Home Interview HAARkunstenaar JEFFREY DEN DIKKENBOER
Stylist

Interview HAARkunstenaar JEFFREY DEN DIKKENBOER

HAARkunstenaar-Jeffrey-den-dikkenboerSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Jeffrey den Dikkenboer vertelt over zijn eigen salon in Breda en zijn benadering van het kappersvak.

Jeffrey-den-DikkenboerWaarom kapper?
Ik wist niet wat ik wilde worden. Wilde wel iets in de mode doen, maar destijds was er nog geen internet en ik had nog nooit van modeacademies gehoord. Toen ik 15 was ging ik met mijn moeder, die kapster is, naar de Efteling voor een show van L’Oréal. Dat was een geweldige ervaring en ik wist meteen “dat wil ik ook”. Ik ging naar de kappersschool maar dat was een tegenvaller. Het enige wat ik er leerde was permanenten en rollers draaien. Ik ben gaan werken voor Christiaan Schraven en dat bleek een goede keuze. Ik deed mee aan de Coiffure Award en leerde veel. Daarna heb ik allerlei omzwervingen langs verschillende salons gemaakt. Op gegeven moment ging het kriebelen en wilde ik toch iets voor mezelf beginnen. Er stond een pandje te huur in Breda en daar ben ik Hier en D’haar begonnen.  Hier kan ik mijn eigen ding doen . Een keer per maand haal ik alles leeg en exposeer ik werk van kunstenaars uit de buurt. Dat inspireert mij enorm.

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken voor mensen die problemen met hun haar hebben. Iedereen heeft wel een probleem waar ze tegenaan lopen. Ik probeer mezelf scherp te houden door veel te experimenteren. Dat vertaal ik dan weer naar bruikbare oplossingen voor mijn klanten.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik werk veel te veel, van 9 tot 9! Gelukkig gaat het heel goed. Hiervoor had ik ergens een stoel gehuurd, dus ik had al mijn eigen klantenkring.

Hoogtepunt uit je carrière?
Dat kan ik eigenlijk niet zeggen. Ik geniet overal van.

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik probeer door te vragen. Welke producten gebruikt iemand, hoeveel tijd besteden ze aan hun haar, wat vinden ze mooi of lelijk? Alleen naar iemand kijken kan heel misleidend zijn. Stel, je hebt een hele nette dame, die net uit de sportschool komt. Als je daarop af gaat, mis je veel. Je kunt beter echt in gesprek gaan.

Hoe ziet jouw ideale klant eruit?
Mensen die openstaan voor veranderingen. Ik ben geen robot en kan niet keer op keer hetzelfde doen. Mensen die altijd precies hetzelfde haar willen, blijven hier ook nooit.

Specialiteit?
Ik leef erg in het moment en probeer daar altijd iets leuks van te maken. Mijn specialiteit is denk ik dat ik altijd nieuwe ideeën wil uitproberen.

Creaties-van-Jeffrey-den-DikkenboerKapsels
Ik vind heel veel mooi! Ik hou van kapsels waar ik vraagtekens bij heb, waar ik over na moet denken. Ik wil altijd geprikkeld worden.

Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Ik vind mensen die verschillende stijlen en labels combineren leuker dan alles in een stijl. Daarom kan ik ook niet een ontwerper noemen. Ik hou van contrast. Bijvoorbeeld een sexy jurk met ene stoer kapsel. Ik vind het mooi als erover gepraat wordt. 

Welk haarproduct zou je zelf op de markt willen brengen?
Iedereen heeft een ander probleem, daarom heb je verschillende producten nodig. Ik gebruik liever een hele range, voor elke situatie wat anders. En dat is er eigenlijk al volop.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Het haar van mijn broertje! Ik zou hem wel een andere look willen aanmeten, want hij is wel toe aan iets anders, vind ik 😉

Ergernis
Meiden met een knot op hun kop! Ik snap dat niet. Vaak dragen ze er prachtige kleding bij, maar dan doen ze niets aan hun haar. Daar ligt ook een taak voor ons, kappers. Wij moeten onze klanten opvoeden en ze vertellen hoe ze hun haar zelf kunnen stylen.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Tokyo, of Berlijn. Wie weet doet die kans zich nog een keer voor. Ik sta overal voor open, niets is vast. Ik hou van mijn vrijheid!

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Niets. Ik laat mijn leven leiden door dingen die op mijn pad komen. Als je echt dingen gaat wensen,  leidt dat weer tot verwachtingen en teleurstellingen.

Aan wie geef je het stokje door? 
Robert Rietveld (Bertus) van Schorem & Haarsnijder in Rotterdam. Ik was daar ooit klant en hebt respect voor hoe hij de dingen aanpakt. Hij doet zijn eigen ding, leidt kappers op. Echt te gek!