Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Marriët Gakes
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Marriët Gakes

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Marriët Gakes ontving meerdere awards voor haar werken wordt in Nederland gezien als dé Queen of Color. Ik interviewde haar al eerder - zie de link hieronder. Ze vertelt hoe het nu met haar gaat en haar visie op het kappersvak.

Waarom kapper

Sinds een jaar heb ik een eigen salon. Na 11 jaar alleen lesgeven, wilde ik weer terug naar de basis: mensen mooi maken. Ik vind het belangrijk om letterlijk met mijn handen in het haar te zitten en daarom ben ik mijn eigen salon gestart. Ik werk alleen en op afspraak. Midden in Amsterdam, aan de Herengracht 227. Ik had altijd al een vast clubje klanten, veel modellen en BN’ers. Maar ook zakenvrouwen maken van mijn diensten gebruik. Zij vinden het prettig dat er niemand anders in de salon is. Ik doe dan ook alles zelf en heb bewust gekozen om geen assistent te hebben. Ik kan dus echt een private setting bieden. Dat kost wel wat meer, knippen start bij €80 en kleuren bij €150, maar ik heb dan echt 100% aandacht en neem alle tijd om mijn klant tot in de perfectie mooi te maken. Zo heb ik de ideale wereld van een kapper gecreëerd, want ik doe eigenlijk alleen wat ik leuk vind en heb alleen klanten die ook bij me passen. Keerzijde is wel dat ik niets verdien als ik niet werk. Daarnaast geef ik natuurlijk ook nog trainingen bij Keune, waar ik alweer ruim een jaar werk als Global Master Color Innovation.

Grootste uitdaging van het kappersvak?

Maatwerk leveren, als je dat doet, wordt het werk ook nooit saai. Ik geloof heel erg in persoonlijk advies en kijken wat echt bij die persoon past. Luisteren en goed kunnen communiceren zijn daarbij enorm belangrijk.

Salon-marriet

Haarstylist of kapper?

Kapper heeft toch een beetje een negatieve, oubollige lading. Bij een hairstylist voel ik meer creativiteit en passie. Maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer, hoe je het ook noemt. En ik vind het kappersvak echt iets om heel trots op te zijn!

Belangrijkste les die je in je carrière hebt geleerd?

Ik geniet nu meer van mijn werk omdat ik veel zelfverzekerder ben dan toen ik begon

Mijn levenservaring. Ik ben nu zoveel zelfverzekerder dan toen ik als meisje van 17 begon. Ik heb meer kennis, kan klanten meer tips en tricks vertellen en sta veel zekerder achter de stoel. Daardoor geniet ik nu veel meer van mijn werk. Doordat ik communicatief sterker ben, is het vak makkelijker, maar ook veel leuker geworden.

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Door met beide benen op de grond zijn blijven staan. Ik ben een nuchter iemand die keihard kan werken. Ik ben echt bereid om tot het gaatje te gaan. Daarnaast wil ik blijven groeien en zie ik overal uitdagingen in. Ik ben eager om te leren en houd vol. Maar dat komt ook omdat ik echt van mijn werk houd!

Doorbraak in je carrière?

Marriet-victoria-koblenko

Door Victoria Koblenko ben ik me echt gaan specialiseren als kleurspecialist

Dat is toch wel toen Victoria Koblenko meer dan 15 jaar geleden mijn klant werd. Ik was net naar Amsterdam verhuisd en tot op de dag van vandaag is ze mij trouw gebleven. Ik zie dit als het begin van mijn carrière als colorist.

Aanpak bij nieuw persoon in de stoel?

Zoals ik al zei, een persoonlijk advies is heel belangrijk. Ik neem daar uitgebreid de tijd voor. Eerst wil ik iemand leren kennen; wat is haar ideale haarkleur, wat zou ze zelf willen en wat is haar daily ritual. Dan ga ik kijken hoe ik haar nóg mooier kan maken. Ik doe niets waar ik niet achter sta en beperk me ook nooit tot bijvoorbeeld alleen knippen. Ik ga echt voor het totaalplaatje en dat houdt in, knippen, kleuren en stylen. Ik geef dan natuurlijk ook advies hoe ze thuis haar haar het beste kan stylen.

Welk haarproduct momenteel favoriet?

De Care-lijn van Keune is echt verbeterd, het heeft niet alleen een mooiere uitstraling door de nieuwe verpakkingen, ook de formules zijn beter. Mijn favoriet is de Porosity Filler, ik noem dat de botox onder de haarproducten. Het versterkt de haarvezels actief en zorgt ervoor dat je haar er weer gezond en glad uit ziet.

Keune-Marriet-Gakes

Echt NOOIT doen met je haar!

Je moet nooit iets té snel willen. Als je van donker naar blond wilt, heb dan geduld en doe het niet in één stap. Ik geloof in een geleidelijke transformatie en ben heel mild voor het haar. Zelfs nu er allerlei producten op de markt zijn die blonderen minder schadelijk maken, zoals de ‘plexen’. Die zijn geen vrijbrief om alles maar snel te doen. Ik zie mijn klanten als mijn visitekaartje en behandel hun haar met respect. Ik doe nooit zomaar iets drastisch.

Behandel je haar met respect en wees geduldig als je een andere kleur wilt.

Stijlicoon?

Ik heb er meerdere. Zoals Audrey Hepburn en Brigitte Bardot, die vrouwen hadden elk hun eigen signatuurstijl. En natuurlijk ook Victoria Koblenko, vanwege haar uitgesproken stijl en durf.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?

Máxima zou ik graag eens willen kleuren, voor volk en vaderland! 😉 Ik vind haar een hele mooie vrouw, maar ik geloof dat haar haarkleur beter kan.

Nederlandse vrouwen ...

Het is hier vrij kleurloos. Nederlandse vrouwen zijn niet vaak uitgesproken in hun stijl, ze durven niet echt een statement met hun haar te maken. Ze zijn snel van dat nuchtere, rauwe met losse haren of een snelle knot. Het zou wat mij betreft wat verzorgder mogen, minder gericht op het gemak. Dat geldt niet alleen voor haar, maar voor hun hele beautyroutine.

Toekomstplannen?

Ik vind het heel belangrijk om in het hier en nu te leven en ben daarom niet zo bezig met wat er nog moet komen. Ik durf niet zo ver vooruit te kijken, dat vind ik zonde van dit moment. I am living the dream … now!

Welk land wil je nog een keer bezoeken?

Ik reis veel en vind dat heel leuk om te doen. Maar ik had altijd Australië op mijn wish list staan. Maar die wens wordt binnenkort vervuld, want in juni mag ik voor Keune naar Sydney, samen met Ilham (Mestour, red.). Dan blijft Zuid Afrika nog op mijn lijstje staan.

Bovenaan je bucket list …

Blijven genieten! Dat is niet een ding, maar wel belangrijk voor mij. Soms ben je zo druk met de haast van het leven en sta je niet voldoende stil bij het nu. Tot dusver heb ik geleefd zoals ik wil en dat is erg gericht op het moment. Zo sta ik nu eenmaal in het leven. Een topstyliste zijn is topsport, maar ik geniet ervan. Ik heb nu een goede setting om alles te doen wat ik wil. Mijn gezin, mijn werk, dat gaat allemaal heel fijn. Op dit moment ben ik helemaal op m’n plek bij Keune en verder staat mijn leven open!

Het stokje gaat naar ...

Mark van Westerop! Hij is niet alleen een goede vriend, maar ook een fantastische talentvolle kapper.

Zie ook deze Backstage haartutorials met Ilham & Marriët