Home Interview Wiardi Koopmeiners
Ondernemend

Interview Wiardi Koopmeiners

Wiardi (21) heeft de 3-jarige kappersopleiding (BBL) voor Allround Haarstylist aan het Horizon College in Heerhugowaard gedaan. Daarna volgde hij de hairstyling cursus bij JDO Academy en nu huurt Wiardi een stoel bij JDO Salon in Amsterdam. In 2022 won hij de Young Talent Award.

Ik wilde altijd al haarstyling doen

Waarom kapper?

“Op het ROC heb ik met name het kappersvak geleerd, maar ik wist altijd al dat ik de richting van hairstyling op wilde. Daarom heb ik ook een vervolgopleiding bij JDO Academy gedaan. Nadat ik op de open avond had kennisgemaakt met Juliette (den Ouden, red.) was ik meteen verkocht. De vervolgopleiding was een intensieve bootcamp van 9 lessen en daar heb ik veel aan gehad. Je leert daar echt de tips & tricks van de praktijk, zoals het analyseren van een foto. Je kunt dan naar een plaatje kijken en precies zien welke technieken zijn gebruikt. Ook in de salon heb ik daar veel aan, bijvoorbeeld als een klant met een foto komt.

Momenteel werk ik 2 dagen in de salon en daarnaast als freelancer voor fotoshoots en shows. Mijn klanten krijg ik voornamelijk via een online boekingssysteem en verder via mond-op-mondreclame.”  

Van school naar backstage 

In dit vak moet je geen ‘stille Willie’ zijn

“Uiteindelijk is mijn doel om alleen maar backstage te werken. Wat vaste klanten lijkt me wel leuk, maar ik wil niet meer echt in de salon werken. Dat past toch minder bij mij. Wat mij zo aanspreekt bij het backstage werk is dat je supercreatief bezig kunt zijn en dat elke dag weer anders is. Je ontmoet veel andere mensen en dat vind ik heel inspirerend. Als ik 5 dagen per week in de salon zou staan, zou ik dat wel saai vinden.”

In het diepe

“Toen ik nog bij het ROC zat, ging ik 1 dag per week naar school en de overige dagen werkte ik in een salon. Je wordt dus eigenlijk meteen in het diepe gegooid, maar dat is wel de beste manier om het vak te leren. Gelukkig praat ik makkelijk, dus ik vond het helemaal niet moeilijk om met klanten om te gaan. In dit vak moet je geen ‘stille Willie’ zijn.”

Meedoen aan de coiffure Award

“Ik had al eerder meegedaan. Het zijn natuurlijk de Oscars voor kappers en het is echt een kans om je eigen visie neer te zetten. Bovendien was dit het laatste jaar dat ik mee kon dingen naar de New Talent Award, omdat ik anders te oud zou zijn. Met deze wedstrijd kun je echt laten zien dat het kappersvak veel meer inhoudt dan alleen knippen en kleuren.

Ik ben er 3 maanden mee bezig geweest en had al in gedachten wat ik wilde doen. Ik heb het helemaal alleen gedaan, van idee tot de fotoshoot. Op het moment dat ik hoorde dat ik gewonnen had, kon ik het niet geloven. Ik echt was even van de wereld. Hiervoor was ik steeds 2e geworden en daarom voelde ik nu ook wel iets van opluchting. Ik ben heel blij met deze award, maar voor mijn eigen motivatie maakt het niet veel uit. Ik weet dat ik zonder deze erkenning ook door was blijven vechten.”

Goede doelen

“Voordat ik met Juliette werkte, wist ik niets over de vreselijke dingen die albino’s in Afrika meemaken. Ze worden gemarteld, omdat er heel veel bijgeloof over albino’s is. Het is mooi dat Juliette zich daarvoor inzet en dit onderwerp liet zien tijdens haar show tijdens de

 de Coiffure Award.  Ik vind het belangrijk om je ergens voor in te zetten, maar denk wel dat het iets moet zijn waar je zelf echt een gevoel bij hebt. Je kunt je aandacht beter richten op één ding, zoals Juliette doet, dan je inzetten voor elk goed doel. Het moet echt bij je hart liggen.”

Ooit wil ik hairdresser of the year worden!

Imagine ...

“Tegenwoordig gebeuren er zoveel nare dingen in de wereld. Ik merk dat ik daar niet heel veel over na wil denken, omdat het mij belemmert in mijn creativiteit. Ik wil gewoon mooie dingen neerzetten en me niet laten beïnvloeden door negativiteit. Uiteindelijk wil ik voor grote shows en shoots op internationaal niveau werken. En ... ik wil ook nog een keer Hairdresser of the Year worden!”

Dit artikel verscheen eerder in VIBES 03-22