Home Bert in de barbershop!
De barbier

Bert in de barbershop!

Eindelijk was het moment daar, onze opening op 6 september 2019 van de barbershop 'Streetmirrors' is een feit! Een barbershop gevestigd middenin en tussen de dak- en thuislozen. Officieel geopend door onze trouwste supporteren en meedenker, bewoner Bert, wat voor ons echt een eer is.

Wie is Bert?

Bert woont bij ons in de opvang en is dus in traject bij het Leger des Heils. Bert is grote fan van het klassieke wereldje van de  barbercultuur.

2streetmirrors

Even voor jullie beeldvorming, je loopt Bert's kamer binnen en je ziet een kamer vol met boeken van filosofen, wetenschap en geschiedenis maar zo ook modebladen of speelgoed, liefst speciale spulletjes. Hij komt met originele doordachte uitspraken en gedichten, die tot de verbeelding spreken of tot nadenken zetten. And last but not least, zijn creatieve levensproces komt ook tot uiting in zijn kledingsmaak. Al met al een innemend persoon.

"Bert spreekt zijn mening makkelijk uit, geniet van de aandacht en geeft ons de volledige vrijheid met zijn haar."

De daklozenscene

Bert is betrokken geweest van het begin af aan met de opbouw van de barbershop 'Streetmirrors' in de opvang. Liefhebber van het klassieke kapsel en de daarbij horende muziek, bijpassende plaat en klassieke barbierverhalen. Bert is op middelbare leeftijd, maar de jeugd straalt van hem af op een speelse, eigenwijze manier en onbewust trendy. Hij houdt ervan om het oude in een nieuw jasje te stoppen. Bert spreekt zijn mening makkelijk uit, geniet van de aandacht, het moment en geeft ons de volledige vrijheid met zijn haar. Tevens weet Bert ook goed wat het is om dak- en/of thuisloos te zijn.  Hij zegt trots te zijn op de foto die van hem tijdens de opening gemaakt is.

streetmirrors

Buiten de lijntjes kleuren, anders zijn dan anderen of andere keuzes maken dan wat de maatschappij van je verwacht komen we ook veel tegen in ons werk in de daklozenscene, wat jezelf ook aan het denken of ander spoor kan zetten.

Maar eigenlijk zien we deze overeenkomsten voor het mode /kapperswereldje ook sterk terug, hoe dan? Net iets anders willen zijn, een kleine creatieve wijziging of detail in een kapsel kan een groot effect hebben. Iets vernieuwends, buiten kaders of lijnen denken zijn vaak de grote, vernieuwende creatieve innovators.

Zonder oordeel

Wat is het mooi om mensen, kunst en creativiteit te bekijken zonder oordeel maar kijkende naar wat beweegt nu iemand tot zijn/haar ideeën, de gedachte erachter en het verfrissende, the wake up call.

Het is weer zover en Bert komt weer in de barbershop zitten. Bert kom lekker zitten. "Wat mogen we met je haar doen vandaag?" "Nou, ga lekker je gang en maak er wat moois van", klinkt het met een enigszins rauwe en licht mooi Hagenees accent. Het geluid van de clipper gaat aan, muziek op de achtergrond. Bert ontspant en doet zijn ogen dicht en geniet duidelijk. Communicatie zonder woorden zeggen soms zoveel meer dan 1000 woorden. Je ziet Bert nu blij, tevreden kijkende in de spiegel naar het eindresultaat.

Onze innerlijke drijfkracht achter dit alles met Streetmirrors is dat Bert en elke persoon die plaats neemt in de barberstoel, kan genieten van dit moment, want dat komt nooit meer terug. Dat we een sprankje hoop mogen geven met daarbij het liefst een grote portie eigenwaarde. Als je daarbij komende nog creatief bezig kan zijn en de buitenkant van iemand een beetje mooier maken, zie je ons werken met een big smile en een grote boost aan passie.

We, hardcore social workers, now also passionate barbers?multiply love❣️by sharing and go to the places where they are