Home Kwaliteit wint het toch altijd! Interview met Juliette den Ouden
Stylist

Kwaliteit wint het toch altijd! Interview met Juliette den Ouden

Juliette is internationaal Haar & Make-up Artist en reist daarvoor de wereld over. Ze heeft gewerkt voor vele merken, bladen en celebrities. Met meer dan 15 jaar ervaring heeft ze haar sporen inmiddels ruimschoots verdiend. Reden genoeg om met deze inspirerende vakvrouw in gesprek te gaan over haar passie en wensen voor de toekomst.

Opleiding?

Ik wilde altijd al iets in de fashion doen. Toen dat qua opleiding niet ging, ben ik begonnen met een kappersopleiding. Daarna heb ik 13 jaar in een salon gewerkt. Daarnaast was ik ook begonnen met make-up. Mijn doel was altijd wel om te werken voor magazines en shows. Inmiddels doe ik alweer 16 jaar hair & make-up waarvan de laatste 6 jaar ook internationaal. Het was altijd hard werken, omdat ik het in het begin deed naast mijn werk in de salon. Op gegeven moment lukte dat niet meer en toen heb ik de sprong gewaagd om helemaal voor mijn droom te gaan. En inmiddels heb ik ook een eigen academy waar ik mensen opleid tot hair & make-up artist.

Grootste uitdaging in dit vak?

Kwaliteit wint het toch altijd!

Fotografen gaan gelukkig weer wat minder fotoshoppen. Een paar jaar geleden werd die huid helemaal plat geshopt, waardoor de make-up niet meer goed tot zijn recht komt. En ik blijf er toch bij dat kwaliteit overwint. Als je hard werkt en goed werk levert, zal dat altijd gewaardeerd worden. Maar dit zal altijd mensenwerk blijven, gelukkig kunnen robots nooit ons werk overnemen. Wat wij doen is echt een ambacht.

MUA of haarstylist?

juliette-den-ouden

Ik ben elke dag verliefd op mijn werk, ik mag dan doen wat mijn passie is

Ik ben beiden. Haar en make-up is voor mij één. Als ik enkel het een zonder het andere kan doen, voelt het voor mij niet af. In Nederland is het een must om beiden te doen. Internationaal zijn die twee beroepen nog heel erg gescheiden. Daarom moet ik daar ook kiezen voor haar of make-up. Wat ik dan kies, hangt van de opdracht af. Ik vind dat wel heel lastig, het voelt bijna hetzelfde voor mij alsof je voor je vader of je moeder moet kiezen. Maar ik werk ook heel veel samen met een vaste fotografe, die tevens een van mijn beste vriendinnen is. En dan kan ik wel weer alles doen, dat is fantastisch! Ik ben elke dag verliefd op mijn werk, we komen op de meest prachtige locaties en ik mag dan doen wat mijn passie is.

Belangrijkste les die je in je carrière hebt geleerd?

Als je iets wilt bereiken, zal je het zelf moeten doen. Je moet niet gaan wachten op andere mensen die je iets beloven. In onze branche belooft iedereen je gouden bergen, maar dat is natuurlijk niet zo. Je moet er zelf echt keihard voor werken. En ook en goed netwerk is onwijs belangrijk. Alle jobs komen via je netwerk.

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Ik ben een echte doorzetten en heb heel veel discipline. Ik ben super creatief, ik denk dat dat komt door mijn dyslexie. Ik was daardoor minder goed met leren, maar kan daarentegen heel goed met mijn handen werken.

Doorbraak in je carrière?

collectie-juliette-den-ouden-01

Ik heb een aantal doorbraken gehad. Ik ben een aantal keer Nederlands kampioen geworden met de Make-up Awards. Ik ben met de wereldkampioenschappen 6e En dit jaar ben ik 1e geworden met de Coiffure Award en natuurlijk mijn derde plaats bij de AIPP Awards. De uitreiking was tijdens de Alternative Hairshow in Londen en dat was fantastisch!

Ik had dat nooit verwacht en het was echt alweer zo’n droom die uitkwam. Dat was echt een intens geluksmoment. Ik geef ook heel veel op voor mijn passie en werk heel hard. Maar op zulke momenten weet ik weer helemaal waarvoor ik het doe. 

Welke producten momenteel favoriet?

Ik zou niet zonder de eyebrow gel kunnen. En voor haar is droogshampoo onmisbaar. Dat geeft volume en grip en je kunt er goed mee teasen. Het geeft een mooie basis als je haar wilt opsteken of om mooi big hair mee te maken.

Stijlicoon?

Ik ben altijd groot fan geweest van Antoinette Beenders, dat is een hele goede kapster. Ze heeft de British Hairdresser Award als Nederlandse gewonnen, dat is natuurlijk fantastisch.

Wie zou je graag een nieuwe look geven?

Het eerste dat bij me bovenkomt, is Beatrix. Ik zou haar zeker andere make-up en een ander kapsel geven!

collectie-juliette-den-ouden-02

Wat kunnen Nederlandse vrouwen leren van buitenlandse?

Buitenlandse vrouwen besteden meer aandacht aan hun uiterlijke verzorging. Dat zie je ook aan het straatbeeld. Als Nederlandse vrouwen een hapje gaan eten of naar een feestje gaan, kan zij daar zeker wat van leren. Verder kom ik veel op outdoor plekken. Daar zijn mensen minder verzorgd, maar wel super creatief. Ik haal daar veel inspiratie uit, mensen zijn daar veel meer openminded en richten zich veel meer op hun passie.

Welk land wil je nog een keer bezoeken?

Australië stond heel lang bovenaan, maar volgend jaar wil ik daar graag naartoe gaan.

Wat staat nog op je bucket list?

Ik zou Doutzen Kroes heel graag nog eens willen opmaken

Parachute springen, ik houd van alles wat adrenaline geeft. Qua werk wil ik heel graag voor de Vogue schieten. De Amerikaanse of de Italiaanse Vogue lijkt me geweldig. En ik zou Doutzen Kroes heel graag willen opmaken, ik ben dat al twee keer misgelopen, dus dat is nog steeds een dingetje.