Home Menselijk haar ingezet tegen olievlek
Hair update

Menselijk haar ingezet tegen olievlek

WASHINGTON - Honderdduizenden mensen doneren hun afgeknipte haren aan een Amerikaanse stichting die het gebruikt in de strijd tegen de olievlek in de Golf van Mexico.
Menselijk haar kan vier tot zes keer het eigen gewicht aan olie opnemen en is dus goed in te zetten tijdens de opruimwerkzaamheden.
Volgens een woordvoerster van de stichting Matter of Trust sturen inmiddels meer dan 370.000 kappers hun overgebleven haar op. Ook doen 100.000 dierenkappers mee, evenals vele schaapscheerders. Sinds vrijdag komt in de pakhuizen van de stichting dagelijks 204.000 kilogram haar en vacht binnen.
Panty's
De donaties komen onder meer uit de Verenigde Staten, Brazilië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje. Ook krijgt de stichting veel panty's binnen. Die worden door vrijwilligers volgestopt met haar.
''Het ziet er een beetje uit als met haar gevulde worsten. Het is een beetje onsmakelijk'', aldus een woordvoerster van Matter of Trust.
De gevulde panty's worden ingezet op de vervuilde kust van Louisiana. Vrijwilligers plaatsen de panty's in gebieden waar olie is aangespoeld. Zodra het haar zich heeft volgezogen met olie, wordt de gevulde panty verwijderd en weggegooid. De olie die op zee drijft kan er niet mee worden verwijderd.
Tekort
De zelfgemaakte oliezuigende versperringen moeten het tekort aan synthetische materialen opvangen. De synthetische versie is effectiever, deze kan wel tot vijftien keer het eigen gewicht opnemen, maar de productie ligt te laag om een ramp van deze omvang aan te kunnen. Het Amerikaanse leger is ingesprongen om de productie op korte termijn te kunnen verhogen. Het idee om menselijk haar in panty's te stoppen komt van een Amerikaanse kapper, Phil McCrory. Hij zag in 1992 na de ramp met de Exxon Valdez een met olie doordrenkte otter.
''Toen dacht ik, als het haar van een otter de olie opzuigt, dan kan dat misschien met mensenhaar ook'', aldus McCrory. Hij gooide wat olie in zijn zwembad en ruimde het op met een met haar gevulde panty.
Milieuschade
De gevulde panty's werden in 2007 al succesvol ingezet in San Francisco. Toen lekte een schip olie, nadat het tegen een brug was gebotst. De verwachte milieuschade is volgens experts groter in de Golf van Mexico, maar het systeem met menselijk haar is daar volgens hen even goed inzetbaar.
Een door olieproducent BP gehuurd booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit lekken op een diepte van circa 1,5 kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie. BP vreest nog maanden nodig te hebben om de lekken te dichten.