ik voor Rob (Peetoom) werken. Daarna ben ik mij gaan ontwikkelen als visagiste. Na al die jaren ben ik nu mede-eigenaar van de 4 Rob Peetoom Hair + Beauty salons, en ben ik verantwoordelijk voor de make-overs in de Libelle rubriek ‘7 jaar jonger’.

Inge-van-der-PlasWat vind je leuk aan het kappersvak?
Je krijgt inzicht in wat iemand mooier maakt. Veel mensen zijn zich weinig bewust van hun schoonheid. Ik zie dat vaak terug in de salon, en ook als ik de vrouwen voor de Libelle rubriek ontmoet.  Ik geloof in goed en eerlijk advies en vind het mooi dat je met dit vak mensen echt kunt raken.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik wissel mijn schema af; de ene week ben ik in de salon hier in Haarlem en doe ik 1 dag de Libelle productie. De andere week manage ik alle Hair + Beauty salons in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem of ben ik op kantoor om nieuwe concepten te ontwikkelen op Hair + Beauty gebied. Veel mensen denken dat de Rob Peetoom salons niet voor hun zijn weggelegd, maar dat is helemaal niet zo! Wij zijn door onze prijsdifferentatie heel toegankelijk, bieden professionaliteit en daar heeft elke vrouw en man wat aan. We zijn niet de goedkoopste, maar ik adviseer iedereen om toch te investeren in het goed laten knippen.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Oh, dat zijn zo veel momenten! Ik heb veel kansen gekregen, maar ze ook gepakt. Verder sta ik er niet te veel bij stil, ik ben erg van het nu en de toekomst. Je bent nooit klaar met dit vak en ik kijk graag vooruit.

Nieuwe klant
Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich welkom voelen. Daarom letten wij erg op de ontvangst. Als iemand in de stoel zit, stel ik me voor, we maken een praatje en ik vraag of de klant  blij is met haar haar,  hoe zij het zelf ziet en of ze zelf ideeën heeft. Zo komt de dialoog op gang. Dan vertel ik mijn visie en leg ik uit waarom ik dat vind en wat ik zou kunnen veranderen. Ik neem ruim de tijd voor al mijn klanten. Ook geef ik (nieuwe) klanten, indien mogelijk, een wenkbrauwbehandeling, huidadvies of een touch-up, zodat de make-up meteen is bijgewerkt. Ik vind het belangrijk dat de klant het totaalpakket kan ervaren.

Welk soort klant heb je het liefst in de stoel?
Elke klant, van veeleisend tot verlegen. Elk haartype en klanttype is welkom, ik hou van mensen. Ik vraag ook altijd naar feedback en dat neem ik heel serieus.

Specialiteit
Knippen, make up en wenkbrauwen. Ik kleur zelf niet maar knippen is echt mijn ding, dat kan ik erg goed! Ik heb een eigen filosofie ontwikkeld voor wenkbrauwen. Mijn eigen merk heet INGE Brows by Rob Peetoom. Ik geloof dat wenkbrauwen bij iemand gezichtsvorm moeten passen. Als dat niet zo is, leidt dat af als je naar iemand kijkt.

Creaties-van-Inge-van-der-Plas

Kapsels
Ik heb niet een favoriet kapsel. Het is wel zo dat je korter haar creatiever kunt knippen dan lang haar. Lang haar vraagt vooral styling.

Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Isabelle Marant. Zij is hip, vooruitstrevend, vrouwelijk en verassend. Zij weet al jaren vooruit wat in de mode gaat komen.

Welk haarproduct zou je uitbrengen als je de kans kreeg?
Eigenlijk is alles er al. Ik gebruik producten van Redken en kom nooit iets te kort. Maar als ik toch iets zou moeten kiezen, zou ik een verzorgend serum op de markt brengen.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Linda de Mol. Haar kapsel is altijd zo gestileerd, veel te veel Playmobiel model. Ik zou haar lengte zo laten, maar het haar meer door de war doen en iets meer variatie in kleur aanbrengen.

Ergernis
Het gemak waarmee vrouwen zich in Nederland kleden of het haar uit gemak te kort laten knippen. Neem nou een ¾ broek, dat staat toch niemand! Nederlandse vrouwen zijn veel te praktisch, je ziet te vaak spijkerbroeken met fleece jassen. Comfortabel kan ook mooi of hip zijn! Wat mij ook heel vaak opvalt is dat Nederlandse vrouwen niet op beharing in hun gezicht letten. Denk aan de bovenlip/ kin. Ik maak mijn klanten daar zeker op een subtiele manier attent op en biedt meteen de service van een hars behandeling in het gezicht.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
New York Het is daar een 24/7 economie met zoveel inspirerende mensen. Maar ik zou er niet hoeven wonen, het is genoeg de stad af en toe te bezoeken. Ik reis graag naar zoveel mogelijk verschillen plekken om inspiratie op te doen. Als thuisbasis is Nederland helemaal prima.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Doorgaan met wat ik nu doe. Ik heb een eigen merk INGE Brows by Rob Peetoom, dat wil ik door ontwikkelen. Ik zou nog wel een keer een grote Rob Peetoom Hair + Beauty salon, in binnen- of buitenland, willen openen nu het concept zo goed ontwikkeld is.

Aan welke haarkunstenaar wil je ‘het stokje’ doorgeven? 
Iris van der Graaf, zij is partner van de Rob Peetoom salon in Den Haag. Ik vind het knap dat zij deze uitdaging is aangegaan. Het is altijd mooi als je een werknemer partner ziet worden!

Fotografie: Huib van Wersch | Styling, visagie: Inge van der Plas

Rob Peetoom boektip!