Home HAARkunstenaar WILL BOSCH over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar WILL BOSCH over het kappersvak

HAARkunstenaar-Will-BoschSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Haarstyliste Kate Peason van Adri Hairstyling gaf het stokje door aan Will Bosch, die werkt bij B&B Hairdesign in Geldermalsen. Lees het interview met deze ondernemende kapper die al 28 jaar met zijn vrouw een salon runt.

Hoe ben je ooit begonnen?
will-boschOp de middelbare school zag ik een tijdens een voorlichtingsdag een filmpje over het kappersvak en dat sprak me wel aan. Het verzorgende zat altijd al in me dus ik ging naar de kappersopleiding. Inmiddels is dat alweer 38 jaar jaar geleden. Ik ben begonnen bij een salon in Tiel en heb dat bedrijf zien groeien van 1 naar 8 salons. Na ongeveer 10 jaar wilde ik voor mezelf beginnen, samen met mijn vrouw die ook kapster is. Omdat zij in Culemborg werkte en ik in Tiel, zijn we onze salon B&B Hairdesign in Geldermalsen gestart zodat we onze oude werkgevers niet in de weg zaten. Dat is nu 28 jaar geleden. We zijn met 3 man begonnen en hebben nu 10 mensen in de salon werken.

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
De creativiteit en het feit dat je een klant zelfvertrouwen meegeeft. Je probeert een klant mooier te maken en hem of haar zich daar ook bewust van te maken. Ik zeg altijd tegen mijn medewerkers: “Stel je voor dat je zelf in die stoel zou zitten, hoe zou jij behandeld willen worden?” Als je daarbij stilstaat, is het niet zo moeilijk. Iedereen wil goed advies en 100% aandacht. Bij ons is dat erg belangrijk.

Werk je voor shows of magazines?
We werken veel in de regio. We hebben  shows gedaan, voor bruidsmode of miss Nederland verkiezingen en bij ons 10-jarig bestaan hadden we onze eigen show georganiseerd.

Reis je vaak voor je werk?
Ik ga veel naar beurzen en internationale shows. Elk jaar gaan we naar Londen, naar de Salon International. Dat werkt echt verslavend. Als ik niet ga, voel ik me echt een analfabeet.

Van welke celebs heb jij het haar verzorgd?
In deze regio kom je niet zoveel BN-ers tegen.  Maar via een filmmaker die hier werkte, werden wij weleens gevraagd het haar op de set te doen. 

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Eigenlijk is iedere dag wel een hoogtepunt. Ik kan me nog goed herinneren hoe mooi ik het vond ons 25-jarig jubileum te vieren. Het feit dat we het al zo lang hebben volgehouden en de bekendheid die we hier in de regio hebben opgebouwd. Dat was zeker een hoogtepunt.

Creaties-van-Will-Bosch

 

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
We beginnen altijd met een gesprekje. Wie ze zijn, wat ze willen en nog belangrijker, wat ze niet willen. Ik vraag ook altijd hoe ze hun haar thuis verzorgen en wat hun verwachtingen zijn. Met die informatie kan ik een advies geven. Het scheelt wel dat de meeste nieuwe klanten via via hier komen en dan merk je dat je hun vertrouwen sneller wint.

Wat vind je het leukst om te doen?
Kleuren en knippen, het creëren van een uitstraling geeft mij de meeste voldoening. Als je dit vak op de automatische piloot wilt doen, houd je het niet vol.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Kleuren die er niet uitzien en coupes waar je al op afstand het ‘huiswerk’ vanaf kunt zien. Kapsels waar de slechte vaktechniek vanaf druipt.

Wat is je ‘trade mark’?
Ik denk aan de vorm en de markante lijnen. Ik vindt vaktechniek belangrijk en de combinatie van een goede coupe met een mooie kleur.

Wat is je favoriete product?
Wij gebruiken Aveda producten en voor styling TIGI. Een fijn product is de Control Paste van Aveda. Als dat product in het haar zit, voel je het niet. Ik houd van natuurlijk en gezond haar dat mooi glanst. Dat kun je met verschillende producten bereiken, zoals een masker, haarolie of glans spray. De innovatie van produkten gaat steeds verder dus ook daar zijn iedere keer weer nieuwe uitdagingen te vinden passend bij de stijl van het moment.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen?
Máxima vind ik een interessante vrouw en het lijkt me leuk om kennis met haar te maken. Het lijkt me een uitdaging om haar haar te doen. 

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Intouchables vond ik een hele mooie film. Ik houd ook van mysteries zoals de Da Vinci Code. Van de Nederlandse steden houd ik het meest van Amsterdam en Maastricht. Amsterdam vanwege het onverwachte, het frisse en Maastricht om het Bourgondische en het decadente. Verder vind ik Rome prachtig. Qua mode houd ik  van eenvoud en mooie lijnen. Dat zie je vooral terug bij Mart Visser en Armani.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Modebladen, vakbladen, op straat. Elke keer als ik in Londen ben wordt ik ondergedompeld in inspiratie. Ik houd erg van de stijl van Sassoon, dat is wat je noemt Haute Coiffure.

Mijn werk is mijn hobby. Maar ik houd ook erg van lekker eten en zelf koken.

Van welke collega-kapper heb je het meest geleerd?
Trevor Sorbie, Vidal Sassoon en Antonio Mascolo zijn de iconen uit de kapperswereld. Zij hebben mij altijd enorm geïnspireerd en ik heb ook  van ze heb geleerd. In Nederland vind ik Richard Koffijberg heel inspirerend. Hij is vaktechnisch erg sterk.

[symple_box color="gray" text_align="left" width="100%" float="none"]
Dit was alweer het laatste interview uit deze 1e serie. Binnenkort starten we een nieuwe reeks HAARkunstenaars, die op hun beurt het stokje weer zullen doorgeven aan een volgende kapper. STAY TUNED!
[/symple_box]