Home Interview HAARkunstenaar Petra van den Burg
Stylist

Interview HAARkunstenaar Petra van den Burg

Petra-van-den-Burg

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Petra van den Burg, tweevoudig Coiffure Award winnares en eigenaresse van 2 salons in Goor en Rijssen


Haarkunstenaar-Petra-van-den-BurgWaarom kapper
Mijn moeder heeft 40 jaar een kapperszaak gehad en werd in de jaren 80 wereldkampioen hairstyling. Nu heb je deze wedstrijden in Nederland niet meer, maar destijds was dat erg populair. Wij woonden achter de salon en het voelde heel normaal voor mij om ook kapster te worden. Ik heb me wel een tijdje afgezet tegen het idee om ‘de dochter van’ te zijn, maar op gegeven moment kon ik gewoon trots op m’n moeder zijn. Ik heb van haar wel mijn bewijsdrang en ambitie, denk ik. In 1996 ben ik in Rijssen een eigen salon gestart en in 2005 opende ik mijn tweede vestiging in Goor. 

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Ik ben een echt mensenmens, al klinkt dat misschien cliché. Ik ben altijd geïnteresseerd in mensen en hun verhalen. Ook vind ik het heel bijzonder dat mensen hun hoofd aan mij toevertrouwen en dat ik zomaar in hun haar mag knippen. Na al die jaren, voel ik die spanning nog steeds!

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
Ik werk 2 dagen per week voor L’Anza en 3 dagen in de salon. Het weekend is voor mijn gezin!

Ik vind het heel bijzonder dat mensen hun hoofd aan mij toevertrouwen.

Hoogtepunt uit je carrière?
Verschillende. Mijn Nederlands kampioenschap in ’96 en daarna het twee keer winnen van de Coiffure Award in 2012 en 2014. Het geeft mij en immense voldoening als je werk succesvol is. Een ander hoogtepunt was het drie keer mee doen aan de Nederlandse Haarlijn, waarbij je op een podium voor 2600 collega’s staat!

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Eerst laat ik de klant met ongewassen haar voor de spiegel plaatsnemen. Even aarden met wat te drinken erbij. Ik kijk naar het type en vraag naar haar werk. Ook wil ik altijd weten waarom ze bij mij is en wat ze van me verwacht. En ik probeer erachter te komen hoe handig ze zelf met stylen is. Dat laatste is belangrijk, want je klant tevreden de deur uit laten lopen is een ding; het kapsel wordt pas echt beoordeeld als ze thuis is.

Waarom komen klanten terug?
Ze vinden het hier heel gezellig en natuurlijk krijgen ze een goede coupe. Ik hou van humor en mensen voelen zich welkom en vertrouwd.

Welk soort kapsel spreekt je aan?
Ik ben niet zo van de korte, grafische kapsels. Ik hou van vrouwelijk, zwierig en nonchalant, beetje BB-stijl. Mooie zachte vormen met volume spreken mij meer aan.

Creaties-van-Petra-van-den-Burg

Met welke ontwerper zou je willen werken?
Ik ben enorme fan van Jan Taminiau en de prachtige jurk die hij tijdens de kroning voor Maximá ontwierp. 

Favoriet haarproduct
De Keratin Healing Oil van L’Anza is voedend, licht verstevigend en verzwaart niet; je kunt er zelfs volume mee föhnen.

Graag een keer in de stoel ...
Koningin Maximá! Ik hou erg van opgestoken haar en dankzij haar zie je dat steeds vaker. Ze heeft al hele mooie kapsels, maar zelf heb ik daar ook een paar prachtige ideeën over.

Nederlandse vrouwen ...
Ze zijn heel divers. Aan de ene kant zie je vrouwen die, als ze de 40 zijn gepasseerd, met van die fleece truien, Crocs en kort haar lopen. Maar aan de andere kant zie je ook vrouwen die er heel vrouwelijk uitzien. Ik denk dat het komt dat vrouwen steeds meer zichzelf durven te zijn en minder in het gareel lopen.

Nog een keer werken met ...
Degene die het ‘stokje’ aan mij heeft doorgegeven: Dagmar Goede. Behalve dat ze een fantastische kapster is, kun je enorm met haar lachen. Humor is zo belangrijk, dat opent echt deuren!

Inspirerende stad ...
Rome. Ik ben er nu twee keer geweest en vind de stad het toppunt van passie, liefde, warmte en eten. Alles waar ik van hou is daar en achter elke straathoek zitten weer nieuwe juweeltjes verborgen. Ti amo!

Bovenaan je bucket list ...

  1. Eerst Hairdresser of the Year worden en daarna jurylid van de Coiffure Award! Dat lijkt me echt fantastisch. Meedoen met je team is de beste teambuilding die er is, je creëert dan echt een ‘wij-gevoel’.

Het stokje gaat naar ...
Ed Noijons