Home Hoe voel je je?
BEWUSTWORDING

Hoe voel je je?

Door het corona-protocol dat alle kappers moeten volgen, zijn we bij de wet verplicht om onze klanten een aantal vragen te stellen. Dat lijkt een hoop gedoe, maar als je het anders bekijkt, bieden deze vragen  juist een opening naar een dieper gesprek. We moeten de klant al bij het maken van een afspraak vragen hoe ze zich voelen en of ze gezondheidsklachten hebben. Deze vragen bieden dus ook nieuwe mogelijkheden.

Maatschappelijke bewustwording

Kappers zijn gevoelig en zorgzaam en klanten voelen dat, want niet voor niets zitten klanten zo graag bij ons in de stoel. Wij maken ze letterlijk mooier en eigenlijk kunnen we ook een grotere rol spelen bij het mooier maken van binnen. Door het gesprek aan te gaan met de klant over onderwerpen die nu spelen, door in te haken op de maatschappelijke veranderingen die nu spelen, kunnen we zorgen voor meer maatschappelijke bewustwording van de klant. 

In gesprek met de klant

Ik ga graag het gesprek aan met mijn klanten over onderwerpen als duurzaamheid of diervriendelijke haarverzorging. Stap 1 is dat ik me natuurlijk eerst verdiep in het onderwerp zelf en dan toets ik bij mijn klanten of ze daarover willen praten. Sommigen zeggen letterlijk: “Laten we het daar maar niet over hebben”, en dan weet ik genoeg. Ik ga niets opdringen.

Doordat je zo lang een op een in gesprek bent, kun je op maatschappelijk gebied echt iets betekenen

Daan Kneppers

Olievlek

Maar ik geloof dat als je zonder verstrengelde belangen en uit een oprechte interesse iets vraagt, je ook eerlijke antwoorden zult krijgen. Doordat je als kapper zo lang een op een met iemand in gesprek bent, kun je op maatschappelijk gebied ook echt iets betekenen. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we als kappersbranche meehelpen aan een mooiere wereld. Zoiets werkt net als een olievlek, want die klanten nemen dat gesprek ook weer mee naar huis. Belangrijk is dat je het doet vanuit een puurheid en nooit vanuit fanatisme. De klant voelt of je integer en authentiek bent. Hoe mooi is het als wij kappers iets positiefs kunnen bijdragen aan belangrijke onderwerpen die spelen in de maatschappij?

Dit artikel is geschreven door: Daan Kneppers

Foto's: Barrie Hullegie (uit de serie 'Bomen knuffelen 2.0’ gepubliceerd in METAL magazine)
Bomenklimmen, we zijn er allemaal mee opgegroeid. Als kind is een boom imposant en ontzagwekkend, Model Mathilde laat ons hier zien dat dit voor haar nog steeds zo voelt.