Home Zo zorg je dat jouw batterij opgeladen blijft
Ondernemend

Zo zorg je dat jouw batterij opgeladen blijft

Energie is waardevoller dan tijd. Natuurlijk hebben we niet het eeuwige leven. Maar als we de energie niet hebben om iets van ons leven te maken, wat heb je dan aan tijd? Daarom is het zo belangrijk om zuinig met je energie om te gaan en te zorgen dat je batterij altijd opgeladen is. Zeker in deze woelige tijden, is het verstandig om het hoofd koel te houden.

Het klinkt zo simpel, maar is daardoor niet minder waar: besteed jouw kostbare energie aan dingen die je gelukkig maken. En besteed zo min mogelijk energie aan negativiteit. Want alles waar je energie op richt groeit, dus óók de negatieve zaken. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren, dus waarom zou je niet van het goede uitgaan? Dat maakt je niet alleen gelukkiger, maar geeft je ook meer energie.

Merk je dat mensen om je heen zeuren of roddelen? Een lastige klant of een medewerker, die altijd van het slechte uitgaat? Laat je er niet door meeslepen. Probeer ze te laten zien dat het ook anders kan.

Grenzen stellen

En lukt dat niet? Stel dan heel duidelijk je grenzen en laat je niet beïnvloeden door hun negativiteit. Negatieve gedachten zuigen je helemaal leeg, dus stop ermee. Buig je gedachte om in iets positiefs of bedenk wat je van deze situatie kunt leren. Oordeel eens een hele dag niet over anderen, doe niet mee als er geroddeld wordt. Je zult merken dat na een tijdje jouw gedachten vanzelf vrolijker worden. Natuurlijk mag je weleens een slechte ervaring delen, maar houd het dan bij je eigen gevoel en probeer niet in te vullen voor anderen.

Energielekken

Zijn er mensen op je werk, die je extra veel energie kosten? Of zijn er werkzaamheden, die je helemaal niet leuk vindt? Ga dan kijken hoe je deze energielekken kunt dichten. Werk je in een team, praat dan met elkaar. Maak samen een positief moodboard en visualiseer zo hoe het anders kan. Zijn er klanten, waar je je steeds aan stoort? Je kunt je afvragen of die klant dan nog wel zo goed bij je past. Hoe beter je wordt in het vermijden van energielekkages, hoe beter je om kunt gaan met tegenslagen en hoe leuker je leven zal worden.

Berscherm jezelf tegen ‘energieslurpers’. Dit zijn mensen die je leegzuigen in plaats van je opladen. Blijf dicht bij jezelf en laat je niet gek maken. Bouw een denkbeeldige afstand in tussen jouzelf en deze energieslurper (zie kader), zodat je er zo min mogelijk last van zult ondervinden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in HIB-02-23