Home Wereldkapper Müfide uit Turkije
Stylist

Wereldkapper Müfide uit Turkije


"In Nederland gaan Turkse vrouwen veel minder vaak naar de kapper dan in Turkije"
Müfide Halaceli(51) komt uit Turkije en is eigenaresse van twee salons, Müfide Hair & Art in Hengelo en in Enschede.

Hoe lang woon je al in Nederland?

Ik ben in 1976 naar Nederland gekomen dus ik woon hier alweer 35 jaar. De liefde heeft me hier gebracht. Mijn man woonde toen al 3 jaar in Nederland.

Waarom ben je kapster geworden?

Ik heb de modevakschool in Turkije gedaan. Daar was het heel gebruikelijk om je kleding te laten maken. Dertig jaar geleden kon je in Nederland, op een paar couturiers na, in Nederland alleen maar confectiekleding krijgen. Dat leek me niet leuk om te doen en daarom ben ik een kappersopleiding gaan doen. Ik vond het altijd al leuk om iets met haar te doen. Op mijn 16e maakte ik al kleding en deed ook altijd de kapsels. Mooie kleren zonder een mooi kapsel kan echt niet!

Vertel eens iets over salons in Turkije en de verschillen

Wellness was altijd al onderdeel van een kappersbezoek in Turkije. Sinds de vorige eeuw kun je daar bij de kapsalon al manicure, pedicures laten doen en je wenkbrauwen laten epileren. Nu pas zie je steeds meer kappers in Nederland die ook andere behandelingen aanbieden. Ik vond dat vreemd omdat Nederlandse vrouwen het vaak druk hebben en wat is nu makkelijker dat alles onder een dak te laten doen?

Bij welke salon werk je?

3645_large
Ik heb twee eigen salons, Müfide Hair & Art, een in Hengelo en een iHair &Spa in Enschede. Al vanaf 1990 kun je bij ons in de salon Make-up ,manicure en je laten epileren. Dat laatste doen we met een draad waardoor het snel en efficiënt gaat.

Wat valt je het meest op aan Nederlandse klanten?

Mijn klanten komen uit de hele wereld, van India tot Japan. Het maakt me ook niet uit waar een klant vandaan komt. Wat me wel opvalt aan Nederlandse vrouwen is dat ik vaak van ze hoor “ik wil mijn kapsel zo makkelijk mogelijk want ik heb niet veel tijd”. Ze letten er niet zo op hoe dat kapsel er dan uitziet. Ik vraag dan altijd “mag het ook mooi zijn?”. Ik kijk altijd goed en adviseer dan een kapsel dat bij iemand past.
Wat me ook opvalt, is dat Nederlandse vrouwen niet zo vaak naar de kapper gaan. In Turkije is het heel normaal om je haar voor speciale gelegenheden te laten wassen en föhnen. Zelfs een etentje kan reden zijn voor een extra kappersbezoek. In Nederland zijn ze daar veel te nuchter voor ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” is hier het motto. Gelukkig verandert dat de laatste jaren wel. In mijn salons probeer ik dit ook te stimuleren. Zo hebben wij een 10-rittenkaart waarbij je een föhnbeurt gratis krijgt en verder geven wij korting aan klanten die elke week hun haar laten doen. Het duurt tenslotte maar een half uurtje maar als je haar goed geföhnd is, heb je er dagen plezier van.

Heb je veel Turkse klanten?

Helaas niet zoveel. In Nederland gaan Turkse vrouwen veel minder vaak naar de kapper dan in Turkije. Ik denk dat dat een economische reden heeft. Wat me wel opvalt is dat veel Turkse vrouwen heel handig zijn met hun haar en doen ook vaak het haar van elkaar. Maar de nieuwe generatie, die goed verdient, laat wel weer vaker hun haar doen.

Heb je voor ons een tip uit Turkije?

Ik was kortgeleden nog in Turkije en we hadden daar verschillende feesten. De vrouwen laten allemaal voor zo’n feest hun haar doen en het viel me op dat ze overdag er heel goed verzorgd uitzagen alsof ze net bij de kapper vandaan kwamen. Als ik ze dan ’s avonds weer, was hun kapsel dankzij een kleine ingreep weer totaal anders. Ik zou de vrouwen hier aanraden om meer innovatief met hun haar om te gaan. Door haaraccessoires te gebruiken, kun je je kapsel snel wisselen. Haarclips, diademen, spelden, in Turkije zijn ze heel populair.

Zijn er haarproducten die je hier niet kunt krijgen en die je mist?

Dat zijn de accessoires. In Turkije is het aanbod veel groter dan hier. Ik neem altijd speldjes en elastiekjes mee waarmee je het haar kunt opsteken. Die zijn er in alle kleuren en de kwaliteit is veel beter.

Welke producten gebruik je nu en welke is jouw favoriet?

Ik gebruik in mijn salons de producten van Aveda en vooral de stylingproducten uit de Light Elements lijn vind ik geweldig. Die zijn luchtig en houden het haar handelbaar. Bijvoorbeeld: Light Elements Smoothing Fluid, Light Elements Defining Whip, Light Elements Texturizing Crème, Light Elements Shaping Wax.
Welke kapper is voor jou een voorbeeld?
Helaas is hij overleden, maar ik vind Alexandre de Paris (www.alexandredeparis.fr) een grote inspiratie.

Wie is voor jou een belangrijk stijlicoon?

Sophia Loren, wat een fantastische vrouw! Ze is altijd stijlvol. Haar kapsel is niet eens zoveel veranderd maar ze gaat steeds met haar tijd mee en houdt ook rekening met haar kleding. Ik zou er wat voor geven als ik zo oud zou worden!

Waarin ben je anders dan Nederlandse kappers?

Ik vind mezelf niet zo anders, ik heb mijn vak hier geleerd. Waar ik misschien anders ben, is dat ik veel naar andere landen ga. Zo geef ik op vrijwillige basis les op een HBO kappersacademie in Turkije. In Nederland zijn soms veel vooroordelen over opleidingen uit het buitenland, maar ik zou willen dat hier een kappersopleiding op HBO niveau was! Als je hier iemand aanneemt moet je alles van A tot Z nog leren, de kappers zijn niet echt goed opgeleid. Ik ben blij dat ik de kans krijg mijn kennis uit Turkije te reflecteren in mijn salons.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik wil marktleider in Overijssel worden. Alle topkappers zitten meestal in het Westen van het land en daar wil ik verandering in brengen. Ook wil ik een eigen academie starten die ook bedrijfsleiders en managers in de kappersbranche kan opleiden. Als ik per jaar 10 toppers kan afleveren, ben ik al heel tevreden!
WieWatHaar vraagt kappers die niet in Nederland geboren zijn naar hun visie op het kappersvak. Wat zijn de verschillen en hoe ervaren zij ons als klanten? Misschien kunnen we nog wat leren hoe er over de grens naar haar wordt gekeken. Ken je een kapper die ook uit het buitenland komt? Vraag of hij of zij zich op wil geven via info@wiewathaar.nl. Ons doel is om kappers uit zoveel mogelijk verschillende landen te interviewen.

Lees hier nog meer over het merk Aveda