Home Keratinebehandelingen onder de loep
Onze favorieten

Keratinebehandelingen onder de loep

In mijn blog  heb ik al geschreven over de gevaren van formaldehyde in keratinebehandelingen. Op internet kun je veel ‘horrorverhalen’ vinden die gaan over hoge concentraties formaldehyde en fabrikanten die de regels aan hun laars lappen. Hoogste tijd om eens te kijken hoe de situatie in Nederland is. Ik heb 3 populaire behandelingen eens nader bekeken.
Global Keratin
Ook leveranciers lijden onder deze negatieve publiciteit. Dat blijkt wel uit wat André Spaanbroek, de exclusieve importeur van Global Keratin mij vertelde. Global Keratin is een van de grootste aanbieders waar ook de kappersketen Toni&Guy mee werkt. Doordat formaldehyde nog wel is toegestaan in Amerika, zijn er 3 verschillende versies van dit product; 4%, 2% en formaldehyde-vrije. Maar als ik naar het rapport van RAPEX (bron 1, product 18) kijk, zie ik daar dat de Global Keratin Chocolate maar liefst 7,5 keer zoveel formaldehyde bevat als is toegestaan en wel 1,5%. Volgens de heer Spaanbroek gaat het hier om de in Nederland verboden versie van 2%. Hij vertelt mij dat de producten van Global Keratin die in Nederland worden verkocht, gegarandeerd formaldehydevrij zijn. Om mogelijke geruchten tegen te gaan, is hij van plan bij de komende import zelf een testen laten afnemen door het TNO. Deze ‘bewijzen’ wil hij dan op de website publiceren want hij geeft toe dat er veel verwarring is.
Ik vroeg hem welk ingrediënt het haar dan steil maakt, als de formaldehyde dat niet meer kan doen. Volgens hem is er sprake van een misverstand. “Global Keratin beweert helemaal niet dat deze behandeling het haar steil maakt. De hoogwaardige keratine, die Global Keratin uit schapenwol wint, zorgt voor haarherstel, glans en maakt het haar beter handelbaar. De behandeling is ook geschikt voor mensen met krullen, die erna hun krullen gewoon behouden. Vergelijk het met een intensieve behandeling en gebruik vooral de bijbehorende verzorgingsproducten om het effect te verlengen.”
Brazilian Keratin Hair Treatment van Sunliss
Op de website www.braziliankeratinhairtreatment.nl lees ik dat deze behandeling 100% formaldehyde-vrij is. Ook staat er dat het geen chemische straighteninbehandeling is maar een kwaliteitsverbeteringbehandeling. Klinkt veelbelovend. Ik vraag de importeur naar meer informatie. Jacqueline van Veelen vertelde mij dat in plaats van formaldehyde een andere stof wordt gebruikt om het haar glad te krijgen, Glutaraldehyde. Deze stof is ook een ‘aldehyde’ maar volgens Jacqueline minder schadelijk zijn en niet kankerverwekkend. Het is veel duurder dan formaldehyde en kan, volgens Jacqueline, als enige bijwerking een irritatie veroorzaken. Daarom adviseert Sunliss een goede ventilatie, handschoenen en om het product niet op de hoofdhuid aan te brengen. De Choco en Ultra keratine bevat 2.0% glutaraldehyde en de Light keratine bevat 1.7% glutaraldehyde. Dat ligt dus ver boven het toegestane percentage van 0,1%.
Keratin Complex Smoothing Therapy
Op de website (www.keratincomplex.com) kan ik nergens een claim ontdekken dat dit product geen formaldehyde bevat, er wordt gewoon niet over gepraat. Wel staat er dat deze behandeling pluis en krul tot 95% doet verdwijnen. Volgens een blog (bron 2) bevat Keratin Complex wel degelijk formaldehyde, namelijk 1,5%. Deze resultaten neemt ze over van een rapport waarvan de naam van de klant is uitgewist (bron 3), maar waar de cijfers wel voor zich spreken. Ook dit product is inmiddels verboden in Duitsland en Ierland. In het wekelijkse rapport van RAPEX, week 34 staat dat dit product meer dan 1,7% formaldehyde bevatte (bron 4, product 21). Ik bel met de importeur, Knegtel en krijg van de eigenaar, Jan Swinkels, te horen dat de introductie voor dit product is uitgesteld. Hij vertelt mij dat het wachten nu is op de testresultaten uit Amerika. Veel meer wil hij er niet over kwijt maar het is wel duidelijk dat hij dit product op deze basis niet wil introduceren. Hij zegt dat ze er van uit zijn gegaan dat er geen formaldehyde in zat omdat het niet op de verpakking werd vermeld.
bron 1: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=308
bron 2: http://nadinejolie.com/blog/tag/global-keratin/
bron 3: http://nadinejolie.com/blog/wp-content/uploads/2010/10/Formaldehyde_Brazilian_Reports.pdf
bron 4: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=309