Home De invloed van weersveranderingen op je haar
Haarpraat

De invloed van weersveranderingen op je haar

Iedereen kent het ondertussen wel: je haar zit top, maar je moet nog naar buiten vandaag… Het weer heeft veel invloed op je haar. Soms positief, maar helaas meestal negatief. Of het nu vriest, zonnig is, regent of waait; het is niet bevorderlijk voor je prachtige coupe. En wat denk je van transpireren op je hoofdhuid? Je haarbos zakt meteen in zodra de eerste zweetdruppels op je hoofdhuid verschijnen. Lekker je bos haar omhoog met een clip… Heerlijk!

Voorjaar en zomer

Iedereen wordt blij als het zonnetje schijnt. En het is ook nog eens goed voor je. Door de zon wordt er vitamine D aangemaakt, wat de haargroei bevordert. Bovendien wordt de aanmaak van keratine in gang gezet door de zon. Helaas heeft de zon ook veel nadelige effecten op ons haar. De keratine die eerder is aangemaakt, droogt uit als je te lang in de zon zit of staat. Je haar is dan eigenlijk aan het verbranden. Dit kan voor blijvende beschadigingen zorgen.

Je haar wordt droog, dof, stug en gaat meer klitten. Doordat in het voorjaar en in de zomer je haar oplicht door de zon, verdwijnt de keratine ook nog eens uit het haar. Hierdoor kunnen je haareigenschappen zelfs veranderen. In dit laatste geval komt je haar proteïne te kort. Dit kun je weer in balans brengen door producten te gaan gebruiken die (veel) proteïne bevatten, zoals bijvoorbeeld een haarmasker.

Tips voor voorjaar/zomer

  • Bedek je haar met een sjaaltje of hoed wanneer je gaat zonnebaden. Doe dit ook wanneer je bijvoorbeeld een lange fietstocht maakt, want ook dan wordt de hoofdhuid blootgesteld aan de zon.
  • Een goede plantaardige olie die het haar beschermt is ook zeker aan te bevelen bij een lekkere stranddag. Vermijd bij de olie die je gebruikt natuurlijk wel siliconen en plasticdeeltjes (microplastics) die je haar afsluiten en beschadigen.

Najaar en winter

Niet alleen in de zomer loopt ons haar beschadiging op, ook tijdens de wintermaanden is je haar kwetsbaar. Zodra het buiten kouder wordt, merk je dit dan ook vaak aan je haar. De luchtvochtigheid verandert en hier reageren de meeste haartypes niet blij op. De meeste mensen krijgen tijdens deze periode onder andere meer last van pluis.

Een andere verandering die merkbaar is, is het gebrek aan vocht in de lucht. Dit zorgt voor gebrek aan vocht in je haar, met als effect dat het haar statisch wordt. Dames en heren met een lichte krul ervaren op die momenten vaak nog minder krul.

Je haar kan in de winter dus ook wel wat extra olie gebruiken om het vochtgehalte op peil te houden. Denk hierbij aan een arganolie of een monoi op basis van zonnebloem- en avocado-olie. Maar let wel weer op het vermijden van siliconen, microplastics en andere filmformers.

In deze tijd van het jaar kun je het beste opnieuw je haarbehoeften bekijken. Het kan namelijk zo zijn dat je haar op dit moment meer vocht nodig heeft, terwijl het in de zomer misschien nog veel proteïne nodig had. Dit doe je door producten te gebruiken die veel moisture bevatten, zoals bijvoorbeeld weer een haarmasker.

Tips voor najaar/winter

Door de kou zet je waarschijnlijk snel een muts op, je kunt hierdoor sneller vet haar krijgen. De wortels kunnen minder goed ademen en je hoofdhuid begint dan te zweten. Daardoor neemt de talgproductie toe. Wellicht is het een idee om een muts af te wisselen met een hoofdband.

Let op: Ga niet met te nat haar naar buiten wanneer het flink vriest, het haar kan namelijk bevriezen en daardoor zelfs afbreken!

Foto's: Gustavo Almeida, Matt Handy