Home Interview HAARkunstenaar RADNA BERENDSEN
Stylist

Interview HAARkunstenaar RADNA BERENDSEN

HAARkunstenaar-Radna-BerendSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Radna Berendsen, kapster bij Kapsalon Mohair in Amsterdam en free-lance haarstylist vertelt over haar kijk op het kappersvak.


Haarkunstenaar-Radna-BerendsenWaarom kapper?

Eigenlijk wilde ik visagiste worden. Ik was 16 en nog leerplichtig en daar was toen geen echte opleiding voor. Toe ben ik ‘maar’ kapster geworden. Ik kende eigenlijk alleen de kapper om de hoek en had geen idee wat het allemaal inhield. Ik ben gaan werken bij een salon op de Brouwersgracht In Amsterdam. Daar heb ik veel geleerd; de toenmalige eigenaar was mijn Mentor en nam  mij mee naar Londen en Parijs voor haarshows en heeft mij getraind en ingeschreven voor kapperswedstrijden. Hij was een echte Vidal Sassoon kapper en dat heeft me een hele andere kijk op het kappersvak gegeven.  Ik heb nog bij een paar andere salons gewerkt en uiteindelijk huur ik nu 1 dag per week een stoel bij Mohair in Amsterdam en de rest van de tijd werk ik als freelancer voor tv, film reclame campagnes en fotografie.

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Haar is steeds de constante factor in ons werk en dat maakt het heel duidelijk. Je hebt een einddoel in je hoofd en daar werk je naartoe. Je kan zoveel met haar, het is zo’n fijn materiaal om mee te werken!

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik werk dus een dag per week in een salon en de rest van de tijd werk ik aan freelance opdrachten. Het is bij mij altijd hollen of stilstaan, vaste werktijden ken ik niet. Het hangt af welke opdracht ik op dat moment heb.

Hoogtepunt uit je carrière?
Ik heb het haar gedaan voor een videoclip van Anthony & the Johnsons met o.a. Willem Dafoe, Marina Abramovic en Carice van Houten. Dat was een geweldige ervaring. Ik werkte samen met visagiste Evalotte Oosterop.

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik bekijk altijd eerst in welke emotie mijn klant zit. Vaak gaan mensen naar een andere kapper als ze iets anders met hun haar willen. En vaak gaat dat samen met een andere baan of andere relatie. Ik vraag altijd hoe ze bij mij terecht zijn gekomen en wat ze zelf met hun haar willen. Ook wil ik weten wat ze thuis aan hun haar doen. Ik probeer het altijd persoonlijk te houden en vind het leuk om samen met mijn klanten de grenzen op te zoeken.

Welk soort klant heb je het liefst in de stoel?
Dat maakt me echt niet uit. Ik vind het fijn als klanten zichzelf kunnen blijven met het haar dat ze hebben. Ik hou niet van een geforceerd kapsel dat helemaal niet bij dat type past.

Specialiteit?
Knippen en stylen, het maakt me niet uit voor welk haartype.

Creaties-van-Radna-Berendsen

Kapsels
Dat kan ik niet zeggen. Ik vind alle kapsels mooi, zolang het ook echt bij iemand past.

Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Ik kan niet echt een ontwerper noemen. Ik wordt wel geïnspireerd door mode, maar niet door een bepaalde ontwerper. Alles kan mij inspireren; reizen, architectuur, maar ook mensen om me heen. Ik vind het heel interessant hoe bepaalde type mensen zichzelf stylen. Zo zie je dat bv bij beroepsgroepen. Een verpleegster heeft meestal heel ander haar dan een advocaat. Ik vind die stereotypes leuk om te ontdekken.

Welk haarproduct zou je uitbrengen als je de kans kreeg?
Er zijn heel veel goede haarproducten op de markt. Zelf werk ik veel met Bumble & Bumble. Maar wat ik vervelend vind is dat de meeste stylingproducten zo plakken. Ik zou graag een wax ontwikkelen die niet plakt, waardoor je niet steeds tussendoor je handen moet wassen.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Beyoncé, ik kan zien dat ze vaak pruiken of weaves draagt. Ik sta versteld van de enorme hoeveelheid haar die ze kan hebben en ben benieuwd naar haar eigen haar. Ik denk dat ze zelf kroeshaar heeft en zou haar eigen haar wel eens willen stylen. Zoals een block head á la Grace Jones!

Ergernis
Haar dat niet gedaan is zoals het hoort. Zoals blond gekleurd haar dat groenig is, of gekleurd haar met een uitgroei. Maar de laatste 10 jaar, vooral in Amsterdam, is het straatbeeld veel beter geworden.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Ik zou wel een jaartje in Los Angeles willen wonen, vanwege de filmindustrie (Hollywood) en het klimaat.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Ik zou dolgraag Philip Mensah, een haarstylist van Bumble & Bumble willen assisteren tijdens de fashionweek in Parijs. Dat lijkt me echt geweldig!

Wie wil je zien in het volgende interview? 
Manfred Knol, hij was mijn allerlaatste werkgever in 2006 en is eigenaar van Haarhemel in Amsterdam.

Ontwerpster Barbara van der Zanden | Fotografie Dorcas Borgers | Haarstyling en Make-up Radna Berendsen
New Kids Nitro | Key makeup/haarstyling Evalotte Oosterop | make-up/haarstyling Radna Berendsen
Videoclip Cut the World Anthony and the Johnsons | Regisseur NABIL | Make-up Evalotte Oosterop | Haarstyling Radna Berendsen