Home Haarverlies door chemo (deel 1) | Ben ik zonder haar een andere persoon?
BEAUTIFUL PEOPLE

Haarverlies door chemo (deel 1) | Ben ik zonder haar een andere persoon?

En dan stort je wereld ineens in, want je krijgt de diagnose ‘borstkanker’. Het overkwam Gerona Vermij, medewerkster bij Green Hair Distribution. Gerona staat in de kracht van haar leven en dan gebeurt er zoiets. Wat gaat er dan door je heen? Binnenkort chemotherapie? En mijn haar dan?

Maar Gerona is een vechter en die vechtlust zal ze de komende periode hard nodig hebben. Deze sterke vrouw wilde haar verhaal delen, omdat ze weet dat er talloze vrouwen met dezelfde vragen en twijfels kampen. Zij gaat ons vertellen over haar traject na chemo met wel of geen haarwerk. Deze InnerMood story verschijnt in 2 delen. Dit eerste deel heeft Gerona haar haar nog en staat ze aan het begin van de behandeling. Deel 2 zal over een aantal maanden worden gepubliceerd.

Gerona: “Het eerste half jaar zal voor mij bestaan uit chemo’s. Daarna gaan ze opereren en dan gaan ze nog bestralen. Het wordt dus een lang en zwaar traject, maar ik heb geen andere keus. Voor mij is het ergens heel tegenstrijdig om al dat vergif binnen te krijgen, juist omdat ik werk met duurzame, groene producten en dat ook heel belangrijk vind. Maar het is wel mijn enige kans om te overleven. Het voelt ook heel dubbel dat ik nu heel ziek gemaakt ga worden om uiteindelijk beter te kunnen worden. Het is een beetje de wereld op zijn kop..

Ik geloof dat een positieve mindset je herstel echt kan boosten.

Maar ik geloof ook dat alles met een reden gebeurt en dat je van iedere ervaring ook weer leert. Hoe lastig en zwaar die ervaring ook zal zijn, ik kom er uiteindelijk wel sterker uit. Er zullen nieuwe inzichten komen, daar ben ik van overtuigd. Je groeit zo weer als mens.”

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Gelukkig ben ik mentaal heel sterk en die eigenschap gaat me nu ook helpen. Ik ben heel positief ingesteld en een van mijn motto’s is: ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’, om maar met Johan Cruijff te spreken. Ik geloof echt dat een positieve mindset je herstel kan boosten. Verder bezit ik een gezonde dosis (galgen)humor en ook dat houdt me overeind.

Oh mijn haar!

Doordat ik oorspronkelijk uit de zorg kom en al jaren als vrijwilliger actief ben voor het KWF, had ik al veel voorkennis. Zo heb ik altijd veel zelf-checks gedaan en heb ik dit uiteindelijk ook zelf ontdekt. Ik wist dat het foute boel was en ben direct naar de dokter gegaan. De uitslag kwam daardoor niet helemaal als een verrassing, maar dat er zoveel uitzaaiingen waren overviel me wel even. Ik moest dat echt even verwerken, maar daarna nam mijn oplossingsgerichte kant het al snel over. Mijn vraag was dus ook: ‘Hoe gaan we dit aanpakken’. Het is wel opvallend hoe snel de gedachte aan haarverlies door me heen schoot. Toen de chirurg me vertelde dat we gingen starten met chemo, was mijn eerste reactie: ‘Oh mijn haar!’.

Haarwerk

Door met oplossingen bezig te zijn, geef ik deze situatie een plek. Dus ook wat betreft mijn aankomende haarverlies heb ik al de nodige voorbereidingen getroffen. Ik ben me direct gaan verdiepen in haarwerken en mutsen en heb besloten wel voor een haarwerk te kiezen, welke op dit moment wordt gemaakt. Ik wil alles klaar hebben, zodat ik daar straks geen energie meer in hoef te steken. Energie die ik dan misschien ook niet meer heb. Binnen nu en 14 dagen verwacht ik dit haarwerk al nodig te hebben, want met dit type chemo gaat het heel snel. Mijn haarwerk is 100% echt haar en de structuur benadert zo veel mogelijk mijn eigen krullen. Zo sterk krullend als mijn eigen haar gaan ze het niet krijgen, maar ze gaan het wel bij benadering proberen. Ik hoop dat als ik straks het haarwerk opzet, ik mezelf nog steeds zal herkennen.

Ik hoop dat ik mezelf straks met een haarwerk nog steeds zal herkennen.

Op het moment dat ik het haarwerk ga ophalen, moet al mijn haar eraf, want anders krijg je het niet goed passend. Daarna wordt het haarwerk in model geknipt. Ik heb eerst even getwijfeld of ik mijn haar vooraf niet heel kort zou laten knippen om daarna aan te kijken hoelang het nog zou duren voordat het haarverlies zou beginnen. Maar ik heb uiteindelijk toch besloten om het haar eraf te laten halen op het moment dat ik het haarwerk ga halen. Want dan hoef ik maar één keer door dat rotmoment heen van afscheid nemen van mijn haar en dat is al traumatisch genoeg. Maar er is natuurlijk geen goed of fout, iedereen doet het op zijn eigen manier. Voor mij voelde dit de beste weg.

Goed opgevangen

Het is een heel heftig traject waar je als vrouw doorheen gaat, maar ik ben gelukkig wel heel goed opgevangen in het ziekenhuis. Alle ziekenhuizen die vrouwen met borstkanker behandelen hebben een zogeheten mama-care poli waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werken, die de vrouwen heel intensief kunnen begeleiden. Ik kan ze 5 dagen per week bereiken als ik dat wil of als het nodig is. Dit is echt heel goed geregeld in mijn ziekenhuis. Alle mogelijkheden worden besproken en gelukkig draaiden ze bij mij niet om de feiten heen. Iets wat ik zelf erg prettig vind. Zo is er ook besproken dat je ook de chemo kunt ingaan met een zgn. ‘coolcap’, welke haarverlies probeert te voorkomen. In mijn geval heb ik er vanaf gezien.

Wimpers & wenkbrauwen

Niet alleen mijn haar, maar ook mijn wimpers en wenkbrauwen ga ik straks verliezen. Helaas is de voorlichting daarover beperkt. Er zijn natuurlijk veel technieken tegenwoordig, maar tatoeage mag dan weer niet als je chemo hebt. Het enige wat ik hoorde was ‘dat ik met een potloodje moest werken’. Gelukkig werk ik in de beautybranche en weet ik er wel wat van, dus ook dat heb ik voorbereid. Ik ga straks magnetische kunstwimpers gebruiken als mijn wimpers gaan uitvallen.

Maar er is ook een kans dat dit niet gebeurt, dus ik wacht het maar af. Hier mag wat mij betreft wel wat meer aandacht voor komen, want een oogopslag is zo belangrijk en zonder wimpers en wenkbrauwen is die totaal anders. Vooral voor vrouwen met bijvoorbeeld donker(der) haar maakt dat een enorm verschil.

Nagels

Daarnaast zal de kwaliteit van mijn nagels achteruitgaan, maar dat komt omdat je algehele conditie achteruitgaat. Het advies is om je nagels kort te houden, zo voorkom je namelijk dat ze gaan afbrokkelen. Je kunt ook voor kunstnagels kiezen, maar je moet dan wel heel goed oppassen dat je jezelf niet bezeert met je eigen nagels omdat je huid veel dunner wordt door de chemo. En doordat je bloedcellen worden aangetast, zullen eventuele wondjes minder snel genezen.

Huidverzorging

Goede huidverzorging is ook belangrijk tijdens de chemo. Je huid wordt dunner en droogt sneller uit. Het advies dat ik heb gekregen was om je huid inderdaad goed te verzorgen, maar dat dit niet het moment is om nieuwe producten uit te gaan proberen. Het is beter om de producten te blijven gebruiken die nu al goed reageren op je huid. Dit komt omdat je extra gevoelige huid eerder allergische ontstekingsreacties zal vertonen. Wat nu voor je werkt, moet je dan ook lekker blijven gebruiken. Ik gebruik nu al natuurlijke producten waarvan ik weet dat die ook tijdens chemo veilig zullen zijn. Maar ik kan me zeker voorstellen dat de situatie anders is voor iemand die misschien “gewone” producten van de drogist gebruikt. Wanneer je twijfelt over je producten, raad ik aan om dit na te vragen bij je behandelend team.

De hoofdhuid

Een ander ding is hoofdhuidverzorging, want als je geen haar meer hebt wordt je hoofdhuid heel erg gevoelig. Het is wel belangrijk om daar zachte producten voor in huis te hebben. Ook het haarwerk kan gaan broeien, al zijn die zo gemaakt dat ze wel ‘ademen’. Maar in de zomer gaat je hoofdhuid natuurlijk transpireren, daar ontkom je niet aan. Daarom heb ik ook al een aantal sjaaltjes en petjes in huis. Je mag namelijk ook niet in de directe volle zon, dus iets op je hoofd is wel een must, ook in de schaduw. En gebruik een sunblock met hoge beschermingsfactor. Bescherm je huid waar het kan.

Door hierover te praten wil ik anderen zeggen: je bent niet alleen.

Verhaal delen

Ik wil dit verhaal vertellen omdat ik merk dat het mij enorm helpt om hier open over te praten. Maar ik wil ook heel graag dat dit onderwerp bespreekbaar wordt. Ik ga niet beweren dat er een taboe rust op haarverlies bij vrouwen, maar er wordt toch nog veel te weinig over gesproken. Mensen lijken zich ervoor te schamen en door hierover te praten wil ik anderen zeggen: je bent niet alleen. Dat denk je vaak, maar dat is echt niet zo. Ik denk soms wel: definieert ons haar ons als persoon? Waarom hangen wij daar zo’n enorme waarde aan? Is het zo belangrijk voor ons. Als ik over 2 weken mijn haar kwijt ben, ben ik dan een totaal andere Gerona? Daar kan ik heerlijk over filosoferen.

Dit is deel 1 van het verhaal van Gerona, in deel 2 vertelt ze hoe het was om haar haar kwijt te raken en een haarwerk te dragen.