Home De salon van Sonya Bloemhard
Stylist

De salon van Sonya Bloemhard

Als visagist was ze backstage te vinden bij de Parijse modeweken. Daarna legde ze haar focus op haarkleuringen en werd ze kleurspecialist. Na jarenlang kleurtrainingen te hebben gegeven (en nog) in zowel binnen- als buitenland, diverse nominaties voor prestigieuze prijzen als de Coiffure Award en de OneShot Hair Award, vond Sonya Bloemhard het tijd om een volgend hoofdstuk toe te voegen en opende haar eigen HairColorKitchen. Met -hoe kan het ook anders- kleur in de hoofdrol.

Wat is het concept van jouw salon?

HairColorKitchen is een haarkleur atelier. Ik geef er één-op-één kleur trainingen aan kappers. Het doel is om de kunstenaar in de kapper, de creatieve geest, extra te prikkelen. Over het algemeen zijn dit de al wat meer ervaren kappers, maar soms ook beginnende kappers. Ik heb gemerkt dat er behoefte is aan personal trainingen op maat.

Sommige kappers hebben een ontzettende faalangst en vinden het heel fijn om klein te trainen. De anderen willen zich verdiepen en verder ontwikkelen. Als personal trainer kan ik alle aandacht geven die nodig is. Van tevoren bespreek ik met de cursist wat hij wil leren, waar de nadruk op komt te liggen. Zo wordt de personal training op basis van de kennis, wensen en nieuwsgierigheid van de cursist vormgegeven. Van het zetten van een goede balayage, folie technieken, plaatsing en kleurkeuze tot color melting, face framing en freehand colors. Alles is mogelijk en vooral ook leerzaam, praktisch en direct toepasbaar. 

Hoe ziet het interieur eruit?

Vorig jaar heb ik de aanbouw van mijn huis veranderd in het haarkleur atelier HairColorKitchen. Het is echt gemaakt voor één-op-één trainingen. Het is klein, knus en gezellig, speels en kleurrijk. Er is veel gebruik gemaakt van hout in combinatie met tegeltjes. Er staat een Boeddha en eigenlijk kan je het interieur het beste omschrijven als Ibiza stijl. Mensen voelen zich hier snel op hun gemak. HairColorKitchen is het verlengde van het type dat ik ben.

Waarom heb jij je gespecialiseerd in kleuren?

Ik had natuurlijk al heel veel affiniteit met uiterlijk als stylist en visagist. Pas op mijn 38e heb ik me laten overhalen om haarkleurspecialist te worden. Ik ben dat gaan doen en vond het geweldig! Veel leuker dan make-up, want make-up was je er dezelfde dag weer af. Met haarkleuren benadruk je echt iemands persoonlijkheid en maak je iemand echt heel blij. Vervolgens ben ik voor L'Oréal Professionnel kleurtrainingen gaan geven in binnen- en buitenland, superleuk.

Ik heb juist geleerd om vanuit de losse hand en vanuit mijn gevoel te werken

Wat is jouw werkwijze?

De meeste kappers hebben de kappersschool doorlopen en geleerd om keurige lijntjes te trekken. Ik heb het vak op een heel andere manier geleerd en juist geleerd om vanuit de losse hand en vanuit mijn gevoel te werken. Het is een heel andere benadering en dat wil ik graag doorgeven.

Als ik een klant in mijn stoel heb, is het eerste wat ik doe die persoon scannen. Wat voor type is het? Het sterrenbeeld neem ik ook mee in mijn kleuradvies. Door sterrenbeelden te kennen weet je al veel over bepaalde eigenschappen van iemand. Dat kan je heel goed gebruiken en vertalen naar het haar. Aan de hand daarvan bepaal ik wat voor kleuring ik ga maken. Het haar is mijn canvas, ik schilder het haar. Door goed in te kunnen schatten hoe iemand is, het karakter, uitbundig of meer ingetogen, naturel of juist niet, kan je iemand heel erg blij maken.

Een misvatting onder veel kappers is dat haar uitbundig gekleurd moet zijn om mooi te zijn. Negentig procent van mijn klanten is naturel, maar daar ligt volgens de mij juist de kracht, want als je natuurlijk weet te kleuren op zo’n manier dat mensen toch even kijken van hé, dat ziet er mooi uit maar wat het is weet ik niet, dan doe je iets goed. Daar krijg ik een kick van.

Kleur is mijn wereld en daar word ik gelukkig van

Wat betekent kleur voor jou?

Kleur is de rode draad in mijn leven. Als kind al was ik aan het tekenen en met kleurtjes bezig, had ik de meest opvallend gekleurde jurkjes aan. Kleur maakt vrolijk, je wordt er blij van. Kleur is mijn wereld en daar word ik gelukkig van.

Foto: Helene Jaspers | Haar: Sonya Bloemhard

Foto: Helene Jaspers | Haar: Sonya Bloemhard

Leestip! Laten we juist onze verschillen omarmen!