Home Interview HAARkunstenaar Arjan Bevers
Stylist

Interview HAARkunstenaar Arjan Bevers

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Arjan Bevers is eigenaar van Avanti Kappers in Helmond en wil ooit nog eens de Coiffure Award voor Dameskapsels winnen!

Haarkunstenaar-Arjan-BeversWaarom kapper?
Na de basisschool ben ik VBO gaan doen en daar kwam uit een beroepstest dat ‘uiterlijke verzorging’ bij mij paste. Nadat ik 2 weken een snuffelstage bij een kapsalon had gedaan, wist ik dat ik kapper wilde worden. Ik ging naar de kappersschool en kreeg bij dezelfde salon al snel een baan aangeboden. Daarna ben ik bij Avanti Kappers gaan werken, dat toen nog een andere eigenaar had. Na 4 jaar heb ik de zaak overgenomen en inmiddels ben ik 12 jaar eigen baas. Nooit spijt van gehad!

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Ik vind het leuk om met het materiaal ‘haar’ te werken omdat dit bij iedereen anders is. Ook vind ik het bijzonder dat ik bijdraag aan het zelfvertrouwen van mensen. Een kapsel is een van de belangrijkste dingen van je voorkomen en als klanten blij de deur uitgaan, maakt mij dat ook blij.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik werk 4 dagen per week in de salon, ben 1 dag thuis met de kinderen en de rest van de tijd ben ik druk met administratie, bijhouden van de website en social media. Dat doe ik ook allemaal zelf. Daarnaast geef ik soms trainingen voor Schwarzkopf en doe ik elk jaar mee met de Coiffure Award, wat ook tijd kost.

Ik zou dit jaar heel graag de Coiffure Award voor dameskapsels willen winnen

Hoogtepunt uit je carrière?
Toch wel het twee keer winnen van de Coiffure Award! Ik was een broekie van 18 toen ik voor het eerst meedeed en ben bijna elk jaar genomineerd geweest, of tweede of derde geworden. Om dan, na 10 jaar dan eindelijk te winnen, is wel een hoogtepunt!

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ik trek altijd extra tijd uit voor nieuwe klanten en maak eerst een praatje voordat de klant gewassen wordt. Dan kan ik de natuurlijke valling van het haar zien, hoe de klant het draagt en hoe hij of zij zich kleedt. Ik luister naar de wensen van de klant en kom dan met een advies. Meestal weet ik wel wat ik wil, welke coupe en welke kleur. Ik werk erg op gevoel en omdat steeds meer klanten ook de reden achter een advies willen weten, leg ik het daarna uit. Ik merk echt dat klanten steeds meer zelfonderzoek doen op internet, trends bekijken en plaatjes meenemen.

Waarom komen klanten terug?
Ze vinden ons goed, we zijn met 10 medewerkers en samen hebben we jarenlange ervaring onder een dak. Ook merken klanten dat we een hecht team zijn. Als we werken, is ook alle aandacht voor die klant en praten we niet met elkaar. Verder doen we veel mee aan wedstrijden en hebben we regelmatig prijzen gewonnen. Dat vinden klanten ook leuk. En, heel belangrijk, we zijn bijna altijd op tijd, dus klanten hoeven bij ons nooit te wachten.

Welk soort kapsel spreekt je aan?
Ik hou erg van kort haar, ik vind het leuk om te knippen en ben er geloof ik ook goed in. Ik hou van zachte  lijnen, die mooi in elkaar overvloeien.
Creaties-van-Arjan-Bevers
Met welke ontwerper zou je willen werken?
Victor & Rolf. Omdat ze uit Nederland komen en over de hele wereld beroemd zijn. En omdat ze mooie campagnes hebben met mooi haar en mooie modellen.

Favoriet haarproduct
Craft Clay van Sebastian. Dat is een ideaal product voor kort haar. Het is dik, stug, stroef en mat, maar als je het in je handen verwarmt, krijgt het wel glans. Het is geschikt voor dun haar omdat het haar er dikker door lijkt en het wordt niet hard, dus je kunt het haar zo weer in model brengen.

Graag een keer in de stoel ...
Het lijkt me een eer om een keer het haar van Maxima te doen, ze is een hele stijlvolle vrouw!

Nederlandse vrouwen ...
Het hangt er vanaf waar je kijkt, maar ik zie best veel goede kapsels. Natuurlijk, als je zaterdag op de markt loopt, kom je niet veel bijzonders tegen waarschijnlijk. Maar ergens in een stad is het meestal wel okay. Niet een tien, maar ook geen onvoldoende.

Nog een keer werken met ...
Mark Leeson,  dat is de British Hairdresser of the Year. Hij heeft heel terecht gewonnen afgelopen jaar met prachtige collecties!

Inspirerende stad ...
Ik ben pas in Rome geweest en dat vind ik toch wel een hele stijlvolle stad. Iedereen daar ziet er fantastisch uit en dat gaat verder dan alleen het haar. Alsof overal over nagedacht is, zonder dat het er bedacht uitziet.

Bovenaan de bucket list ...
Zondag hebben we we de fotoshoot gedaan voor de Coiffure Award 2015. Ik heb nog nooit de categorie ‘dameskapsels’ gewonnen en dat zou ik nu wel eens willen. Dus deze wens staat momenteel bovenaan!

Het stokje gaat naar ...
Dominic Vleer van Salon TOF in Den Bosch. Ik was pas nog met hem en zijn vriend Melvin in Londen toen we daar waren voor de Coiffure Awards. Hij is nog heel jong, maar heeft al erg veel bereikt. Bovendien is hij ook heel aardig!