Home Een verwendag dankzij de BeautyBank geeft Nikita weer nieuwe energie
Haarpraat

Een verwendag dankzij de BeautyBank geeft Nikita weer nieuwe energie

Nikita heeft een zware periode achter de rug en kon wel een oppepper gebruiken. Lees hier het aangrijpende verhaal en hoe een verwendag iemand kan laten stralen.

Het verhaal van Nikita

Karin Edwards: "Wanneer je een handicap of beperking op welk vlak dan ook hebt, is niets meer vanzelfsprekend"

Nikita is 28 jaar en heeft de PABO gedaan. Ze werkte als kleuterjuf woonde heerlijk samen met haar vriend! Vraag naar Nikita en men vertelde je dat ze altijd over een actieve, sportieve, creatieve, sociale en stoere meid met ontzettend veel doorzetting vermogen. Tenminste dit was Nikita. Tot ze de ziekte van Lyme kreeg door tekenbeet. Deze ziekte heeft tegenwoordig haar lichaam en stem geheel onder controle. Natuurlijk zit de Nikita van toen nog diep van binnen. Ondanks de zeer sterke ziekte, straalt ze nog steeds en zit daar nog steeds die meid die alles wil aanpakken en het gezellig vindt om met een groepje mensen iets te doen of ondernemen. Maar helaas houdt de ziekte haar tegen als ze leuke dingen wil ondernemen. Wat ze ook wil ondernemen het kost vaak al te veel energie waardoor ze soms toevallen krijgt en als gevolg nog weken lang zo veel pijn heeft dat ze niets kan.

nikita-02

Chelsey, Coach aangepaste Sporten

Bij een evenement, liep ik Nikita tegen het lijf. Zij was eén van de initiatiefnemers en ik voelde meteen een klik met Nikita. Helaas maakt het ontmoeten van haar door de werksetting de zaak wat lastig. Op school heb ik altijd geleerd dat je geen vrienden kan zijn met cliënten die je behandelt. Korte tijd na het evenement vertelde een collega dat Nikita bij haar op de dansschool begonnen was met dansen. Een paar maanden later ben ik daar gaan kijken en is het contact en de vriendschap gegroeid.

Van dichtbij heb ik gezien hoe ernstig de ziekte van Nikita is. Als je haar ziet in een goede bui lijkt er weinig te zien, dan straalt ze altijd en lijkt ze overal plezier in te hebben. Ondank dat ze in een rolstoel zit, om haar pols een versteviging draagt en ze niet kan praten. Maar na een gezellige dansles met Nikita zie ik de echt zieke Nikita. Uit het niets raakt ze bewusteloos. De ziekte van Lyme is geen grap, maar een onbegrepen en onderschatte ziekte in Nederland. Het is een zeer sterke en heftige ziekte, die ieder moment van de dag je lichaam geheel kan inpikken en uit kan laten vallen.

Nikita is door haar ziekte afgekeurd en mag daarom niet werken. Haar werk mist ze erg, maar ze weet dat ze het op het moment niet aankan. Wel probeert Nikita zoveel mogelijk te ondernemen. Hiervoor doet ze enorm haar best en het is voor haar de enige manier om een actieve vorm van leven te behouden en mensen te ontmoeten. Maar als ze iets te veel energie verbruikt, en dan doet ze al voor haar idee met bijna niks, dan houdt de ziekte haar daarna voor langere tijd, met ernstige pijn, in bed. Wat ze ook doet, rusten, een beetje gezonde beweging of op pad gaan met iemand in de gezonde buitenlucht, elke keer wordt ze weer afgestraft. Dat vindt ik heel zuur. Ze werkt zo hard en moet daarbij ook zo hard relaxen terwijl dat eigenlijk helemaal niet bij haar past. Hoe dan ook, zij verdiende naar mijn idee een verwen moment. Een moment waarin iemand anders haar beloont voor haar harde werk. Die gedachte bracht mij bij de BeautyBank."

Esther van House of Hair, Beverwijk

Esther stond met open armen, rustig te wachten op de komst van Nikita. Het leuke was dat Nikita, die eigenwijze maar vooral stoere meid, niet haar plaatjes had mee genomen, maar dit gewoon zou gaan communiceren. Ik schrijf communiceren want vertellen zit er door de ziekte van Lyme bij Nikita niet in. Dat maakt het communiceren uitdagend voor zowel Nikita als Esther. Gelukkig zorgde dit voor geen enkel probleem want Esther had al gelijk door dat als ze gesloten vragen stelde, Nikita dan heel goed duidelijk kon maken wat ze wel en niet wilde en waar ze heel blij mee was! Esther was een paar uur lang met Nikita bezig, dit deed ze in alle rust.

Vooraf aan dit moment was Esther nog geen partner van de BeautyBank, maar na een belletje met Karin, twijfelde ze geen moment. Haar antwoord: ‘Jazeker, dat ik zoiets moois en goeds wil doen’. De liefde die Esther zichtbaar heeft voor haar vak als kapster en visagist was goed waar te nemen. Ze had er dan ook alle plezier in om Nikita mooi te maken. Esther knipte en verfde haar haar en maakte Nikita ook nog super mooi op. Nikita genoot zichtbaar, dit was duidelijk te zien in haar gezicht een ‘BIG SMILE’.  

Esther: "Zo’n mooie ervaring Nikita te mogen helpen met datgene wat ik het mooiste vind om te doen, mensen blij maken met mooie haren en make-up."


Fijn om te zien dat ze er echt van genoot en achteraf te horen dat het haar ondanks dat het wat energie kostte, het haar ook wat energie opgeleverd had.

OVER DE BEAUTYBANK

Als het leven tegenzit omdat je door omstandigheden weinig geld hebt, durf je soms minder. Erger nog: je voelt je soms minder. Toch is een beetje zelfvertrouwen en aandacht het enige wat nodig is voor de eerste stap naar verandering. Solliciteren op die nieuwe baan, eindelijk beginnen met sporten, durven daten óf iets anders. Met behulp van een professional team uit de beautybranche en donateurs helpt de BeautyBank mensen met weinig geld aan meer zelfvertrouwen: door een bezoek aan kapper, styliste, visagiste en/of schoonheidsspecialiste.