Home Professioneel zzp’en in het kappersvak
Ondernemend

Professioneel zzp’en in het kappersvak

Komende weken zal ik jullie via een wekelijks rubriek op de hoogte brengen van professioneel zzp’en in het kappersvak. Steeds meer kappers starten voor zichzelf en werken alleen, vanuit een woonkamer, garage, ambulant etc. Prachtig al deze gedreven mensen! Maar wat is toegestaan volgens de wetgeving en hoe hou jij je netjes aan de regels?

Where innovation starts

ZZP’ers zijn de nieuwe ondernemers van deze tijd, een grote groep zelfstandigen met een landelijk concept!

Als ANKO leden vinden wij het vooral gelijke rechten en gelijke kansen belangrijk voor alle kappers, sommige van kapper schrikken daarvan, maar dat is totaal niet nodig. De ANKO juicht iedereen enthousiast toe die het vak vol passie professioneel wil uitvoeren. Het vakmanschap en ondernemerschap hoog houden is hierbij top prioriteit.

De regels om professioneel te zzp’en zijn eenvoudig te impliceren binnen je bedrijf, daarnaast sta jij veel sterker in de maatschappij dan je collega’s die het vak als een hobby zien.

In de komende weken probeer ik jou met tips  & trucs aan te sporen om professioneel aan de slag te gaan.

Pak het professioneel aan!

De tijd als een beunhaas rond rennen en angstig achterom of er niemand op je zit te jagen, is voorbij en echt niet meer van deze tijd. Zwart werken is iets voor de onwetende mensen die niet op de hoogte zijn van de regels, gevolgen en de kansen. Het levert je alleen slapeloze nachten op.

Daarnaast ben je kwetsbaar en illegaal bezig. Waarom zou jij je verstoppen? Omdat je niet veel klanten hebt? Je kosten niet kan betalen? Aan wie ligt dat? Juist, aan jezelf en aan jouw bedrijfs-policy! Met een beetje pech, wordt jij toch “bekend” bij de belastingdienst en loop je kans op een toren hoge boete. Een boete die gebaseerd word op het omzet verlies van de kapsalon die jou waarschijnlijk heeft aangedragen als beunhaas. Kosten kunnen al gauw oplopen tot 20.000 euro, das pas schrikken, toch?

Ondernemen gaat over passie, vuur, attitude, succes, maar ook over kansen zien, geld verdienen , kosten berekeningen, initiatief en lef.

Zelfstandig ondernemer

Als zzp’er ben je een professioneel zelfstandig ondernemer. Jouw kosten worden uiteindelijk betaald door de klant.  Hoe meer service je biedt hoe hoger jouw prijs zal zijn, deze mag en moet je door berekenen aan je klanten, anders werk je keihard en hou je aan de eindstreep niets meer over. Een van de redenen ook waarom veel zzp’ers het niet lang volhouden, is dat ze niet slim en/of professioneel werken!

Bij het opstarten komen natuurlijk een aantal dingen kijken. Zoals bijvoorbeeld: Werkruimte, vestigingsbeleid, KvK inschrijving, ondernemers plan, zakelijke bankieren, sociale verplichtingen, bedrijfsverzekeringen, automatisering, BTW nummer en financiële planning. Maar ook je bedrijfsnaam, logo, social media, producten, kostprijs berekeningen, trainingen, website en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe ga je te werk? Waar moet je rekening mee houden en hoe kom je aan klanten? Al deze onderwerpen komen allemaal in de nieuwe rubriek “Ondernemen” aan bod.

Als zzp’er ben je vrij maar zekere niet alleen!