Ze zijn razend populair. Behandelingen die je haar steil en glad maken tot wel 4 maanden lang! Deze dure keratine treatments zijn een gat in de markt want veel vrouwen ruilen graag hun pluizige lokken in voor een glanzende gladde bos. En we hebben er best wat voor over om ons die dagelijkse frustratie van stijltangen en gladföhnen te besparen. De vraag is alleen hoeveel?
De laatste tijd is er verwarring ontstaan over deze behandelingen die formaldehyde* zouden bevatten. Deze stof kan in te hoge concentraties ademhalingsproblemen kan veroorzaken en zou kankerverwekkend zijn. Een behoorlijk hoge prijs voor glad haar en laten we vooral die arme kappers niet vergeten die hier de hele dag mee moeten werken. De NWA (Voedsel en Waren Autoriteit) zegt het volgende erover: "Formaldehyde is in cosmetische producten toegelaten als conserveermiddel tot een maximale concentratie van 0.2%. "
Waarom formaldehyde?
Waarom wordt dit schadelijke ingrediënt überhaupt gebruikt? Het verhaal gaat dat een lijkenaflegger uit Brazilië merkte dat de formaldehyde die hij voor de lichamen gebruikte, het haar van de dode ook glad maakte. Hij vroeg zich af of dat ook voor de levenden zou opgaan en besloot samen met een kapper een behandeling te ontwikkelen. Oorspronkelijk hadden deze behandelingen formaldehyde concentraties tot wel 20% maar na oog- en neusklachten van klanten, werden deze concentraties gereduceerd. Allure Magazine (zie bron) waarschuwde in 2007 al voor hoge concentraties formaldehyde in deze behandelingen. Nu kunnen we de huidige producten hier natuurlijk niet mee vergelijken maar de vraag blijft of er wel een veilig percentage is.
Eigenlijk zorgt de formaldehyde voor steil haar, niet de keratine! Allure zegt in hetzelfde artikel het volgende: “Most stylists claim that the creamy protein keratin, which is also in most versions of the treatment, is what straightens hair. But "in my opinion, it's doubtful that keratin does anything other than provide a good marketing story," Westman adds. "It's window dressing. It's really the formaldehyde that makes the treatment work. Once the hair is saturated with the solution and brushed straight with a hot iron, formaldehyde changes the bonds in the inner cortex of the hair and then fixes that configuration to give it semipermanence."
Formaldehydevrij?
Als reactie hierop, want zo’n lucratieve business wordt niet snel opgegeven, komen de fabrikanten met alternatieven. Er zijn een aantal formaldehydevrije producten op de markt. Deze maken je haar niet langdurig steil, dat is technisch onmogelijk. Eigenlijk zijn deze behandelingen niet meer dan een intensieve verzorging. Omdat het gladmaken wel een voorwaarde voor veel vrouwen is, komen er ook producten met afgeleiden van aldehyde op de markt. Deze stoffen, waaronder glutaraldehyde, zouden minder schadelijk zijn. Maar volgens de NCV is ook dit een stof die slechts in kleine concentraties is toegestaan. In Nederland is dit percentage 0,1.
Volgens de kapperspoli (www.huidenarbeid.nl) is het lastig om producten van buiten Europa goed te controleren. De keuringsdienst van waren neemt af en toe proeven bij geïmporteerde producten maar dit gebeurd alleen voor producten die via de officiële weg worden geïmporteerd. Wat betekent dit voor de gewone kapperbezoeker? Kun je zo’n behandeling nog wel veilig laten doen? In mijn volgende blog neem ik drie keratine behandelingen onder de loep.
*Formaldehyde De NCV zegt hierover: "Je mag formaldehyde tot 5 % in nagelverharders gebruiken. Daarnaast kan formaldehyde een stof zijn die vrijkomt bij sommige conserveringsmiddelen. De concentratie vrije formaldehyde is tot 0,1% in mondproducten en tot 0,2 % in overige producten toegestaan als
conserveringsmiddel." De NWA zegt dat de stoffen bovendien moeten worden vermeld op de verpakking: "Indien de concentratie formaldehyde of glutaaraldehyde in het cosmetish product hoger is dan 0,05 %, moet op het etiket de vermelding "bevat formaldehyde" voorkomen."
Met dank aan: www.ncv-cosmetica.nl, www.huidenarbeid.nl, www.vwa.nl