Home Jezelf motiveren
Ondernemend

Jezelf motiveren

Mark werd in 2022 voor de 3e keer uitgeroepen tot Hairdresser of the Year. Hij zit al 30 jaar in het kappersvak en is naast eigenaar van Pro-solo Hairartist in Alkmaar ook succesvol session stylist en Global Ambassador Keune. Hij schreef deze column in 2022 voor VIBES, speciaal voor de jonge professionals.

Wat heb je ervoor over?

Het is voor iedereen weggelegd om iets te behalen. Maar de vraag is hoeveel je ervoor over hebt om het daadwerkelijk te doen. Natuurlijk heb je zeker talent nodig, maar alleen met talent kom je er niet. Je moet echt in actie komen als je iets wilt bereiken. In mijn geval was dat mezelf inschrijven voor een wedstrijd, een moodboard maken en ideeën uitwerken tot een serie.

Daar gaat heel veel werk aan vooraf en daarbij moet je niet bang zijn om fouten te maken. Want als je fouten maakt, leer je ook hoe je die moet corrigeren. Ik doe nog steeds heel veel test shoots en ben wel driekwart jaar bezig met zo’n serie.

Als je iets wilt bereiken moet je zelf in actie komen.

Weten wie je bent

Je moet zelf het balletje aan het rollen brengen, een ander gaat het niet voor je doen. Als jij je visie wilt delen, zul je zelf in actie moeten komen. Toen ik op mijn 19e begon, had ik al de ambitie om tot de top te willen horen. Maar je kunt je ook afvragen: wat is die top? Dat is voor iedereen verschillend en kan voor een ander betekenen dat je de hele dag fijn in de salon werkt met leuke collega’s en klanten.

Daarom is het belangrijk om te weten wie je bent als kapper en als persoon. Van daaruit kun je pas bepalen wat je wilt laten zien en waar je voor wilt staan. Daar begint het eigenlijk mee. 

Vlieguren maken

Zorg dat je eerst veel 'vlieguren' maakt en bouwt aan je fundament.

Als beginnend kapper weet je eigenlijk nog niets. Je hebt je opleiding gedaan en je beheerst nu de basis-skills van ons vak. Maar daarna begint het pas. Het is dan heel bepalend wie jouw mentor is en wie jou traint. Ik adviseer jonge kappers altijd om de eerste 5 jaar een mentor te volgen. Doe gewoon wat wordt uitgelegd, zodat je een basis onder de knie krijgt waarop je kunt terugvallen.

Na die 5 jaar, waarin je heel veel hebt gekleurd en geknipt, dan ga je pas experimenteren. Dat is de tijd om je signatuur als kapper neer te gaan zetten. En kijk ook om je heen, bezoek musea, concerten en laat je inspireren. Maar eerst moet je echt je vlieguren maken en werken aan een goed fundament. Want als dingen tijdens het experimenteren anders uitpakken dan verwacht, kun je daar altijd op terugvallen.

Tekst: Mark van Westerop voor VIBES-03-22