Home De magische mantel van de kapper
Herenvak

De magische mantel van de kapper

De eerste blog van barbier Nero de Boer uit Ermelo over magie en ruwe diamanten en wat dat te maken heeft met het kappersvak!

Bad Boys Club

Wij zijn herenkappers en logischerwijs komen er daarom eigenlijk alleen heren bij ons in de stoel. Diverse breed grijnzende, zelfverzekerde mannen komen met ferme stappen door de deur van onze shop. Je zou soms kunnen denken dat het binnen een grote bad-boys-club is, maar toch ligt dat iets genuanceerder.

De barbier zwiept de kappersmantel als een Hans Klok over de klant heen.

Zodra deze mannen in de stoel plaatsnemen en de barbier de kappersmantel als een soort Hans Klok over hem heen zwiept, gebeurt er bijna iets magisch. De man ontspant zijn schouders en gezicht en geeft zich over aan de vakbekwame hand van de kapper.

De magische mantel

Op dit moment geeft de klant alle onvolkomenheden die hij aan zichzelf toewijst prijs, in de hoop dat de barbier deze als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen. De barbier geeft advies, gebruikt de juiste technieken, kwalitatief gereedschap, de meest geschikte producten en na een heerlijk open gesprek en keurig geknipte coupe, verdwijnt de magische mantel net zo snel als dat hij gekomen is.

Zelfverzekerdheid

De man kijkt tevreden in de spiegel en voelt zich met elke ademhaling vullen met zelfverzekerdheid. Wanneer hij door de handspiegel de achterkant van zijn kapsel kan aanschouwen is hij overtuigd; hij ziet er geweldig uit! Hij neemt zijn jas aan van onze collega, groet iedereen amicaal en stapt met opgeheven schouders de wijde wereld tegemoet.

Zijn onze collega’s nou gezegend met magische handen? Handen die imperfecties kunnen laten verdwijnen als sneeuw voor de zon en met een toverspreuk de zelfverzekerdheid van een persoon kunnen doen rijzen tot epische hoogte?

Barbiers zijn eigenlijk juweliers van de mindset.

Het geheim van de kapper

Het geheim ligt wat genuanceerder dan dat. Natuurlijk is het essentieel dat een kapper vakbekwaam is en de producten en gereedschappen goed zijn. Ook de sfeer in de shop is belangrijk.

Maar de echte magie in het verhaal zit in de man zelf. Iedere persoon is van zichzelf al perfect, het gaat om de definitie. Waar de man zich ergert aan bijvoorbeeld een lelijke krul, definieert de juiste barber die krul juist als onderscheidend element in harmonie met een gaaf kapsel.

Iedereen - ja, echt iedereen - is een ruwe diamant. En het mooiste van ons vak is dat we naast barbier ook een klein beetje juwelier van de mindset zijn.