Home Interview HAARkunstenaar Dagmar Goede
Stylist

Interview HAARkunstenaar Dagmar Goede

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar en Coiffure Award winnares Dagmar Goede neemt volgende week de salon van haar vader over: Harry Goede Haarmode uit Nuenen.

Haarkunstenaar-Dagmar-GoedeWaarom kapper?
Mijn vader is ook kapper, en aangezien ik een nogal opstandige puber was, wilde ik juist een heel ander beroep kiezen dan mijn ouders. Ik ben eerst voor een jaar naar Spanje vertrokken, maar toen al mijn geld op was en ik terug naar Nederland kwam, wist ik niet wat ik dan wel wilde. Toen ben ik toch maar de kappersopleiding gaan proberen en ik wist al snel dat dit de juiste keuze was. Ik ben bij mijn vader gaan werken, nu 9 jaar geleden en volgende maand neem ik de zaak helemaal over.

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Het klinkt cliché, maar ik hou erg van het pure contact met mensen. Je bouwt een band op met je klanten, juist omdat ze zich vaak kwetsbaar voelen bij de kapper, stellen ze zich open op. Dit zie ik als een voorrecht, maar het kan soms ook wel pittig zijn. Omdat ik zelf ook alles geef, kan ik het me dan ook erg aan trekken als er een keer iemand minder tevreden is.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
Ik werk 6 dagen voor de salon, maar nu ik het over ga nemen, gebruik ik de dinsdag en donderdag voor allerlei praktische en administratieve regelzaken.

Je bouwt een band op met je klanten, juist omdat ze zich vaak kwetsbaar voelen bij de kapper.

Hoogtepunt uit je carrière?
Ik denk toch wel het winnen van de Coiffure Award. Hoewel ik als snel ergens een hoogtepuntje in kan zien, bijvoorbeeld als ik een klant heel blij heb gemaakt.

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik ben altijd blij als mensen plaatjes meenemen, dat helpt echt om een beeld te vormen. Je kan je namelijk nogal vergissen, iemand kan net die ene dag heel nonchalant gekleed zijn. Ik vraag altijd wat ze zo mooi vinden aan dat beeld en ook vraag ik wat ik absoluut niet mag doen. Knippen is voor mij een proces, ik begin met een beeld in m’n hoofd, maar kan vooraf niet altijd precies uitleggen wat het eindresultaat gaat worden.

Waarom komen klanten terug?
We geven veel persoonlijke aandacht en de vaktechniek die we bieden.

Welk soort kapsel spreekt je aan?
Voor mijzelf houd ik van messy, organisch haar. Maar in het algemeen kan ik dat niet zo zeggen. Ik sta open voor allerlei stijlen en kan een grafisch kapsel van Sassoon ook prachtig vinden! Het is in ons vak belangrijk om een brede interesse te hebben, overal voor open te staan, omdat we zoveel verschillende mensen in onze stoel krijgen.

Creaties-van-Dagmar-Goede

Met welke ontwerper zou je willen werken?
Chanel. Het wisselt wel per seizoen wie me aanspreekt, maar bij de shows van Chanel heb ik altijd een beetje dat ‘Alice in Wonderland’ gevoel. Het lijkt me wel heel tof om daar deel van uit te maken.

Favoriet haarproduct
Verschillende. Ik heb niks aan dat ene favoriete product zonder bijvoorbeeld een goede shampoo. Voor de shampoos ga ik voor Kevin Murphy, maar voor maskers en olie, geef ik de voorkeur aan Moroccanoil. De versteviging van Label M is fantastisch en voor de haarlak kies ik voor Sebastian.

Graag een keer in de stoel ...
Poeh die is moeilijk, ik zou Oprah Winfrey wel eens in mijn stoel willen hebben, maar dat is niet om het haar. Waarschijnlijk verpruts ik haar kapsel omdat ik niet veel ervaring heb met black hair, maar ik vind haar zo’n mooi mens!

Nederlandse vrouwen ...
Ik vind dat Nederlandse vrouwen zichzelf vaak te kort doen. Dat zie ik ook als een klant helemaal blij de deur uitloopt met mooi gestyled haar. Ik zou graag willen dat ze net zoveel aandacht aan hun haar besteden als ik dat doe. Het geeft je namelijk zo’n lekker gevoel!

Nog een keer werken met ...
Voor een fotoshoot zou ik wel met Katsuya Kamo willen werken, vanwege de geweldige haarstukken die hij maakt. En ik volg Christiaan Houtenbos nu al een tijdje op Instagram. Dat lijkt me zo’n toffe vakman, met hem zou ik alleen al voor de gezelligheid willen samenwerken.

Inspirerende stad ...
Londen, die stad zit vol contrasten. Ik ga er twee keer per jaar heen om een training te volgen bij Sassoon en elke keer valt me op hoe uiteenlopend de mensen daar kunnen zijn. Ze geven daar echt ‘nergens niks’ om en zien eruit zoals ze zelf willen.

Bovenaan je bucket list ...
Ik zou graag met een schaar in mijn rugzak de wereld rond willen reizen en proberen een jaar te kunnen leven van het knippen van mensen onderweg. Knippen voor een slaapplek, voor eten. Het lijkt me fantastisch om dat intieme aan te gaan met mensen uit compleet andere culturen.

Het stokje gaat naar ...
Die gaat zeker naar ‘carrièretijger’ Petra van den Burg!