Home HAARkunstenaar RONALD KAMPMANN over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar RONALD KAMPMANN over het kappersvak

HAARkunstenaar-Ronald-KampmSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega kapper. Haarstylist Bert Visser van Meraki Hair  vroeg om Ronald Kampmann, met wie hij bij TONI&GUY heeft samengewerkt.  Lees het interview met deze inspirerende kapper.

Hoe ben je ooit begonnen?
Ronald-KampmannIk heb veel geluk gehad. Ik wilde altijd al kapper worden, toen ik klein was knipte ik al de barbies van mijn zus. Ik ben ooit in de mode begonnen, vertrok daarvoor naar Italië, en kwam in 1993 weer terug naar Nederland. Daar kwam ik John van den Broek van SOAP kappers in Den Bosch tegen. Hij was opgeleid door Vidal Sassoon en bood mij een baan aan. Uiteindelijk ben ik 7 jaar gebleven. Daarna wilde ik mijn vleugels uitslaan en ben toen via een omweg bij Joop van de Ende, terecht gekomen bij TONI&GUY. Daar ben ik 12 jaar gebleven en heb mij opgewerkt tot Art Director. Een jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen. Ik huur nu een stoel bij Adri Hairstyling en het bevalt erg goed, Ook ben ik bezig om The Hair Academy op te richten. Hier willen wij ons richten op “bespoke” cursussen voor kappers die in een salon werken.

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
Heel veel aspecten: je kunt mensen gelukkig maken, ze uit hun comfort zone halen zodat ze anders naar zichzelf kijken. En crisis of niet; je kunt als kapper altijd geld verdienen. Daarnaast houd ik ook van de glitter & glamour die het vak met zich meebrengt.

Werk je voor shows of magazines?
Zo nu en dan werk ik voor magazines. Ik heb pas nog een shoot gedaan voor L’Officiel Homme. Maar ik merk wel dat hoe ouder ik word, hoe minder het gejaag en gestress mij aanspreekt.

Reis je vaak voor je werk?
Af en toe, ik ben pas naar Milaan geweest voor de Academy. Maar vroeger bij TONI&GUY reisde ik veel meer.

Van welke celebs heb jij het haar verzorgd?
Voor velen, het hoort erbij. Ik heb het haar verzorgd van o.a. Famke Janssen, Brooke Shields, Roel van Velsen, Wende Snijders, Kim van Kooten, Sylvia van de Klooster, de familie Huntelaar, en ook de Grand Dame van 't Theater, Ingeborg Elseviers. Ik houd van vrouwelijkheid, oud en jong, film, mode, muziek en sport. Dat zie je terug in mijn klantenkring.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Dat moet hopelijk nog komen! Ik merk dat ik iedere keer dat ik een doel heb bereikt, ik alweer een nieuw doel hebt gesteld. Zo blijf je altijd onderweg. Maar soms is het ook goed om eens stil te staan bij wat je al hebt bereikt.

Creaties-van-Ronald-Kampmann

Wat is je werkwijze bij een nieuwe klant?
Als een klant voor het eerst komt, hoor ik altijd eerst hun onzekerheden over hun haar aan. Daarna vraag ik ze of ze willen dat ik eerlijk of beleefd ben. Als ze voor eerlijk kiezen (dat doen ze bijna allemaal), zeg ik ook echt wat ik vind. Vaak maak ik samen met de klant een stappenplan omdat niet alle wensen in een keer haalbaar zijn. Ik ben geen mooi weer kapper, maar geloof in eerlijk advies. Daar heeft de klant uiteindelijk het meest aan.

Wat vind je het leukst om te doen?
Vroeger vond ik session work het leukst om te doen. Nu ik wat ouder ben, vind ik het steeds fijner om kennis door te geven en andere kappers te helpen. Daarom ben ik ook begonnen met The Hair Academy.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Ik kijk nooit naar alledaags haar, ik kijk eerder naar verknipt haar. Grijze muizen vallen mij niet op. Soms is haar zo bizar lelijk dat het daardoor eigenlijk ook mooi is. Wat voor een ander een haarmisser is, is voor mij fascinerend. In lelijkheid kan soms ook schoonheid schuilen.

Wat is je ‘trade mark’?
Ik ben met de Engelse techniek van Vidal Sassoon en TONI&GUY opgeleid en mijn specialiteit is techniek. Ik ben heel fundamenteel in mijn werk.

Wat is je favoriete product?
Dat wisselt, het hangt er ook van af welk kapsel ik maak. Vroeger was After Party van TIGI een favoriet. Nu werk ik veel met producten van Alterna en Moroccanoil. Die zijn ook erg fijn.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen?
Ik ben niet zo celeb strung. Maar als ik iemand zou moeten kiezen, zou ik Linda Evangelista noemen. Zij heeft zoveel topkappers gehad, ik zou graag de uitdaging aangaan om haar haar te doen.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Ik houd erg van de films van Pedro Aldomóvar en Felini. En ik houd van zoveel steden. Ik ben pas in Lissabon geweest, dat is een prachtige stad. Maar ik houd ook van New York en Londen. Mijn favoriete ontwerpers zijn Marc Jacobs, Raf Simons en Martin Margiela.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Uit de mode. Geschiedenis herhaalt zich, maar dan met een twist. Zo zie je nu weer de undercuts uit de punk periode terug, maar dan met een jaren 50 accent. Zo krijg je steeds een nieuw beeld. Verder haal ik inspiratie uit boeken, natuur, films en wat ik op straat zie.

Mijn hobby’s zijn fietsen. Lezen of lekker met mijn vrienden naar het strand. Maar knippen is ook een hobby; ik beschouw mijn werk eigenlijk als hobby.

Van welke collega-kapper heb je het meest geleerd?
Van John van den Broek. Hij heeft mij mijn basis gegeven en alle tools aangereikt. Mijn kappersopleiding heb ik eigenlijk van hem gekregen. Ook waardeer ik het enorm dat hij me uiteindelijk ‘het nest’ heeft uitgeduwd en mij stimuleerde om mijn vleugels uit te slaan.

Charlotte-CharpentierAan welke kapper wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
Charlotte Charpentier van Wild Romance. Ze is net voor zichzelf begonnen en heeft net als ik hiervoor bij TONI&GUY gewerkt. Ik vind het enorm dapper van haar dat ze deze stap heeft gezet.

Fotografie: Brigitte Vincken, Philippe Vogelenzang, Luc Willame