Home Interview HAARkunstenaar IRIS VAN DER GRAAF
Stylist

Interview HAARkunstenaar IRIS VAN DER GRAAF

HAARkunstenaars-Iris-van-deInterviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Iris van der Graaf van Rob Peetoom Hair + Beauty Den Haag vertelt over de opening van haar salon en haar passie voor krullen.

Waarom kapper?
Ik had een opleiding voor schoonheidsspecialiste gedaan en kon erna versneld kapper worden. Ik heb dat gedaan, maar niet met veel passie. Pas later begon ik het kappersvak erg leuk te vinden. Ik ging stage lopen bij Robert van der Horst en daar werd mijn passie goed aangewakkerd. Er ging een wereld voor me open. Nu, 12 jaar later, vind ik het nog steeds een fantastisch vak. Ik ben 10 jaar geleden bij Rob Peetoom gaan werken en ben tussentijds wel een paar jaar weggeweest omdat ik graag ook ervaringen in het buitenland wilde opdoen. Ik heb een visagie cursus in Parijs gevolgd en gewerkt als kapster in Canada en Australië. Toch kwam ik weer terug bij Rob Peetoom. Je wordt er goed opgeleid en kan doorgroeien. Dat blijkt, 6 maanden geleden ben ik partner geworden en run ik de salon in Den Haag!

Iris-van-der-GraafWat vind je leuk aan het kappersvak?
Je kunt overal werken, je bent nooit uitgeleerd en het is een heel dynamisch vak. Je ontmoet altijd nieuwe mensen, het blijft interessant.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Sinds ik partner ben bij Rob Peetoom in Den Haag, bestaat mijn werkdag voor een groot deel uit het aansturen van de salon. Daarnaast knip ik ook mijn klanten nog en 1x in de 2, 3 weken geef ik een training. Soms doe ik ook make-up touch-ups bij klanten.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Dat is zonder twijfel de opening van deze salon, 6 maanden geleden. Onbewust heb ik altijd al ondernemer willen zijn. Ik heb me jarenlang ontwikkeld door trainingen en reizen. Het is alsof het allemaal hiernaar heeft geleid.

Nieuwe klant
Het is heel belangrijk dat de klant goed advies krijgt en daarom besteed ik veel aandacht aan het 1e consult. Het is een samenspel van advies, wens van de klant, smaak. Ik probeer de klant vooraf goed te informeren en geef ook altijd tips en adviezen voor onderhoud van het kapsel thuis. Doordat wij net zijn geopend hebben we veel nieuwe klanten dus momenteel investeren we veel in goede consultatie.

Welk soort klant heb je het liefst in de stoel?
Dat maakt me niet uit, ik hou juist van diversiteit!

Specialiteit
Krullen! Die heb ik zelf ook dus ik weet hoe belangrijk goed knippen bij krullend haar is. Krulhaar wordt vaak als steil haar geknipt en daardoor gaat het mis. Je moet een krul meer met gevoel benaderen; ik knip krullen altijd droog. Elke krul is welkom!

Creaties-van-Iris-van-der-Graaf

Kapsels
Mijn eigen droomhaar is superveel krullen met heel veel volume. Carolien Borgers, cabaretier en een vriendin van me, heeft een geweldige bos met krullen. Dat vind ik prachtig!

Welke ontwerper inspireert jou het meest?
Coco Chanel. Ze zei ooit: ‘Mode is niet gemaakt om in de mode te zijn”. Daar ben ik het helemaal mee eens, het gaat erom wat het beste bij iemand past, niet wat op dat moment trendy is.

Welk haarproduct zou je uitbrengen als je de kans kreeg?
Voor krullend haar heb je veel producten nodig, er is niet een product dat alles doet. Dat zou ik graag ontwikkelen: één product voor een mooie krul.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Máxima. Ze woont straks in Den Haag, dus wie weet … Dat lijkt me letterlijk een kroon op mijn werk!

Ergernis
Het meest irritant vind ik korte kopjes met te korte laagjes zodat het een kort vierkant kapsel wordt. Ik kom dat ook veel tegen bij nieuwe klanten, het haar vloeit dan niet mooi over.

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Ik heb in veel steden gewoond, maar nog nooit in New York dus dat zou ik graag nog een keer doen.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list? 
Zie de vorige vraag, alleen hoef ik er niet een jaar te wonen, een paar maanden zijn al genoeg. Ik zou er graag een training willen volgen, zodat ik echt wordt opgenomen door het leven daar.

Aan welke haarkunstenaar wil je ‘het stokje’ doorgeven? 
Siko van Berkel. Ik heb hem leren kennen toen ik begon met werken in Amsterdam. Hij is heel inspirerend en heeft veel passie voor het vak. Hij gaf me een zet in de goede richting om de stap naar ondernemerschap te maken.

Ik wil ook nog even kwijt dat ik het heel leuk vind dat Inge het stokje aan mij heeft doorgegeven. Als ik alle namen zie van kappers die mij al voor zijn gegaan, voel ik me best wel vereerd!