Home HAARkunstenaar BERT VISSER over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar BERT VISSER over het kappersvak

HAARkunstenaar-Bert-VisserInterviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een kapper die wordt bewonderd. Haarstylist Daan Kneppers van Vagabond Collective wilde graag Bert Visser van Meraki Hair terugzien.  Lees het interview met deze jonge talentvolle kapper.

Hoe ben je ooit begonnen?
Bert-VisserIk heb nooit getwijfeld en wist al heel vroeg dat ik kapper wilde worden. Eerst heb ik, na de kappersacademie, gewerkt voor o.a. Pierôt Coiffures en TONI&GUY. Daar heb ik veel geleerd. Toch wist ik al snel dat ik het graag op mijn eigen manier wilde doen, in mijn eigen salon. Nadat ik in 2012 de Coiffure Award voor Newcomer of the Year had gewonnen, deed de mogelijkheid zich voor om de ruimte in het Conservatorium Hotel onder Skins te huren.  Dat was als een droom die uitkwam.

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
Ik houd van de creativiteit die ik erin kwijt kan en het werken met haar. Je kunt zoveel mooie dingen maken met haar. Het is mooi hoe je jouw gevoel in iemands haar kunt verwerken.
Werk je voor shows of magazines?
Niet zo veel meer, sinds ik mijn eigen salon heb geopend. Af en toe doe ik nog wel wat styling op opdrachten maar ik ben van plan dit in de toekomst veel meer te gaan doen. Ik ben veel zelf aan het oefenen, ik vind het belangrijk dat je geen kopie wordt van iemand anders, maar zelf je eigen stijl aanhoudt.
Reis je vaak voor je werk?
Nee, daar zou ik momenteel ook geen tijd voor hebben. Mijn salon Meraki Hair slokt al mijn tijd op!
Voor welke celebs heb jij het haar verzorgd?
Natuurlijk zijn BN-ers welkom maar wie dat zijn houd ik privé. Doordat ik in een hotel gevestigd ben, komen hier ook internationale sterren over de vloer. Maar bekend of niet, ik behandel iedereen als gewone klanten en maak geen verschil
Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
2012 was echt een topjaar voor mij! Eerst won ik een Coiffure Award en daarna kon ik deze mooie salon openen. Waar ik jarenlang keihard voor gewerkt had, kwam in een jaar samen. Het gaat heel goed met Meraki, ik heb het heel erg druk en ben nu zelfs op zoek naar een andere kapper om mij te komen versterken.

Creaties-van-Bert-Visser

Knip je daarnaast ook nog ‘gewone’ klanten?
Alleen maar! Ik werk nu full time in de salon. Tijd is erg belangrijk om mijn werk goed te doen. Ik wil advies kunnen geven en de tijd nemen om precies te werken. Ik kan erg slecht tegen kappers die slordig werken. Ook geef ik klanten graag advies hoe ze hun haar thuis kunnen stylen en verzorgen.
Wat vind je het leukst om te doen?
Ik wil me meer gaan toeleggen op haarstyling. Ik merk nu al dat daar mijn hart meer ligt. Ook knippen vind ik leuk, net als bij styling zie je bij elke handeling de structuur van het haar veranderen. Dat gevoel heb ik niet bij kleuren.
Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Vormen en bewegingen van het haar die niet bij die persoon passen. Of een haarkleur die niet bij de huidskleur past. Ik ga ervan uit dat als je niet zo geboren wordt, je het niet zo moet maken. Daarom kan geblondeerd haar bij een donker persoon heel onnatuurlijk staan. Het hele plaatje moet kloppen.
Wat is jouw ‘trade mark’?
Ik houd erg van natuurlijk en gezond (lang) haar met een vernieuwende edgy twist. Maar wel een kapsel dat bij die persoon past. Als ik iemand zie, maak ik altijd een soort snelle scan zodat ik kan zien wat bij iemand past.
Wat is je favoriete product en waarom is het zo bijzonder?
De Essence Absolue van Shu Uemura is een treatment, bescherming en finishing product in een. Het trekt snel in het haar. Ook de Volume Maker van hetzelfde merk vind ik een fijn product. Het geeft geen ‘poederkleur’ af, is onzichtbaar en je kunt het heel precies aanbrengen dankzij de kwast. Bovendien kun je alle producten van Shu Uemura heel goed met elkaar mengen en zijn de geuren ingetogen.
Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen en waarom?
Ik zou het haar van Grace Goddington willen doen, de Fashion Editor van Vogue. Zij was het model voor het Five Point kapsel van Vidal Sassoon. Ik zou haar stijl niet willen veranderen, maar het lijkt me leuk haar eens te ontmoeten.
Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Ik kijk eigenlijk nooit films, maar hou erg van documentaires. The Eye has to Travel is een prachtige docu over Diana Vreeland. Londen is qua stijl, leven en mode enorm vooruitstrevend en inspirerend. En Martin Margiela en Iris van Herpen zijn mijn favoriete ontwerpers.
Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Ik haal mijn inspiratie uit alles en overal. Hobby’s heb ik niet; mijn werk is mijn hobby.
Van welke collega/kapper heb je het meest geleerd?
Ronald Kampmann was Art Director bij TONI&GUY en hij heeft vanaf het begin heel veel vertrouwen in mij gehad. Zo mocht ik van hem meteen knippen, terwijl dat normaal wel even duurt nadat je bij T&G gaat werken. Ook heb ik veel van hem geleerd en waardeer ik de energie die hij in ij heeft gestoken.
Ronald KampmannAan wie wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
Ronald Kampmann om de reden die ik al heb verteld.

Lees ook INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Susan Kroon