Home Ingrediëntenwarboel
Haarpraat

Ingrediëntenwarboel

De eigenschappen van een haarproduct worden bepaald door de ingrediënten waaruit het is samengesteld. Sinds 1996 is het in Nederland wettelijk verplicht dat alle ingrediënten op de verpakking. Zo kun je precies zien wat je in je haar smeert. Maar kun je dat wel? Voor de meeste mensen is zo’n hele lijst met lastige namen maar moeilijk te begrijpen.

Die lastige namen zijn zgn. INCI-namen. Dit zijn gestandaardiseerde namen voor de ingrediënten zodat deze op uniforme wijze op cosmetica kan worden vermeld. INCI-namen zijn vaak in het Engels. Voor de namen van bloemen, planten en vruchten worden Latijnse namen gebruikt. Ook eenvoudige ingrediënten, zoals water, bijenwas of ei, worden in het Latijn benoemd.

Als ik op mijn shampoo kijk zie ik een hele lijst met namen van stoffen die ik niet ken. Op de website van de NCV lees ik dat de kleur van een product bepaald wordt door kleurstoffen en de geur door geurstoffen. Actieve ingrediënten zijn stoffen, die verantwoordelijk zijn voor de werking van het product. De werking van deze actieve ingredienten wordt ondersteund door de aanwezige hulpstoffen. Bij antizonnebrand wordt bijvoorbeeld een antiklonter toegevoegd om te voorkomen dat de UV-filters samenklonteren, waardoor de SPF (beschermingsfactor) wordt verminderd. Hulpstoffen zorgen er ook voor dat een lotion goed smeerbaar is. Daarnaast zijn er nog stoffen die garanderen dat het product tot de vermelde houdbaarheid goed blijft. Conserveermiddelen, antioxidanten en emulgatoren zorgen ervoor dat het product zijn eigenschappen behoudt.

Bij natuurcosmetica maakt de fabrikant zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke grondstoffen. Er zijn in Nederland geen speciale wetten of regels voor natuurcosmetica. Een bekend keurmerk en ook wel in Nederland voor natuurcosmetica gebruikt, is het BDIH die strenge eisen stelt aan de gebruikte grondstoffen.

Pfff, lasting om allemaal te onthouden. Maar aan de andere kant wil ik ook weten dat ik geen troep in mijn haar smeer.
Gelukkig heeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging een handige website waarop je veel over samenstelling en ingrediënten van producten kunt lezen. Bovendien kan je daar de uitgave Cosmetica-ingrediënten en hun functies voor €7.50 bestellen. Daarin kun je precies lezen wat de werking is van elk ingredient.

Kijk op www.ncv-cosmetica.nl.