Home Interview HAARkunstenaar VERONIQUE DUBOC
Stylist

Interview HAARkunstenaar VERONIQUE DUBOC

Interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Topkapper Veronique Duboc van Rob Peetoom Hair + Make-up Haarlem vertelt over haar passie voor educatie en haar streven naar een glimlach van de klant.

Waarom kapper?
Ik hou van mensen en kijk al sinds ik klein was, naar gezichten en uitstraling.  Eigenlijk wilde ik schoonheidsspecialiste worden omdat ik iets met beauty en mensen wilde doen. Maar ik kom uit Le Havre (Frankrijk) en mijn ouders wilden mij niet op mijn 16e naar Parijs laten gaan voor die opleiding. Omdat er wel een kappersschool in Le Havre was, ben ik daarheen gegaan. Achteraf ben ik blij dat het zo gelopen is!


Veronique-Duboc-Rob-PeetoomWat vind je leuk aan het kappersvak?

Je krijgt er veel mensenkennis door. Dit werk heeft me heel veel gebracht; ik heb de halve wereld afgereisd voor mijn werk bij Rob Peetoom. Toen ik 21 was, verhuisde in naar Nederland vanwege de liefde. Ik woonde in Haarlem en daar ben ik op zoek gegaan naar de beste kapper. Dat was Rob Peetoom. Uiteindelijk ben ik ook veel met educatie gaan doen; het vak overbrengen op jongeren is heel mooi. In dit vak kan ik mijn creativiteit kwijt, je leert om open te staan voor de wereld om je heen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik run een salon met 30 mensen, dat is heel afwisselend werk. Ik knip zelf nog steeds, maar ik ben ook druk met het motiveren en aansturen van mijn team. Daarnaast geef ik trainingen.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Ik heb veel shows en trainingen met Rob (Peetoom) gedaan. Ik kan me een keer in New York herinneren dat ik 2000 mensen moest toespreken om de liefde voor het vak over te brengen. Toen ik dat achter de rug had, voelde het wel als een hoogtepunt!

Nieuwe klant
Het belangrijkste is dat je een nieuwe klant op haar gemak stelt. Om dat te bereiken ga ik eerst tegenover de klant zitten en zorg ik dat er oogcontact is. Veel kappers blijven staan, waardoor ze uit de hoogte de klant via de spiegel toespreken. Dat werkt niet. In een paar momenten heb je het totaalbeeld al in je opgenomen; de houding, manier van lopen, kleding, vorm van het gezicht. Daarna ga je luisteren naar de wensen. Pas dan kan ik advies geven. Dat gaat altijd in overleg, ik probeer de klant gerust te stellen, laat haar weten dat ik haar begrijp. Op die manier bouw je het vertrouwen op.

Welk soort klant heb je het liefst in de stoel?
Iedereen is welkom, van jong tot oud. Een klant is een mens, ongeacht leeftijd, huidskleur, makkelijk of lastig haar. Iedereen heeft het in zich en het recht om er mooi uit te zien. Ik heb een aantal klanten met heel moeilijk haar en het is echt een uitdaging om dan een mooie coupe te maken. Als ik een iemand huilend binnen zie komen, ga ik er alles aan doen om de klant weer te laten lachen.

Specialiteit
Knippen en stylen. Kleuren doe ik niet zelf. En lesgeven natuurlijk!

Creaties-van-Veronique-Duboc

Kapsels
Kort en halflang haar. Ik houd van een leuke pittige coupe. Soms zie je mensen met sluik, piekerig haar. Ik vind het dan mooi om daar gelaagdheid in te brengen.

Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Jean Paul Gaultier, omdat hij echt out of the box kan denken. Hij laat zich inspireren door kunst, cultuur, architectuur en doet dingen anders dan anderen. Dat inspireert mij weer.

Welk haarproduct zou je uitbrengen als je de kans kreeg?
Ik zou graag een verfproduct maken waarmee je het haar kunt kleuren met een goede grijsdekking, maar absoluut vrij van chemicaliën, ammonia en peroxide. Een kleuring die net zulke mooie tinten geeft als natuurlijk haar,  die niet vervaagt of het haar droog maakt.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Mark Rutte en zijn kabinet! Ik zou ze graag een keer allemaal uitnodigen om naar de salon te komen voor een nieuwe coupe.

Ergernis
Onverzorgd haar. Gelukkig is het de afgelopen 10 jaar sterk verbeterd, maar de Nederlandse mentaliteit is anders wat betreft beauty. Je hebt hier een gezegde ‘voor een dubbeltje op de 1e rang zitten’ en dat merk je soms wel. Het moet dan zo goedkoop mogelijk, terwijl er wel hoge eisen worden gesteld. Je ziet wel eens vrouwen op straat met een grijze uitgroei, dat is niet mooi.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Parijs. Ik ga er elk jaar heen maar uiteindelijk heb ik er nooit gewoond. De stad inspireert mij met haar kunst, cultuur en mode.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik heb een keer meegedaan aan een project in Roemenië, waarbij ik weesmeisjes het kappersvak leerde. We spraken dezelfde taal niet dus ik deed alles via mijn handen en modellen. Maar het was mooi te zien hoe enthousiast en leergierig ze waren. Zoiets zou ik graag via een stichting willen doen, dat geeft zoveel voldoening.

Aan welke haarkunstenaar wil je ‘het stokje’ doorgeven?
Inge van der Plas Ik ken Inge al 26 jaar, zij is nu de manager van ons andere filiaal in Haarlem. Ze is meer gericht op visagie en is een echte vakvrouw met wie ik altijd heel fijn heb samengewerkt. Wij zijn een goede match!