Home Shampoo zonder voetafdruk
SUSTAINABLE BEAUTY

Shampoo zonder voetafdruk

Het is alweer een aantal maanden geleden dat ik in Parma was bij de World Wide Hair Tour van Davines. Hoogtepunt van die trip was de opening van de Davines Village, het hoofdkantoor van dit sustainable beauty bedrijf. Hier worden alle formules bedacht, getest en doorontwikkeld. Als je de mensen van Davines mag geloven, zijn ze daar dag in, dag uit bezig met het kijken naar oplossingen om hun producten nóg vriendelijker voor het milieu te maken.

Davines kappers zijn een grote familie, de zgn. Davines Tribe. Met teksten als "Never close your heart to love, keep giving" en "Making the world a better place" werden de aanwezige kappers nog enthousiaster gemaakt voor hun merk en gezamenlijk doel, namelijk om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. En dat is een mooi uitgangspunt, want als alle kappers zich daar wereldwijd druk om zouden maken, zou er heel wat minder plastic in de zee terecht komen, minder chemisch afval weggespoeld worden en minder dieren lijden onder dierproeven (die misschien in Europa niet meer zijn toegestaan, maar in China verplicht zijn, dus let op merken die naar dat land exporteren!).

Davines Village in Parma

Testing!

Een van mijn persoonlijke hoogtepunten was toen iedereen een katoenen zakje kreeg met daarin een prototype van een shampoo. De eerste shampoo die in een volledig afbreekbaar flesje zat, waarvan het product zelf geen enkele schade aan het milieu zou toebrengen. Natuurlijk was dit product al uitvoerig getest, maar om er zeker van te zijn dat de shampoo ook echt niet zou onderdoen voor alle bestaande versies die minder milieuvriendelijk zijn, werd de aanwezige kappers gevraagd de shampoos uitvoerig te testen. Natuurlijk heb ik dat zelf gedaan, maar aan wie kan ik nou beter vragen dan aan kappers wat zij van deze shampoo vonden!

Ik vind het een hele fijne shampoo in gebruik, lekkere zachte geur en ook voldoende romigheid om mee te wassen. Persoonlijk vind ik het fijner als de viscositeit van de shampoo wat hoger is, daarmee bedoel ik

dat de substantie iets dikker is. Dat verdeeld beter en is ook zuiniger in gebruik in mijn beleving. 100 % Biodegradable is top, het uitgangspunt is respectvol en dat mag je ook verwachten van een bedrijf als Davines. Wat ik een minpuntje vind is dat het een shampoo betreft voor alle haartypes. Persoonlijk zou ik meerdere soorten maken voor verschillende haartypes.

Ik merk dat het heel eenvoudig is om te communiceren met Davines zowel in Nederland als ook Italië, via de app, mail of de telefoon. Je bent zo altijd uitgenodigd om opmerkingen, vragen en bevindingen te delen. Deze shampoo is nog in ontwikkeling en ik vind het fijn dat ik ook mijn feedback kan geven.

Jeanette Koops - Davines kapper, eigenaar Silhouet Kappers in Groningen

En wat vond ik ervan, als zeg maar 'gewone' consument? Allereerst het flesje. Ik houd van dit soort no nonsense verpakkingen. Het doet me een beetje denken aan iets dat je bij de apotheek koopt. De shampoo zelf ruikt heerlijk, maar minder aanwezig dan ik van Davines gewend ben. De shampoo zelf is vrij dun, maar schuimt heel goed. Ik heb niet veel nodig om mijn haar mee te wassen, maar doordat het zo dun is, loopt er veel door mijn vingers. Het wordt omschreven als een 'Moisturizing Shampoo for all hairtypes', maar vermoed toch dat mijn haar iets meer voeding nodig heeft. Erna had ik meer last van pluizig haar dan normaal en dat nadat ik er ook nog een extra rijke conditioner na had gebruikt. Maar al met al een prima product en ik juich dit soort ontwikkelingen alleen maar toe. Als we allemaal ons steentje bijdragen, gaan we daar samen echt een verschil mee maken!