Home De 'Barber of the Year' is een vrouw!
Update

De 'Barber of the Year' is een vrouw!

Dieuwertje Prins uit Zeeland won onlangs de prestigieuze onderscheiding 'Barber of the Year' in Wales. Zij mag zich de eerste vrouw noemen die deze prijs ooit won. Wij waren nieuwsgierig naar deze vrouwelijke barbier die zich zo goed staande houdt in een echte mannenwereld - Dieuwertje aan het woord ...

Waarom heb je gekozen voor het barbiersvak?

Ik was altijd al creatief bezig, ik vind het leuk om dingen zelf te maken en te ontwerpen. En ik wilde dat ook met mensen doen! Naast schoonheidsspecialiste en visagiste, ben ik ook kapper. Toen ik in veel salons zag dat mannen maar tussendoor geknipt werden in zo'n 10 minuutjes, werd ik geprikkeld. Ik wilde dat anders, even dat momentje meer aandacht vind ik enorm belangrijk. Tevens kreeg ik weleens de vraag of ik een baard kon bijwerken of dat ik kon scheren en toen ben ik een opleiding voor barbier gaan volgen. Ook kijk ik veel op internet en geef er dan zelf mijn eigen touch aan. Het is dus niet zo dat ik maar een paar cursusjes  heb gevolgd, maar ik ben er dag en nacht mee bezig.

Wat vind je leuk aan mannen als klant?

Ze zeggen altijd: ‚’Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’’. Mannen zijn over het algemeen een stuk makkelijker dan dames, ze weten beter wat ze willen. Regelmatig heb klanten die samen komen, ze wachten dan om de beurt op elkaar. Terwijl de ene man in de stoel zit, leest de ander of vertelt  wat 'verhalen'. Ik vind het geweldig om ernaar te luisteren. Het is dan ook iedere dag een groot feest om klanten te ontvangen.

Hoe was de weg naar Barber of the Year?

Ik volg mijn gevoel en zie het als mijn passie, mijn hobby. Vorig jaar had ik zoiets van: "Dieuw, ik ga mezelf gewoon inschrijven voor een aantal wedstrijden en ik zie wel wat eruit komt'. Maar ik had nooit gedacht dat ik voor 4 van de 5 wedstrijden genomineerd zou worden, de Barberiasconecanto in Barcelona, Dutch Coiffure Awards, British Master Barbers top 10 en dan Barber of the Year Europe! Na het winnen komt er natuurlijk veel op mijn pad, vele aanvragen van bedrijven of ik les en/of presentaties kan komen geven. Het geeft mij een enorme boost en een nog hardere kick om door te gaan. Maar ik blijf een nuchtere Zeeuw, die alles met passie blijft doen.

Hoe reageerden andere barbiers op jou als vrouw?

Super positief! Nu zie je het wel steeds meer en meer dat vrouwen dit vak ook gaan uitvoeren, maar het blijft nog altijd een mannenwereld. In England ken ik een groep dames die ook met grote passie het barbiersvak uitoefenen. Met deze dames heb ik ook op Barber Connect live geknipt op een stand voor publiek, het is super om je passie te delen met anderen!

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik krijg veel verzoeken van bedrijven om voor ze te komen werken of cursussen te geven (in  binnen- als buitenland).  Dat zijn natuurlijk superleuke dingen, maar m’n basis is nog altijd in Sluis. Ik sluit niets uit, maar kan daar nu helaas nog niets over zeggen. Ik ben wel met wat dingen bezig... En natuurlijk wil ik ook ooit nog wereldkampioen worden 🙂 

Wat vind jij van de populariteit van barbershops? Iets voor de Randstad, of merk je het ook in Zeeland?

Het is universeel: in de grote steden of in het 'kleine Zeeuws Vlaanderen', mannen willen steeds vaker een barbiersbehandeling. Als het hier niet te krijgen is, gaan ze bijvoorbeeld naar Schorem in Rotterdam. Ik denk dus dat we goed aan hebben gedaan dit hier ook aan te bieden. Overigens raad ik mannen weleens aan naar Schorem te gaan, als ze in Rotterdam zijn. Er hangt daar een leuke sfeer en het zijn super toffe gasten met het hart op de goede plek.

Tenslotte, hoe was het voor je om tot Barber of the Year te worden uitgeroepen?

Dieuwertje-prins-02

Ik moest live knippen en intussen het publiek vertellen wat ik aan het doen was. Ook werden de toeschouwers gevraagd om een app te downloaden, waar ze konden stemmen op hun favoriete barbier. Die avond werd de winnaar bekend gemaakt, mijn award was als laatste aan de beurt aangezien het de meest prestigieuze award van de avond was. Toen mijn naam werd genoemd, dacht ik eersto 'wow, wat… huh?? Mijn naam.. ik??' Iedereen knikte naar mij van .. jaa jij !! Het was een van de mooiste momenten de ik ooit heb meegemaakt. En ik heb ook nog geschiedenis geschreven, want ik ben de eerste vrouwelijke barbier die Barber of the Year Europe geworden is!

Lees ook > Mannenkapsels 2015!