Home Interview met Next Hair Guru winnaar Daan
Stylist

Interview met Next Hair Guru winnaar Daan


Daan: "Ik ga er altijd vanuit dat als mensen kritiek geven op mijn werk, het de moeite waard is om kritiek op te krijgen"
De Next Hair Guru zit er weer op. Zoals de meeste hairlovers zaten wij elke dinsdagavond op de bank om de kandidaten te volgen die streden om de felbegeerde Next Hair Guru titel. Onder streng maar rechtvaardig toeziend oog van topstyliste Ilham Mestour moesten de stylisten elke week allerlei opdrachten uitvoeren. Van kapsels met opgezette dieren tot een stylingsessie op een wiebelige boot voor de kust van Ibiza, de kandidaten werden zwaar op de proef gesteld. Gisterenavond hebben we allemaal kunnen zien hoe Daan na een nek aan nek race met Adriana als beste uit de bus kwam en zich nu Hair Guru mag noemen. Wij wilden iets meer weten over deze sympathieke bevlogen haarstylist uit Amsterdam.
Waarom heb je meegedaan en wie heeft je opgegeven?
Ik had een jaar in Australië gewoond en daar gewerkt bij een salon in Sydney. Terug in Nederland was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Bovendien heb ik altijd gezegd dat als er een talentenjacht voor kappers op tv zou komen, ik zeker mee wilde doen. Uiteindelijk ben ik benaderd door een castingbureau. Die belden naar een aantal kapsalons om geschikte kandidaten te vinden. Ze wilden dat het niveau hoog was en dat zoveel mogelijk kappers van dit nieuwe programma afwisten. Ik hoefde niet lang na te denken en zei meteen ja!
Hoe was het contact met de andere kandidaten?
We gingen heel open en leuk met elkaar om. We zijn natuurlijk allemaal kappers en dat zijn sociale wezens. Ik voelde helemaal geen afgunst, het was eerder zo dat we elkaar hielpen en allerlei trucjes doorgaven. Ik heb uiteindelijk 3 weken met de anderen in een huis gewoond en dan leer je elkaar echt kennen. Er zitten een paar echte toppers bij, ik zou zo 6 anderen kunnen opnoemen met wie ik zou willen samenwerken voor een show.
Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt
Kijken. Dat is het meest belangrijkste, je creatie goed bekijken, op de foto, live of op tv. Hoe zit de vorm in elkaar, is de balans goed. Voor een foto komt een kapsel weer anders uit dan op film. Je moet dus goed rekening houden voor welk medium je werkt.
Hoe heb je de finale ervaren?
Ik was heel erg zenuwachtig. Het was zo beladen, ik zat er zo dichtbij. Iedereen kijkt mee en de zenuwen gierden door m’n keel. Als ik iets creatiefs doe, hou ik het liefst mijn hoofd koel en heb ik liever niet teveel stress. Ik heb Fashion Weeks in Londen en Sydney gedaan maar ik heb de druk nooit zo erg gevoeld als tijdens deze finale! Het is goed afgelopen, maar die spanning rond een wedstrijd vind ik niet echt een prettig gevoel.
Wat denk je dat deze titel voor je gaat veranderen?
Doordat mensen mij wekenlang op tv hebben kunnen volgen, hebben ze het gevoel dat ze mij een beetje kennen. Daardoor zullen ze me denk ik eerder vragen. Je wordt natuurlijk op je talent en prestatie beoordeeld, maar ook op je persoonlijkheid. Pas je goed in een team, kan je samenwerken. Dat is ook heel belangrijk. Ik denk dat nu meer deuren voor me open zullen gaan en dat opdrachtgevers eerder zullen luisteren als ik een idee heb.
Wat heb je gewonnen?
Allereerst een fotoshoot voor de Glamour. Die heb ik al gedaan en dat was hartstikke gaaf om te doen. Ook ga ik Ilham assisteren bij haarshows voor Keune. Ik kijk daar erg naar uit. Ilham is heel eerlijk en daar heb ik veel aan gehad. Ik ga er altijd vanuit dat als mensen kritiek geven op mijn werk, het de moeite waard is om kritiek op te krijgen. Ik heb een leraar nodig van wie ik meer kan leren en nu is Ilham dat voor mij. Ik kijk ontzettend tegen har op en denk dat ik veel van haar kan leren.
Wat zijn je toekomstplannen?
Voorlopig ga ik me op de directe toekomst richten, samenwerken met Ilham en kijken wat er op mijn pad komt. Ik merk nu al dat er dingen gaan gebeuren en ben met iets bezig dat fantastisch zou zijn als het doorgaat, maar daar mag ik nu nog niets over zeggen. Ik denk zeker dat ik in de toekomst weer naar het buitenland ga. Miami, New York, Kaapstad zijn steden die op mijn ‘verlanglijstje’ staan. Maar ook de Scandinavische steden zoals Oslo, Helsinki en Kopenhagen trekken me enorm.
Hoe belangrijk is een programma als de Next Hair Guru voor de kappersbranche?
Ongelofelijk belangrijk. Ik ben erg trots op mijn landje en ik vind dat we op creatief gebied erg goed zijn. We hebben goede architecten, kunstenaars en er zijn aardig wat goede Nederlandse haarstylisten. Maar we missen een goede traditie in haarstyling en daar kunnen we ons nog veel beter in ontwikkelen. Een programma als dit helpt enorm om kappers te inspireren. Ook vind ik dat Keune enorm z’n nek uitsteekt met dit programma en zo echt iets terugdoet voor de branche. Ik zou graag zien dat Nederland, net als bv Engeland, een eigen identiteit krijgt en ook internationaal op de kaart komt als land waar goede stylisten vandaan komen.
Zijn de Nederlanders klaar voor meer aandacht voor het haar?
Jazeker, het gat erom dat kappers hun klanten de ervaring geven hoe het is als hun haar geweldig zit. In Sydney merkte ik dat vrouwen eraan verslaafd konden raken en tussendoor veel vaker naar de kapper gingen om hun haar te laten stylen. Als je eenmaal weet hoe het voelt met geweldig gestyled haar, wil je dat elke keer weer. Je ziet dat jonge meiden hier dat ook steeds meer willen en een geweldige creatie na het knippen eisen. Dat brengt het niveau ook omhoog. Toen ik in Sydney aankwam, dacht ik dat ik heel goed kon föhnen. Na 2 weken werd ik bijna ontslagen omdat ik niet kon föhnen! Toen ik naar huis ging na een jaar, zat ik op ongeveer 80% van het niveau dat je daar in goede salons hoort te hebben. Maar wij kunnen het ook leren door veel internationale ervaringen aan te gaan en veel te trainen. Ik vind het daarom ook belangrijk dat kappers bereid zijn hun kennis door te geven zodat anderen er weer van kunnen leren.