Home De beste kapper van 2010
Events & Awards

De beste kapper van 2010

Eindelijk! Een show in het leven waar gewone, hardwerkende mensen ook ’n keer kunnen laten zien dat ze de beste van Nederland zijn. Niks geen zingen en dansen enzo. Daarom gaat BNN presentator Valerio Zeno op zoek naar de Beste Kapper van Nederland. Vrijdag 7 januari werd de finale uitgezonden. Er waren 5 finalisten in de categorie Jong Talent overgebleven: Nancy Martens (26 jaar, 10 jaar ervaring) , Gerjanne van 't Ende (26 jaar, dag en nacht met haar vak bezig), Shirley Hamilton (20 jaar, 3 jaar ervaring), Reinas Haidari (20 jaar, 5 jaar in het vak) en Tim Kruik (25 jaar, vanaf zijn 4e wist hij dat hij kapper wilde worden).
De jury bestond uit 2 kappers die al vele malen bekroond zijn, Berni Ottjes (van B Burny's) en Hester Wernert (van Mogeen). Ze vertellen ons te gaan letten op knippen, stylen, afwerken, inzicht, mode-integratie en de tijd die ze erover doen. Aan het eind van de uitzending blijven er 2 finalisten over die strijden in de finale.
De 1e opdracht ie 1,5 uur duurt is het maken van een moodboard met de verschillende materialen die voorhanden zijn. Deze moodboard moeten de kandidaten vervolgens omzetten naar een kapsel. Deze opdracht is bedoeld om te kijken welke kapper het beste zijn of haar concept kan omzetten naar een eigen visie op haar. De jury gaf na afloop haar oordeel. Hester vond dat Gerjanne het minst had gepresteerd en volgens Berni scoorde Reinas het laagst. Maar de kandidaten konden opgelucht adem halen want iedereen mocht door.
In de volgende ronde moesten de kandidaten elk een mannelijk model knippen dat heel duidelijk al maanden geen kapper had gezien. Ze moesten een metamorfose laten zien met een duidelijk verschil tussen 'before' en 'after'... Alle modellen moesten in 1,5 uur geknipt en gekleurd worden. De jury lette vooral op de balans tussen kleur en coupe en keek of de coupe klopte met de vorm van het gezicht en de structuur van het haar. Ook bij deze opdracht scoorden Gerjanne en Reinas het slechts en nu moesten ze de finale wel verlaten. Reinas was het hier duidelijk niet mee eens en reageerde nogal kinderachtig. Hij toonde zich een slechte verliezer toen hij kwaad wegliep.
De 3e ronde ging nogal snel en was een beetje rommelig voor de kijker. Er werden een aantal theoretische vragen aan de overgebleven kandidaten gevraagd. Alle drie lieten ze zien dat ze over voldoende vakkennis beschikten. Bij de uiteindelijke beslissing welke 2 finalisten naar de finale gingen woog de totale prestatie dan ook zwaar mee en Shirley had in de vorige rondes toch net iets minder gescoord. Tim van NIK, New Image Kappers en Nancy van Avanti Kappers bleven over en zouden de volgende dag gaan strijden om de titel.
De laatste opdracht was het stylen van een identieke tweeling voor een fotoshoot. De 2 meisjes hadden beiden opgestoken haar dat al met de wafeltang was bewerkt. Nancy koos voor kleine vlechtjes bovenop de kruin en de rest van het haar uitgekamd zodat het veel volume had. Tim zette het haar bovenop het hoofd vast in 'knoopachtige' krullen en ook hij liet de rest van het haar los met veel volume. Uiteindelijk was de jury meer gecharmeerd van de versie van Nancy en daarmee won zij de titel 'Kapper van het Jaar 2010'
Het programma deed me in opzet een beetje denken aan Shear Genius, maar dan minder professioneel. De presentatie was typisch BNN, low-key en een beetje amateuristisch. Het was een leuke uitzending maar ik betwijfel of iemand deze titel erg serieus neemt. Maar daar ging het dan volgens mij ook helemaal niet om. Zie het als een coiffure award met een knipoog. Uitzending gemist? Kijk op http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1043651-de-beste-kapper-2010