Home Interview HAARKLEURguru Marriët Gakes
Stylist

Interview HAARKLEURguru Marriët Gakes

Bijna elke vrouw ouder dan 35, kleurt haar haren. Velen van ons hebben hier dus regelmatig mee te maken. Een lelijke uitgroei is uit den boze en af en toe willen we ook nog wel eens een kleurexperimentje wagen. Wij vroegen dé Nederlandse guru op gebied van haarkleur, viervoudig winnares van de Coiffure Award (Haircolor Technician of the Year) Marriët Gakes naar haar visie op kleur en waarom kleur de wereld zoveel leuker maakt.

Een zwart-witte wereld zou maar saai zijn, kleur maakt het spannend

OVER PASSIE VOOR KLEUR
Ik wilde van jongs af aan iets creatiefs doen en het kappersvak trok me wel. Ik ben een kappersopleiding gaan doen, maar mijn passie was nog niet echt aangewakkerd. Totdat ik Andy Uffels een keer bevlogen het haar van modellen zag doen voor Elite Models. Dat wilde ik ook! Ik ben voor Salon B gaan werken in Amersfoort en ging vaak mee naar shoots en shows. Zo werd het kappersvak breder dan alleen van 9 tot 5 in de salon staan en mijn passie voor haar was ontstaan. Het mooie van dit vak is dat je nooit ben uitgeleerd.

Ik had nooit een uitgesproken talent voor kleur, dat is gaandeweg zo gegroeid. Je kan als groentje ook geen expert in kleur zijn, daar heb je echt jaren van ervaring, experimenteren en fouten maken voor nodig. Het mooie aan kleur is dat het oneindig is. Een zwart-witte wereld zou maar saai zijn, kleur maakt het spannend. Als ik naar iemand kijk, wil ik die persoon nóg mooier maken. Gelukkig wordt in Nederland steeds meer naar het totaalplaatje van haar, make-up en styling gekeken. Daarom ben ik ook zo blij dat we dit bij onze B Academy allemaal onder één dak kunnen aanbieden.

OVER DE COIFFURE AWARD
Het is een geweldig gevoel om te mogen laten zien wat je allemaal met kleur kunt bereiken. Technisch gezien komt er heel wat bij kijken, dat is echt een heel proces. Doordat ik nu vier keer Haircolor Technician of the Year ben geworden, wordt ik in Nederland gezien als dé kleurspecialist. Als een blad iets wil schrijven over haarkleur, wordt ik vaak gevraagd. Ook heeft het me BN-ers op mijn pad gebracht, zoals Ilse de Lange en Georgina Verbaan. Ik zie het als een eer dat zij mij echt hebben opgezocht en niet omgekeerd!

Inzending 2014
Inzending 2014

Zoals ik al zei, het is een proces. In mijn hoofd loop ik al heel lang rond met een idee en uiteindelijk zet ik dat om in de stappen die ik met mijn iPhone vastleg. Dat laatste is een verplicht onderdeel, je moet die foto’s meesturen om aan te tonen dat je de uiteindelijke look ook echt hebt gemaakt. Ook de kleurrecepten moet je meesturen zodat gekeken kan worden of alles klopt. Ze zijn echt heel streng. Dit jaar doe ik niet mee. Ik heb de titel nu zo vaak gewonnen en wil niet dat mensen ‘Marriët-moe’ worden. Wat ik elke deelnemer wel kan aanraden is om een serie te maken waar je zelf voor 100% achter staat, ongeacht of je denkt dat het mooi gevonden wordt. Dat heb ik zelf altijd zo gedaan.

OVER ADVIES
Als ik een klant adviseer, kijk ik allereerst naar de haarkwaliteit, want gezond haar en kleur gaan wat mij betreft hand in hand. Daarom geven wij bij Salon B ook speciale glansbehandelingen, want glanzend haar oogt meteen veel gezonder. Verder kijk ik naar huidskleur, kleur ogen en wenkbrauwen en vraag ik naar de frequentie van het kappersbezoek. Is dat elke 6 weken of een keer in de 5 maanden. Daar moet je bij kleuren wel rekening mee houden zodat je klant niet met een lelijke uitgroei loopt. Ik vraag maar luister ook goed, dat laatste is heel belangrijk!

Met Victoria Koblenko
Met Victoria Koblenko

Een van de belangrijkste do’s die ik iedereen kan aanraden is om hun kapper om productadvies te vragen. Wil je veel volume of juist krullen? Productkeuze hangt ook van je wensen af. In ieder geval moet je kiezen voor een kleurveilige shampoo zonder sulfaten. Daarnaast is het belangrijk om je haar goed te voeden met een conditioner en af en toe een masker. Zelf ga ik graag naar de sauna en een slimme tip is om dan ook een masker mee te nemen. Het stoom van de sauna zorgt namelijk dat het masker extra goed in het haar dringt. Wat je beter kunt laten bij rood of andere uitgesproken tinten gekleurd haar, is het gebruik van een diepreinigende shampoo. Daar vervaagt je kleur echt van!

OVER HAAR EIGEN LOKKEN
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik kleur mijn haar zelf! Natuurlijk wel met professionele haarverf en inmiddels ben ik er ook echt handig mee. Het is uit noodzaak begonnen toen ik een keer voor een artikel op de foto moest en een uitgroei had. Ik moest mijn haar bijkleuren, maar het was zo last minute dat niemand tijd had. Toen heb ik het zelf gedaan en dat was toen goed gelukt. Ik vind het handig omdat ik het vaak zo druk heb en dit dan even tussendoor kan doen.

Mijn haarverzorging houdt in dat ik mijn haar 1 keer in de 3 dagen was en afwisselend verschillende shampoos gebruik. Welke hangt een beetje af van hoe ik mijn haar wil stylen. Als ik een undone look wil, kies ik bijvoorbeeld voor de Walk on the Beach shampoo het merk The Insiders, die uitsluitend verkrijgbaar is in onze salons of webshop. Maar als ik het juist heel smooth wil, ga ik voor de Hydre Shampoo van Sebastian, die mijn haar rustig en glad maakt. En ik gebruik echt altijd een conditioner of masker.

OVER HAARTRENDS
Instamatics van Wella is mijn nieuwe favoriet! Deze salonbehandeling is een tijdelijke haarkleuring die een soort filter op je haar legt, net zoals je bij Instagram foto’s kunt doen. Je kan er hele gave effecten mee bereiken, zoals een pink of lime gloed over je haar. Met 5 wassingen is het weg dus je kunt ermee experimenteren zonder langdurige gevolgen. Tegenwoordig kleurt bijna niemand zijn haar meer in één kleur. Meerdere kleuren maken het haar levendiger.

OVER CARRIÈRE
Ik denk dat ik een van de leukste jobs in de wereld heb! Elke dag is weer anders, dan heb ik de academy, dan een fotoshoot, zit ik thuis bij Ilse de Lange of ga ik naar het buitenland voor een show van Wella. Het leuke van de academy is dat ik mijn kennis door kan geven om anderen goed te maken. Daar geniet ik echt van.