Home Dun Haar
Hair solutions

Dun Haar

Dun haar wil zeggen dat één enkele haar minder dan 0.04 mm doorsnede heeft. Normaal haar heeft een doorsnede van 0.05 - 0.07 mm en alles wat daarboven valt is dik haar. Fijn, steil haar bevat vaak veel vocht, waardoor het plat en slap om het hoofd hangt. Of je dun haar hebt is erfelijk bepaald, en daar is helaas niks aan te veranderen. Maar met de juiste verzorging en het juiste kapsel kan je wel zorgen voor meer volume.

Zoek een geschikt kapsel
Een goed kapsel kan wonderen doen voor fijn. Enkele voorbeelden:

  • Halflang in laagjes Dit geeft volume. Laat het mooi tot net op je schouders vallen. Een laagjes kapsel heeft over het algemeen niet veel werk nodig om in model te brengen.
  • Boblijn De boblijn doet het goed bij fijn haar en kan verschillende lengtes en variaties hebben. Op hoogte van de oorlel is een korte bob, maar ook langer is mogelijk. Ook kun je een boblijn met onregelmatige uiteinden laten knippen. Dit geeft een speels effect, is makkelijk te onderhouden en heeft iets meer volume.
  • Gelijk Het kapsel waarbij al het haar op een lengte wordt geknipt is geschikt voor fijne en ovale gezichten.
  • Korte plukjes Een kort kapsel in plukjes geknipt. Dit kapsel ziet er goed uit bij jonge vrouwen. Ben je boven de 45, dan kan het effect dat dit kapsel heeft op je neklijn en kin minder voordelig zijn. Korte kapsels leggen altijd meer de nadruk op je ogen maar ook op eventuele oneffenheden in je gezicht.

Verzorging van dun haar
Doordat fijn haar vaak dicht op de hoofhuid ligt, wordt het eerder vet en wil je het waarschijnlijk vaker wassen. Het is het beste een hele milde shampoo te gebruiken en daar zo min mogelijk van te gebruiken. De speciale volumeshampoo's die de meeste merken in hun assortiment hebben zijn ook geschikt. Gebruik ook crèmespoeling en styling crème die afgestemd zijn op fijn haar.
Ingrediënten
Shampoo's, en andere verzorgingsproducten zouden bijvoorbeeld de volgende bestanddelen moeten bevatten:

  • Niacinamide zorgt voor elasticiteit en glans
  • Panthenol - houdt de vochthuishouding in balans
  • Keratine - een natuurlijke stof die in het haar ook voorkomt
  • Aminozuur - hebben een antiklit werking en maken het haar glad
  • Creatine - ook een lichaamseigen stof die het haar versterkt en krachtig maakt.

Verven, stylen, gel en spray
Fijn haar moet voorzichtig behandeld worden. Door de hitte van de fohn en teveel stylen zal fijn haar de elasticiteit snel kwijtraken. Gebruik producten die geen agressieve bestanddelen bevatten zoals alcohol. Als je je haar wilt verven, denk dan aan highlights. Dit is veel minder belastend dan het verven van al je haar. Bovendien is het speelse effect van highlights juist heel goed bij fijn haar. Wax is niet echt een geschikt product voor fijn haar. Het maakt het haar zwaar en laat het snel vet lijken. Gebruik liever een mousse.

Zoek je nóg meer tips en blogs over dun haar? Kijk dan snel hier