Home Interview HAARkunstenaar ELLEN ROMEIJN
Stylist

Interview HAARkunstenaar ELLEN ROMEIJN

HAARkunstenaar-Ellen-RomeijSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Ellen Romeijn vertelt bevlogen over haar werk als haarstyliste voor bekende magazines en shows.
Ellen-RomeijnWaarom kapper?
Ik was geen studiebol en wilde iets met mijn handen gaan doen. Zo belandde ik op de kappersschool. Voor het eerst was ik goed op school! Ik ben begonnen als kapster en heb in verschillende salons gewerkt. Toen ik van Brabant naar Amsterdam verhuisde, ging ik voor de Haarhemel werken. Dat was een hele leuke plek om te beginnen. Maar ik wilde meer en ben een opleiding voor haarstylist gaan volgen. Daarna ben ik gaan free-lancen.
Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Ik vind het super om mensen mooi en blij te maken. Het geeft een fijn gevoel als mensen tevreden de deur uitlopen. Nu sta ik niet meer in de salon en doe ik alleen het haar op set voor fotografie of shows. Het leuke is dat het heel afwisselend is; elke dag is anders. Ik vind dat leuker dan elke dag in dezelfde salon werken.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Zoals ik al zei, mijn dagen zien er heel verschillend uit. Ik weet pas 1 of 2 dagen van te voren echt zeker waar ik ga werken. De 1e 5 jaar deed ik al mijn boekingen zelf, maar nu regelt House of Orange alles voor me. Door dit agentschap wordt ik vertegenwoordigd. Dat maakt het wel een stuk makkelijker. Omdat ik ook kapster ben (niet elke haarstylist kan ook knippen), wordt ik ook veel ingeboekt voor klussen waarbij ik moet knippen. Vooral bij mannen speelt dat vaak.
Hoogtepunt uit je carrière?
Ik wilde altijd voor grote bladen werken zoals de Elle en de L’Officiel. Toen ik de cover voor de Elle mocht doen, was dat wel een grote eer.
Wat is je aanpak bij een nieuw model?
Mijn werk nu is anders dan voor klanten werken. Een model heeft in principe niets te zeggen over haar eigen look op de set. Wel kijk je natuurlijk naar de vorm van haar gezicht. Je kunt van alles verzinnen maar terplekke kan ik pas echt zien of iets gat werken met dat model.
Met welk soort model werk je het liefst?
Dat maakt me echt niets uit, ik vind juist de afwisseling heel leuk. Maar het is wel een klein wereldje en je komt vaak dezelfde mensen tegen. Als ik een model ken, is dat soms wel makkelijker omdat ik het haar al ken.
Specialiteit?
Stylen, maar ook knippen. Je werkt als haarstylist heel anders dan als kapper. Als ik op de set knip, hou ik er rekening mee dat het haar gefotografeerd moet worden. Dat is heel anders dan dat je het haar van iemand knipt die er gewoon mee rond moet lopen. Het zijn echt twee totaal verschillende beroepen.
Creaties-van-Ellen-Romeijn
Kapsels
Ik hou van natuurlijk, vrouwelijk haar waarvan het lijkt dat er niet te veel aan gedaan is, maar er toch perfect gestyled uitziet. "Gevoelshaar" noem ik dat. Ikzelf heb lang haar en kleur het niet; ik vind snel iets te veel. Wel vind ik het belangrijk dat har gezond is en mooi glanst.
Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Ieder seizoen is weer anders, ik bekijk altijd alle shows op internet en haal mijn inspiratie uit verschillende ontwerpers. Maar een ontwerper die er voor mij uitspringt is Jan Boelo, een Nederlandse ontwerper. Hij maakt mooie vrouwelijke stoere kleding, een tikje rock and roll.
Welk haarproduct zou je zelf op de markt willen brengen?
Er zijn al verschrikkelijk veel haarproducten. Ik werk zelf met L’Anza, dat zijn hele fijne producten. Maar ik mis soms een paste, wax die de perfecte combi is van stevigheid, glans, niet te zwaar maar wel vervormbaar en die niet plakt. Dat zijn zoveel tegenstrijdigheden, dat gaat niet in een potje. Maar het zou wel ideaal zijn. Nu moet ik kiezen voor een matte klei of een glanzende pommade.
Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Ik vind Doutzen Kroes heel mooi en zou graag het haar een keer willen doen. Dat lijkt me echt een eer. Als dat dan ook nog een cover wordt, is mijn droom compleet 😉
Ergernis
Mislukte kleuren en haar waar teveel kleureffecten aan zijn toegevoegd. Je ziet soms vrouwen die echt doorslaan met hun zebrastrepen in alle kleuren van de regenboog. Too much, daar hou ik niet van.
In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Barcelona is een heerlijke stad. Ik weet niet of ik er een heel jaar zou willen wonen, maar wel een tijdje. Helaas is de economie zo slecht dat je er niet echt kunt leven. Vorige maand was ik in Hong Kong, dat vond ik ook een te gekke stad. En ik ben nog nooit in New York geweest, dat gaat volgende maand gebeuren voor een opdracht. Dus wie weet!
Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik hoop nog eens voor alle toffe bladen in het buitenland te kunnen werken. Ik merk dat je je grenzen steeds verlegt. Vroeger hoopte ik alleen maar dat ik van dit werk zou kunnen leven, daarna wenste ik te werken voor de grote NL bladen. Nu dat allemaal is gebeurt, wil ik wel werken voor bladen als de Numero, ID, Franse Elle of de Italiaanse Vogue. Dat lijkt me echt te gek!
Aan wie geef je het stokje door? 
Aan Martin Wentzel, omdat ik onder andere van hem het vak haarstylist heb geleerd. Martin is een echte haarkunstenaar! Zijn artiestennaam is niet voor niks de "The Flying barber" 😉