Home Hairdresser of the Year Juliette den Ouden wil het liefst mensen helpen
BEAUTIFUL PEOPLE

Hairdresser of the Year Juliette den Ouden wil het liefst mensen helpen

Ze deed al ruim 10 jaar mee aan de Coiffure Awards en heeft al vele awards in de wacht gesleept, maar toen Juliette dit jaar bekroond werd als Hairdresser of the Year, was dat een complete verrassing. Juliette den Ouden is niet alleen hairstylist, ze is ook een veelgevraagd make-up artist. Maar ze vindt het nóg fijner om haar naam en kennis in te zetten om minderbedeelden in de wereld te helpen. Wij spraken deze veelzijdige powervrouw over haar passie en missie.

Interview Juliette den Ouden
Juliette is naast Hairdresser of the Year 2021 ook ambassadeur van Hairdressers without Borders en wil een stichting oprichten om mensen met Albinisme te helpen

Ik word er heel verdrietig van als mensen zich buitengesloten voelen door hun uiterlijk.

En dan ben je Hairdresser of the Year …

Dat had ik totaal niet verwacht. Het was een complete verrassing, maar wel een hele welkome. Ik kom al 20 jaar bij de Coiffure Awards en doe zelf al 10 jaar mee en dit was echt een droom die uitkwam. Ik heb al heel wat awards gewonnen - binnen en buiten Nederland - maar deze titel wil je gewoon!

Inzending Coiffure Award

De weken daarna was echt een gekkenhuis. Ik heb heel veel mooie en lieve berichten ontvangen, ook van collega’s. Vooral na de moeilijke Covid situatie voelt deze overwinning extra bijzonder. Ik zit echt op een roze wolk.

The making of
Inzending Coiffure Award

Je doet haar én make-up, waarom?

Ik kan best wel haar en best wel make-up.

Toen ik 13 was wist ik al dat ik haar en make-up wilde gaan doen en vervolgens ben ik gaan sparen om dat te realiseren. Dit diepe weten kwam echt vanuit mijzelf. Ik heb geen voorbeelden in mijn familie, maar Juliette wist gewoon: ik wil dit! Op mijn 15e ben ik begonnen met de kappersschool en een jaar daarna ben ik een make-up opleiding gaan doen. Ik wist al heel jong wat ik wilde en toen ben ik gewoon mijn pad gaan bewandelen.

Ik geloof echt in het totaalplaatje en zou niet graag willen dat iemand anders de make-up of het haar zou doen. Om beide disciplines zelf te doen is daarom een bewuste keuze. Voor zover ik weet ben ik de enige die dit op internationaal niveau zo aanpakt. Het is heel bijzonder dat ik beiden mag doen van mijn klanten. Maar ze weten ook dat ik anders een opdracht zou weigeren. Het is raar om van jezelf te zeggen, maar ik kan best wel haar en best wel make-up.

Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een hele B.V., ik heb een salon, een academie en een agentschap voor artists. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.

Goede doelen

Hairdressers Without Borders

Ik ben op een punt in mijn leven beland dat ik veel heb meegemaakt en gezien en dat ik iets terug wil doen voor anderen. Ik vind het geweldig om in New York bij een fotoshoot te staan, maar nog liever reis ik ergens heen om mensen te helpen. Dat doe ik als ambassadeur voor Hairdressers without Borders. Dat is een stichting die mensen in derdewereldlanden traint tot kapper, zodat ze zelf geld kunnen verdienen om hun eigen familie te onderhouden.

Ik ben op een punt beland dat ik iets terug wil doen voor anderen.

Eigenlijk zou ik dit maar een jaar doen, maar ze hebben mij gevraagd om aan te blijven. Ik ga zelfs een eigen project opzetten in Afrika, een samenwerking tussen JDO en Hairdressers without Borders. De JDO Academy wordt verantwoordelijk voor de educatie en de begeleiding van de artiesten in Afrika.

Albinisme

Daarnaast ben ik - samen met het team waarmee we de Coiffure Award hebben gewonnen - een eigen stichting aan het opstarten om mensen met albinisme te helpen in Tanzania. Daar worden nog steeds ledematen afgehakt door bijgeloof. Dit gaat mij zo aan het hart!

De afgelopen 5 jaar hebben wij heel veel mensen met albinisme gefotografeerd. In 2019 hebben we hiervan een foto voor de Coiffure Award ingezonden met als doel meer awareness te creëren voor deze aandoening. We willen met deze foto’s duidelijk maken dat we allemaal gelijk zijn. Mijn droom is om straks in Tanzania een verschil te maken, door safe houses op te richten, hulp bij huidkanker te bieden of wat er verder nodig is. Ook willen we educatieprojecten opzetten. Want er is zoveel onwetendheid over dit onderwerp, met verschrikkelijke gevolgen.

Met mijn nieuwe stichting wil ik meer awareness creëren voor albinisme in Tanzania.

Ik merk dat ik de andere kant opga en me steeds meer ga richten op het helpen van mensen. Dit wordt ook langzamerhand de basis van mijn onderneming. Mooie beelden maken en anderen helpen. De titel Hairdresser of the Year zorgt ervoor dat ik dit nu nog beter kan doen door alle media-aandacht die ik krijg.

Buitengesloten worden

Er is zoveel onrecht in de wereld, waar mensen zich niet bewust van zijn. Ik hoop echt dat het winnen van de award mij helpt om nog serieuzer genomen te worden, waardoor ik meer kan bereiken voor mijn goede doelen. Ik word er heel verdrietig van als mensen zich buitengesloten voelen door hun uiterlijk.

Daarom hebben we ooit een ‘The Work of Contrast’ gedaan. Het maakt namelijk niet uit hoe je eruitziet. Het is belangrijk dat we er voor elkaar zijn en elkaar accepteren zoals we zijn. Pas had ik een 11-jarig meisje in de salon, een prachtmeid. Maar ze was zo onzeker over haar uiterlijk, ze werd gepest om haar rode haren en haar bril. Zoiets is heel pijnlijk om te zien, want het beeld dat zij van zichzelf heeft klopt gewoon niet. En dat zie je vaak, die meiden kijken allemaal op Social Media voor het ‘perfecte’ plaatje.

Gelukkig zijn er wel veranderingen, je ziet steeds vaker modellen die voller of anders zijn. Er komt langzamerhand meer diversiteit in de beauty- en fashion industrie. Zelf doe ik niet alle opdrachten meer, een opdracht moet echt passen bij mijn visie. Ikzelf ben al langer een bepaalde niche opgegaan en daarom zal ik nooit zomaar een ‘glamour’ shoot doen. Liever richt ik me op sustainable, natural & authentic beauty en dat trekt vanzelf bepaalde klanten aan.

Schoonheid

Voor mij is innerlijk en uiterlijk één.

Dat is een heel breed begrip. Je kunt schoonheid zien in het uiterlijk, maar voor mij is innerlijk en uiterlijk één. Als iemand zich lekker in zijn vel voelt en dat ook uitstraalt, dan zie ik schoonheid.

Aan de andere kant kan ik een heel mooi, maar diepongelukkig meisje zien en geen schoonheid zien. Eigenlijk komt echte schoonheid van binnenuit. Dat is ook wat ik bij mijn modellen naar buiten probeer te brengen. Daarom ben ik altijd heel complimenteus, zodat ze een fijn gevoel krijgen en dat ook uitstralen. Ik probeer altijd door die laag heen te prikken. I push the buttons … en dat maakt het resultaat alleen maar mooier.

Mensen helpen

Mijn missie in dit leven is mensen helpen. Dit geeft me uiteindelijk de meeste voldoening. Misschien komt dit wel door mijn jeugd. Ik was (en ben) zwaar dyslectisch en toen ben ik (rond mijn 11e) wel geholpen op school. Daardoor heb ik kunnen ervaren hoe belangrijk het is als iemand je helpt. Hierdoor ben ik echt verder gekomen. Soms heb je echt iemand aan de zijlijn nodig, die je verder kan helpen. Daarom heb ik de academie ook opgezet, echt vanuit mijn eigen kennis en visie uit de branche. We doen veel dingen helemaal anders dan andere make-up- of kappersscholen.

Staat er nog iets op je bucket list?

Jazeker, meerdere dingen. Natuurlijk de Hall of Fame (als iemand 3x de Hairdresser of the Year is geworden, red.). Ook wil ik graag een duurzaam make-upmerk voor kappers opzetten. En ik zou wel een salon en academie in een ander land willen hebben. Misschien wordt dit zelfs wel onderdeel van mijn aankomende project (met Hairdressers without Borders, red.) in Afrika.

LEES OOK: Dit zijn de winnaars Coiffure Award 2020/21

Favorieten van Juliette: FILM Ribe of Ghosts (documentaire over albinisme). BOEK Luisterboeken over the Law of Attraction. MUZIEK Van lounge tot dance. Ik sta met muziek op en ga ermee slapen. MERK Ik geef niets om merken, ik verdiep me wel in hoe iets gemaakt is. REIS Kaapstad, maar eigenlijk is elke reis bijzonder. FIJNE PLEK In de natuur, in de bergen.