Home Haarverlies door chemo (deel 2) | Hoe heb ik dat ervaren?
BEAUTIFUL PEOPLE

Haarverlies door chemo (deel 2) | Hoe heb ik dat ervaren?

Inmiddels is het ruim 6 maanden geleden dat we Gerona spraken over haar ziekte en de gevolgen. Dit keer vroegen we haar hoe ze met name het haarverlies heeft ervaren.

Deel 1 kun je hier lezen: Ben ik zonder haar een andere persoon?

Gerona: “Zoals ik toen was, daar is niets meer van over. Ik ben echt gesloopt door de intens zware behandeling. In totaal heb ik 14 chemokuren gehad. Daarna ben ik geopereerd en toen kwamen er nog 15 bestralingen bovenop. Het is maar goed dat je van tevoren niet weet hoe zwaar dat is. Ik heb nu veel last van de gevolgen van die bestralingen en ben nu aan het revalideren.

Gelukkig is mijn haar weer aan het groeien, dat begon al een week of 6 na mijn laatste kuur. Waar ik ook blij om ben is dat mijn haarkwaliteit niet achteruit is gegaan, iets waar ik wel een beetje bang voor was. Op gegeven moment ben ik gestopt met het dragen van een haarwerk. Toen mijn haar weer begon te groeien, zat dat haarwerk niet lekker meer. Bovendien kom je op gegeven moment in een stadium dat het je niet meer boeit hoe je eruitziet of wat mensen ervan vinden. Ik had zoiets van: dit ben ik nu, dit is wat kanker met je doet en dat mag ook gezien worden. De persoon die ik voor mijn ziekte was ben ik niet meer. Gelukkig krijg ik hier alleen maar positieve reacties op.”

Haarwerk

Met petje

Dat betekent niet dat ik niet blij was met mijn haarwerk. Zeker in het begin voelde ik me daardoor heel erg als mezelf. Als ik een goeie dag had en make-up opdeed, zag ik er dankzij dat haarwerk nog steeds uit als voor mijn ziekte. Uiteindelijk heb ik er 2 gehad, maar na een maand of 4 zaten ze niet helemaal lekker meer. Toen ben ik vaker petjes gaan dragen en thuis droeg ik meestal helemaal niets.

Je verandert zelf ook tijdens dit proces. In het begin was ik veel meer met mijn uiterlijk bezig, maar in de latere fase maakte dat me niet meer uit. Ik wilde me zo comfortabel mogelijk voelen. Alle aandacht gaat daar dan naar uit. Je bent dan zo bezig met overleven, dat de mening van een ander er niet meer toedoet.

Waar ik eigenlijk meer moeite mee had was het verlies van mijn wimpers en wenkbrauwen.

Met haarwerk, kunstwimpers en getekende wenkbrauwen

Voor iedereen anders

Maar dit is mijn proces geweest, ik weet zeker dat dit van persoon tot persoon verschilt. Van tevoren had ik eigenlijk verwacht dat mijn haarverlies een groter issue zou zijn. Waar ik achteraf gezien meer moeite mee had was het verlies van mijn wimpers en wenkbrauwen. Deze verloor ik bij de 2e serie kuren en dat viel me best zwaar. Je hele gezichtsuitdrukking is dan weg. In die periode heb ik magnetische kunstwimpers gedragen en ik heb mezelf aangeleerd hoe ik wenkbrauwen kon tekenen.

Hoofdhuid

Toen mijn haar weer terugkwam ben ik mijn hoofdhuid gaan behandelen met een natuurlijke detox kuur waardoor mijn hoofdhuid rustiger werd, want tijdens de chemo werd mijn hoofdhuid vreselijk gevoelig.

Je hoort vaak dat je haar anders terug groeit na chemo, maar bij mij is dat gelukkig niet het geval geweest. Ik krijg exact mijn eigen haar terug, qua dichtheid, dikte en type krul.

Uitdrukkingsloos

In het ziekenhuis kreeg Gerona wel advies en adressen voor haarwerken. Wat Gerona wel miste was advies op het gebied van wimpers, wenkbrauwen en nagels. Ze wist dat dit kon gebeuren, maar er werd geen oplossing aangedragen. Gerona: “Ik vond het heel confronterend dat als ik ’s avonds mijn make-up eraf haalde, mijn gezicht volkomen uitdrukkingsloos was. Daarom vind ik wel dat ze daar in een ziekenhuis meer aandacht aan mogen besteden.”

Het emotionele aspect

Wat betreft het emotionele aspect, zegt Gerona: “Daar heb je helemaal geen tijd voor, want je bent letterlijk bezig met het niet-dood-gaan. Nu, na de behandelingen, komt dat aspect pas aan bod. Nu alles weer een beetje tot rust komt.”

Je krijgt nu eenmaal geen gebruiksaanwijzing hoe je hiermee om moet gaan.

Naar je gevoel luisteren

Tenslotte vragen we Gerona of ze nog advies heeft voor vrouwen die dit nog gaan meemaken. Gerona: “Blijf dichtbij jezelf. Luister naar je gevoel en als dat je ingeeft om bijvoorbeeld voor een haarwerk te gaan, volg je gevoel dan. Waar je ook voor kiest, het is altijd goed. Iedere vrouw gaat er anders mee om, je krijgt nu eenmaal geen gebruiksaanwijzing hoe je met deze ziekte om moet gaan.

Wij nemen ons petje af voor Gerona, die heel eerlijk en openhartig haar verhaal wilde vertellen over haar traject met chemo en het bijbehorende haarverlies. Hopelijk kan haar verhaal ook andere vrouwen helpen. Dit is het laatste deel van haar verhaal.