Home Interview HAARkunstenaar Roy van Heelsbergen
Stylist

Interview HAARkunstenaar Roy van Heelsbergen

HAARkunstenaar-Roy-van-HeelsbergenSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Roy van Heelsbergen werkt bij Kinki Kappers in Amsterdam en geeft sinds 2 jaar les aan de Kinki Academy. Hij vertelt over zijn kijk op het kappersvak.

Haarkunstenaar-Roy-Van-Heelsbergen-KinkiWaarom kapper?
Ik wilde ooit grafisch vormgever worden, maar dat lukte niet. Toen ik 16 zat ik bij Kinki Kappers in Hoofddorp en ik vertelde dat ik iets creatiefs wilde doen. Toen stelden zij voor dat ik het zou proberen bij Kinki en een maand later zat ik daar! Ik heb de Kinki Academy gedaan en inmiddels ben ik al 8 jaar kapper.

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Het is een veelzijdig beroep. Je maakt mensen blij en mooi en het vak biedt veel doorgroeimogelijkheden, zoals les geven, podiumwerk en werken in de salon. Het is nooit saai!

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik geef drie dagen per week les op de academie en werk twee dagen in de salon. Soms wisselt dat ook weer. Ik vind juist de combinatie academie, salon erg leuk.

Veel mensen denken dat Kinki alleen hele extreme kapsels maakt, maar dat is niet zo.

Hoogtepunt uit je carrière?
Dat ik gevraagd werd door de Kinki Academy om les te geven en dat ik mijn kennis mag door geven aan de volgende lichting. Dat is nu 2 jaar geleden.

 
Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik probeer altijd eerst uit te pluizen wat voor persoon ik in de stoel heb, welk werk doen ze ect. Daarna pas kan ik een cool kapsel bedenken dat bij de klant past. Veel mensen denken dat Kinki alleen hele extreme kapsels maakt, maar dat is niet zo. In de meeste gevallen maken we hele draagbare kapsels.

Hoe ziet jouw ideale klant eruit?
Een klant die gezellig is en een praatje maakt en daarnaast openstaat voor nieuwe dingen. Ik heb liever vrouwen, omdat je dan meer kunt variëren met knippen en kleuren.

Specialiteit
Knippen, ik hou van zachte vrouwelijke vormen en kapsel met vloeiende lijnen.

Creaties-van-Roy-van-Heelsbergen

Kapsels
Kapsels van Vidal Sassoon en Trevor Sorbie spreken me aan, zolang de lijnen vloeiend zijn.

Ontwerpers die mij inspireren
Jean Paul Gaultier, door zijn gebruik van materialen en uitdagende fashion.

Welk haarproduct zou je zelf op de markt willen brengen?
Een stylingproduct dat zowel het haar volume geeft, als pluis tegengaat. Meestal werken die producten tegen elkaar in: een poeder of volume spray maakt het haar snel stug en dof, waardoor meer volume ontstaat en een serum die het haar glad maakt, kan het haar plat maken.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Koningin Beatrix. Ik zou trouwens niets aan haar ‘Bea’ kapsel veranderen, want dat is nu eenmaal haar trademark. Maar het lijkt me super tof haar een keer in mijn stoel te hebben.
 
Ergernis
Het valt me op dat weinig Nederlandse vrouwen hun haar goed verzorgen; de meeste doen het snel in een staart of knot. Als je dat vergelijkt met het Zuid Amerikaanse straatbeeld, daar zijn de vrouwen daar veel meer bezig met hun looks.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Londen, hoewel ik er nog nooit geweest ben! Voor een kapper is dat dé stad om ervaring op te doen.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik zou nog wel eens de hele wereld willen rondreizen, naar de mooiste surf stranden. Dan neem ik mijn schaar mee en maak ik onderweg allerlei mensen mooi!