Home Interview HAARkunstenaar VINCENT LANGEDIJK
Stylist

Interview HAARkunstenaar VINCENT LANGEDIJK

HAARkunstenaar-Vincent-LangInterviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Topkapper Vincent Langedijk  van Rob Peetoom Hair + Make-up Amsterdam vertelt over zijn missie om het mooiste uit zijn klanten te halen.

Waarom kapper?
Toen ik 12 was zei mijn leraar dat mijn toekomst afhing van de CITO toets. Toen ben ik daar eens goed over gaan nadenken en kwam tot de conclusie dat ik iets met mijn handen, met mensen, mode wilde doen en me bovendien wilde kunnen onderscheiden in wat ik deed. Kapper worden was een logische volgende stap. Op m’n 16e ben ik naar de kappersschool gegaan en toen ik 17 was ging ik solliciteren bij Rob Peetoom in Haarlem. The rest is history.

 

Vincent-LangedijkWat vind je leuk aan het kappersvak?
Het is alles wat ik op m’n 12e al had bedacht en meer. Het is afwisselend, ik heb tv, mode, bladen gedaan, we zijn met de academie gestart en ik heb 9 maanden op Bali gewoond om te helpen met de Hairspa. Maar het geeft me ook nog elke dag een kick om op de werkvloer bezig te zijn met klanten. Je kunt iemand in 3 kwartier blij maken en dat geeft veel voldoening.

 

 

Hoe ziet je werkdag eruit?
Heel wisselend. Ik word nog steeds het liefst zelf geboekt. Zo kom ik vaak hele leuke mensen tegen en ik vind het een uitdaging om het mooiste uit iemand te halen.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Dat zijn er veel. Wat me nu te binnen schiet is een mooie ervaring die ik had in New York. Voor een training moest ik de stad in om een concept voor een haarlijn te verzinnen. Ik ben naar Central Park gegaan en heb daar gezeten tot mijn hoofd helemaal leeg was. En toen kwam het, een briljant idee. Alles lukte, alles klopte. De creativiteit, mijn vaardigheden en het verwoorden van het idee; het vloeide prachtig samen.

Nieuwe klant
Als ik iemand binnen zie lopen, krijg ik meteen ideeën. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om wat ik wil. Ik kijk goed naar iemand, lichaamshouding, vorm van het gezicht. Daarna ga ik het gesprek aan. Ik wil weten wat iemand van zijn of haar eigen haar vindt, welke rituelen ze thuis hebben. Al deze informatie bij elkaar zorgt ervoor dat ik met een goed advies kan komen.

Welke klant heb je het liefst in de stoel?
Een Nederlandse vrouw tussen de 26 en 40 jaar. Een vrouw die het ene moment op de fiets zit op weg naar de Parade, en op het andere moment in een limo stapt naar een gala. Ik houd van spontane vrouwen die hun look durven te veranderen. 

Specialiteit
Het mooiste uit iemand halen. Ik richt me op knippen en styling. Kleuren doe ik niet zelf, maar dat gaat wel in overleg.
 
Creaties-van-Vincent-Langedijk
 
Kapsels
Mijn stijl is totaal onderhevig aan de persoon die in de stoel zit. Ik houd van lang haar, in lagen geknipt. Het kapsel moet vloeiend zijn, er moet beweging in zitten.
 
Welke ontwerper inspireert jou?
Hans Ubbink. Hij is niet alleen een mooi persoon, hij maakt ook prachtige dingen. Hij heeft een eigen signature met oog voor detail, die vooral zichtbaar zijn voor de drager zelf. 
 
Welk haarproduct zou je uitbrengen als je de kans kreeg?
Tja … een tool waarmee je het haar in één keer kan föhnen of krullen. Je ziet nu tools als de Miracurl waarbij het haar ergens in wordt gezogen om er als een krul weer uit te komen. Zoiets in het groot, waarbij het haar van alle kanten in een keer wordt gestyled lijkt me een uitkomst voor veel vrouwen.
 
Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Willem Alexander, onze koning. Ik zou graag een signature look voor hem creëren waarmee hij stijlvol oud kan worden. Een look waarvan het profiel ook klopt, zodat het mooi op de postzegels en de muntjes staat!
 
Waar kun je je aan ergeren?
Als mensen klagen over hun haar en er niets aan doen. Je kunt er op z’n minst wat effort in stoppen. Geen tijd hebben is geen argument. Doe er wat aan en straal uit dat je tevreden met jezelf bent!
 
In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Rome. Elke keer als ik daar ben voel ik iets van herkenning. Alsof ik er eerder gewoond heb. Ik ontmoet er de leukste mensen, weet meteen de weg. Die stad klopt gewoon voor mij. 
 
Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik wil mijn 2 dochters gezond en gelukkig zien opgroeien en ze straks met een goed gevoel naar het altaar begeleiden. 

 

Aan welke haarkunstenaar wil je ‘het stokje’ doorgeven?
Veronique Duboc Zij is Creative Director van de Peetoom salon in Haarlem en heeft de basis gelegd voor mijn werk. Ze is een geweldige vakvrouw, de grondlegger van de manier waarop wij nu werken, de kniptechniek en onze filosofie.

Nu ook Rob Peetoom in Utrecht!