Home Interview HAARkunstenaar Kees de Bruin
Stylist

Interview HAARkunstenaar Kees de Bruin

Kees-de-Bruin
Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Kees de Bruin is eigenaar van 3 salons in Friesland, De Bruin & Cho en vertelt over zijn passie voor het kappersvak en zijn toekomstplannen.
Haarkunstenaar-kees-de-bruinWaarom kapper?
Toen ik van de mulo kwam wilde ik naar de kunstacademie. Maar mijn tekenleraar vond mijn werk niet goed genoeg en omdat mijn ouders dachten dat de leraar er verstand van had,  ging het niet door. Wat dan…  mijn zuster was kapster en had samen met haar man een kapsalon in Waddinxveen. Hij reed in een cabriolet en had een enorm pak geld in zijn zak. Hij rolde daar altijd een tientje uit, wat ik dan kreeg. Ik dacht Kapper? Niet moeilijk, een cabriolet en een hoop geld, dat is het!

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Vormgeven, knippen dus! Ik ben in de jaren 80 veel naar Vidal Sassoon in Londen geweest en heb zo mijn eigen stijl ontwikkeld. Ik werk altijd vanuit de vorm in hoeken en verhoudingen met aandacht voor het lichaam en het gezicht.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Wij hebben drie salons. Leffa (mijn vrouw) doet veel aan de organisatie en we hebben een kantoormedewerkster, waardoor ik mijn handen vrij heb in de salon. Mijn zoon en dochter zijn salonmanagers in Heerenveen en lemmer. Dus ik kan relatief veel tijd aan mijn passies, knippen en het geven van training besteden. We hebben veel gezamenlijke trainingen met alle salons voor Make up, Spa en Hair. En ik ben vaak onderweg voor het ICAP en het IKK. (www.ikk-seminars)

Ik dacht Kapper worden? Niet moeilijk, een cabriolet en een hoop geld, dat is het!

Hoogtepunt uit je carrière?
Directeur Artistique, Haute Coiffure Française. President Haute Coiffure Francaise, President van het ICAP (institute Club Artistique de Paris) Samen met Antoine van Veggel hebben ik IKK-seminars opgericht, cursussen op het gebied van management en persoonlijke ontwikkeling in Oostenrijk. Daarnaast zijn wij 12 keer genomineerd voor de Coiffure Award, en winnaar van de Vision of the Elite Award 2013 van Intercoiffure. En…..ben ik ongelooflijk trots op wat we neer gezet hebben in Friesland. Hair Spa en Lifestyle…..
Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik ga eerst in gesprek met de klant, we bespreken dan de wensen en mogelijkheden. Bij ons werken we met kleurspecialisten en is de wasmassage een belevenis. We zorgen dat onze klanten worden behandeld als 'gasten' met veel aandacht en interesse. Zo geven wij altijd een hand als we ons voorstellen aan een nieuwe klant en na de behandeling krijgt een nieuwe 'gast' altijd een cadeaubon mee.
Waarom komen klanten terug?
Service en aandacht. Ook denk ik dat mensen bij ons een andere ervaring hebben bij andere salons in de omgeving.
Welk soort kapsel spreekt je aan?
Ik vind alles wel leuk of het nu lang of kort haar is, als het maar een passende vorm is. Als ik moet kiezen ga ik voor de Sassoon stijl.
Creaties-van-Kees-de-Bruin
Met welke ontwerper zou je willen werken?
Ik zou graag het haar willen doen voor Iris van Herpen, ik vind haar zo fantastisch! Qua vorm en originaliteit en de manier waarop ze dingen maakt. Ze laat zich niet gek maken door aanbiedingen van bijvoorbeeld Harrods om een ontwerp in confectie te laten reproduceren, dat vind ik knap. Het geeft aan dat je  respect heb voor je eigen werk. Ook heb ik veel respect voor Vivienne Westwood. 73 jaar en vol zelfvertrouwen ontwerpt ze prachtige kleding. Zij vertelde eens, dat zowel kleding als voedsel meer zouden moeten kosten. Volgens haar zouden de huidige prijzen van deze producten geen correcte reflectie zijn van hun impact op het milieu. Dat vind ik een mooie menig.
Favoriet haarproduct
Aveda Control Paste. Dat is een product waarmee je het haar goed kan vormen, en wat bovendien ook nog goed is voor je haar.
Graag een keer in de stoel ...
Jeroen Pauw en de helft van de stewardessen van de KLM, ik zou graag eens iets aan hun haar doen!
Nederlandse vrouwen ...
Sommige vrouwen zijn zo onverzorgd! Ze besteden weinig geld en aandacht aan hun haar. Maar als  ze er wel aandacht aan geven zien ze er soms fantastisch n vrouwelijk uit. Vrouwen doen veel meer met hun lange haar als ze uitgaan, maar door de week hebben ze dan helaas gewoon weer een staartje.
Nog een keer werken met ...
Antoinette Beenders. Ik heb ooit bij Aveda een training met haar gedaan. Ze is twee keer bij het IKK geweest. Super mens, heel gemotiveerd, betrokken en inspirerend.
Inspirerende stad ...
Londen, Berlijn, Parijs en New York om er maar een paar te noemen 😉 Ik houd van deze steden omdat deze steden ieder hun eigenstijl hebben.
Bovenaan de bucket list ...
Ik zou graag een boek schrijven over vormgeving in haar. Ik loop al een poosje rond met het idee om mijn visie aan het papier toe te vertrouwen.
Het stokje gaat naar ...
Huub Eysink van Hair Plaza uit Hattem. 

Nog meer bekende HAARkunstenaars aan het woord